И в Пазарджик: Първи случай на африканска чума по свинете

Получените днес резултати показали наличие на болестта
16 авг 2019 19:07, Петя Славова
24
И в Пазарджик: Първи случай на африканска чума по свинете
Снимка: Pixabay

Първи случай на Африканска чума по свинете е регистриран в Пазарджишка област. Става дума за трупни части от диво прасе, открити в местността "Арнаутска поляна" на територията на Държавно горско стопанство "Чепино", община Велинград. Това съобщи заместник- областният управител Йордан Кожухаров след извънредно заседание на епизоотичната комисия.

Още по темата

Директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Петко Митев уточни, че останките са намерени на 13 август и получените днес резултати от изследването им са показали наличие на болестта. Той допълни, че със заповед на Изпълнителния директор на БАБХ от днес се определя инфектирана зона с площ от 200 кв.км. от констатирания случай, предаде БТА.

Директорът на РДГ- Пазарджик инж. Ангел Кузманов съобщи, че днес ще издаде заповед за ограничаване на достъпа до горските територии. Съгласно мерките за недопускане разпространението на болестта ще бъде преустановен дърводобивът,ще се забрани достъпът на туристи и събирането на гъби и билки.

За срок от два месеца в инфектираната зона ще влизат единствено оторизирани органи след задължителна дезинфекция на автомобилите и служителите. Кузманов призова хората да бъдат отговорни и да не нарушават мерките за безопасност. Той увери, че РДГ ще направи всичко необходимо, след спирането на дърводобива, да се подсигурят дърва за огрев на населението от други райони.

Заместник- областният управител апелира жителите на Велинград, които отглеждат домашни прасета, в най-кратък срок да ги умъртвят и да усвоят месото.

Във връзка с мерките срещу африканската чума по свинете в Пазарджишка област са изградени 10 контролно-пропускателни пункта. Проверяват се всички товари за наличие на документи за произход. Има и съставени актове за нарушения.


24
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вземете мерки още от есента да стабилизирате имунитета и здравето. Щели по периода на грипа да умъртвяват всеки хванал грип. До там вече са стигнали тези закоравели престъпници. Трайте си българи още докато ви умъртвят всички и изпълнят планът Ра-нът.
21
0
 
3
 
! Отговори
ПЕТРОВА преди 1 година
До Анонимен 15 БЪДИ СИГУРЕН, ЧЕ ПАК ЩЕ СЕ ФАЛШИФИЦИРАТ ИЗБОРИТЕ И ГЕРБ ЩЕ СПЕЧЕЛИ. ИМАТ 1 МЛН. МЪРТВИ ДУШИ ПО СПИСЪЦИТЕ ХОРА КОИТО СА ПОЧИНАЛИ НО СЪЩЕСТВУВАТ В СПИСЪЦИТЕ. ТИЯ СА МАФИОТИ ОТ КЛАСА. НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ГИ ПРЕБОРИ. ПРЕМИЕРА СЕ Е КЛЕЛ, ЧЕ ЩЕ БЪДЕ НА ТОЗИ ПОСТ ДО УНИЩОЖАВАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ. И СПАЗВА КЛЕТВАТА СИ.
20
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
НАЙ НОВАТА НОВИНА - ЗА НЕЯ НЕ СЕ ТРЪБИ ОПАСНО Е. НА СКЪПИЯ НИ ПРЕМИЕР ЗЕТЯ ЩЕ ВНЕСЕ 120 ХЛ. ТОНА СВИНСКО МЕСО ОТВЪН И ЩЕ КОМПЕНСИРА УНИЩОЖЕНИТЕ СВИНЕ. ЕТО ЗАЩО Е ТАЯ КАМПАНИЯ ПО ИЗБИВАНЕ НА ВСИЧКИ ПРАСЕТА А МОЖЕ И УМИШЛЕНО ЗАРАЗЯВАНЕ. ОХ "НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА" КАЗВА СЛАВИ И Е ПРАВ. КАК СЕ ПОЛУЧАВА КВОТА ЗА ТАКЪВ ВНОС НЯКОЙ ЗНАЕ ЛИ?????
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След като избиха овцете и козите в Странджа сега е ред на прасенцата, с акцията трябва да се бърза - затова и болеста се разпространява с невиждана скорост, че идват избори и ако много хора гласуват против ГЕРБ по трудно ще се фелшифицират изборите
18
0
 
