Ще ни спасят ли е-тротинетките от мръсния въздух...

Процесът трябва да е регулиран, обясни специалист
Обновена: 23 авг 2019 21:30 | 23 авг 2019 21:21, Петя Славова
54

За първи път в София! От 22 август първата компания за споделено ползване на електрически тротинетки в София стартира работа.

Услугата е в подкрепа на засилващия се интерес на гражданите към алтернативите на придвижването с автомобил. Мярката е и част от стратегията на столицата да подобри качеството на въздуха.

Още по темата

"София е сред първите градове в Европа, които още преди масовото навлизане на този вид средство за придвижване, се зае да осигури специални места за паркиране, за да може процесът да бъде регулиран. А това е доста голямо предизвикателство", коментира в студиото на "Денят ON AIR" координаторът на проекта "Зелена София" Елица Панайотова.

Тя отбеляза, че обособяването на паркоместа е нещо изключително важно, тъй като единствено по този начин може да бъде преодолян хаосът с нововъведението в града.

В центъра на София вече е започнало обособяването на над 200 нови локации за безплатно паркиране на велосипеди, мотопеди и тротинетки. Взети са и мерки за безопасността, а всеки, който реши да се възползва от услугата, трябва да се съобразява с правилата, определени от операторите.

"Подготвени са промени в законодателството, за да може движението да бъде регламентирано и безопасно. Предвижда се разширяване на велоалеите в София. На е-тротинетките не е позволено да се движат по тротарите, а максимално допустимата им скорост е 25 км/ч. В някои зони движението им ще бъде напълно забранено. В парковете и градинките пък ограничението на скороста ще бъде до 10 км/ч", допълни Елица Панайотова пред Bulgaria ON AIR.

През последните няколко години делът на хората, използващи велосипед за придвижване в столицата, се е повишил и към момента той е малко под 2%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
1
 
4
 
! Отговори
Дон Курлеоне преди 4 години
Няма да ви спасят тротинетките. Първо - като захладнее и гетото като си напали печките със гуми и *** и ше гледате чистия въздух през кривия макарон. Второ - на България и начукаха данък въздух поради факта, че е малка и безобидна страна със малък и про.ст народец. И трето - живота в градовете ще става все по скъп . По селата не знам.
42
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Превозно средство за инвалиди
41
2
 
1
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 4 години
До ДАЛЕЧНАТА ЗАСТАВА 38 Ааа, никакъв нов АЕЦ. Въпроса е приключен. Свиквайте. Нали така казваш за Крим.
40
1
 
2
 
! Отговори
Я па ти.. преди 4 години
До Анонимен 36 Тези 240 пеша не щат да ходят, ти тротинетки им предлагаш.Те не могат да карат колело.
39
2
 
3
 
! Отговори
Съвет преди 4 години
Без ел. скутери по улиците. Само в Слънчака.ПТП ще се увеличат в пъти.
38
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименИмам ел.скутер от 2 години и ходя на лекции с него всеки ден и още, не съм хвърлял батерията (те мисля, че не се сменя, поне не и като на старите телефони). Тежа 62 килогра и минавах почти 26-7 километра с него, но вече е по кум 25 :( ... Ама пак ми стига за два дена :)
37
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защото се съгласете, че това си е МПС можещо да развие 30-40 км/ч.Ни ми казваййй ся ко ша прав аз, разбра ли ***!
36
3
 
9
 
! Отговори
ПорЦелан преди 4 години
До ДАЛЕЧНАТА ЗАСТАВА,Едно време имаше Кремиковци. В Кремиковци освен Феросплави, Коксохим, Агломерация имаше и ТЕЦ на въглища. Кремиковската руда освен това съдържаше голямо количество олово, затова се слагаше 30%, останалото беше внос на желязна руда от Алжир и СССР. Освен това локалните централи за отопление работеха на мазут, а големите тецове на въглища. Всички автобуси и камиони бяха евро минус 1, а безоловен бензин се появи в края на 90-те и за ладите и москвичите беше противопоказен.
35
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До до 39Да, батериите, мой човек! За тях питаме какво ще ги правите. На година всеки един скутер ще "хвърля" минимум ЕДНА батерия, пълна с отровни, вредни и пагубни за екосистемата неща. Ама като ти гледам правописа и се чудя, дали изобщо разбираш за какво иде реч или просто ти се иска да си модерен и различен.
34
4
 
10
 
! Отговори
?!?!?! преди 4 години
Скоро време ще почна да ги свалям тия от тротинетките , с каквото ми попадне ... Само ако ми карат по тротоарите с 30км и нагоре !!!
33
6
 
11
 
! Отговори
ДАЛЕЧНАТА ЗАСТАВА преди 4 години
Когато бях малък в София имаше повече мъгли,въпреки,че автомобилите бяха десетки пъти по-малобройни,но много сгради имаха локално порно като тази на баба ми,а в други масово се използуваше твърдо гориво като каменни въглища.Това показва,че мръсният въздух в града през зимата е вследствие на твърдото гориво,но през останалите сезони на автомобилите и то на дизеловите.Освен това,ако не се построи АЕЦ-а,ще се наложи да се готви на твърдо гориво,да свиква народа с мръсният въздух
32
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Малко като с истанбулската конвенция стана с тия тротинетки. На ден по 10 статии.Аз искам друго да попитам. Ще се изисква ли свидетелство за упр. на МПС. Ако да, то каква категория?! Защото се съгласете, че това си е МПС можещо да развие 30-40 км/ч.По пътищата или по тротоарите ще се кара, също е от значение. Ако тротинетка блъсне друг участник в движението кой ще плаща? Как ще се процедира с отработените батерии, защото няма да са малко?Ей тия въпроси са към еко-ПЕДАЛетките и моля за отговор
31
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Зимата всичките 240 и целият министерски съвет с тротинетки,без джипове и НСО.
30
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ГостКакто проверява и келешата с колелата ...Ако някой блъсне дете в парк, ще има разследване и ще се разбере, според случката, какво ше се случи.
29
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До жоНе всички са майки с деца за детската, не всички живеят в каквото там каза, някой от нас пазаруват една раница с неща и просто им е забавно :)
28
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не! Тротинетките, като всяко нещо, ще предизвикат световен крах, зомбификация ... и след 1-3 години, може би няма да го помним.
27
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тротинетките ще увеличат замърсяването, защото увеличават задръстванията.
26
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименСъщо като еврокомисар по киберсигурност !!! СМЯХ ..........
25
1
 
15
 
! Отговори
Гошо преди 4 години
Ще има ли катаджии с дрегери и радари в парковете??? Само питам
24
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е то зимата с джип не може да се кара, а те тротинетки искат смях....