7
 
! Отговори
ветеринарен преди 1 година
БАБХ така и не приеха да се изпратят проби в лаборатория извън страната и ЕС има съмнение за достоверността на пробите у нас.Мирише на афера
17
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен

Влизал ли си в магазин в Белгия?
16
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама то така може да се подхвърлят трупни части навсякъде стига да има още в склада за да докажат,че точно така се появила и се разпространява заразата като основна причина за навлизаща зараза.
15
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Белгия свинското месо е 2 евро/кг. а в България 4-5 евро. Цените са ви страшно надути спрямо мизерните заплати и пенсии. Не знам как живеете.
14
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Събуждаш ли се вече българино? Спа цели 10 г и гласува на сляпо и по " симпатия"?-:) Ами а честито! Един самовлюбен във властта човек.е готов на всичко! Ех как чакаме тези избори нормалните хорааааа!-:) Тези вече ще са честни и ще има разочарование за доста хора!-:)
13
3
 
35
 
! Отговори
Anonimen преди 1 година
Не стига,че народа уморихте а и почнахте животните пълна измама е всичко вноса е важен...
12
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аре избийте най-сетне всички прасета, че да спасим останалите, ви и боковистите
11
2
 
20
 
! Отговори
Легендата преди 1 година
Приемете, че САЩ и Русия искат да ни направят техни роби. Ако сами не си гледаме интереса, никой няма да ни спаси.
10
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеки път като минавам границата и ми взимат пари за дезинфекция ви проклинам дано да ви умрат всички прасета, тежи ми да ме обират на границата и то най официално. Пътувал съм и през Румъния и те имат пунктове за дезинфекция ама няма нищо общо с пари и пр.
9
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никого няма да подмине баце бе ...всички под ножа на Герб ! Да ви оврат главите тъпи !
8
3
 
33
 
! Отговори
ЗЕТЯТ преди 1 година
Да се готвят Кюстендил, Перник и Софийско! Не се бавете ,имам да вкарвам 120 000 тона американско замразено !!!
7
3
 
25
 
! Отговори
невероятно но факт преди 1 година
Няма чума само в един регион където има една чужда база ли е лаборатория ли е незнам точно!
Поне това показва картата с чумата!
6
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Контрол може да има има само в свинекомплексите. От нашия селянин съвест не чакай.
5
3
 
33
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
ЛЪЖАТ ТА СЕ НЕТРАЕ!!!

СЕГА ВСИЧКО В РАДИУС 20 КИЛОМЕТРА ЩЕ СЕ УБИЕ!

КЪДЕ ГО НАМЕРИХА ТОВА УМРЯЛО ПРАСЕ КОЙ ВЗЕ ПРОБИ ОТ НЕГО И ГИ ДАДЕ ЗА ИЗСЛЕДВАНЕ!!!

ЛЪЖАТ ТА СЕ НЕТРАЕ!!!

АБСОЛЮТНО ОРГАНИЗИРАНО ОТ ГЕРБ С ЦЕЛ ЕДРИТЕ СВИНЕКОМПЛЕКСИ ДА ДА ИЗБИЯТ КОНКУРЕНЦИЯТА И ПРАСЕТАТА НА ХОРАТА И ЦЕНАТА ДА СЕ КАЧИ ТЯ ВЕЧЕ СЕ КАЧИ С 20% ИСКАТ ОЩЕ!!

ГЕРБ Е В ДЪНОТО НА ВСИЧКО!
4
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо на снимката е показано домашно прасе, а в статията пише за намерен полуразложен труп на глиган в гората?
В кой учебник е написано, че здрави животни се избиват?
Ако вие се разболеете от грип, трябва ли да ви убием за да спрем грипната зараза?
3
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали тия нямаха чума? Сега като го хванат тоя егоистичен селянин да го обесят на някое дърво.