Хидробуси ще свързват дестинации в Бургаския залив

Спирките са ясни, тръгват следващото лято
27 авг 2019 21:07, Анисия Иванова
6
Хидробуси ще свързват дестинации в Бургаския залив
Архив: Булфото

Хидробуси ще свързват дестинации в Бургаския залив през следващото лято. Идеята е корабчета да свързват основни пет спирки в залива - Морската гара в Бургас, остров Света Анастасия, където кеят ще бъде разширен, рибарското селище Ченгене скеле, където предстои да бъде изграден нов пристан, рибарското пристанище в Сарафово и бъдещото рибарско пристанище в Крайморие. Общината предвижда да закупи нов кораб по-голям от "Анастасия“, за да може с него да се осъществяват плавания не само при спокойно море, съобщи БНР.

За да се осъществи проектът, местната администрация търси съдействие от Министерството на транспорта и Морската администрация, каза кметът Димитър Николов:

”Необходимо е да бъдат облекчени процедурите за осъществяване на транспорт с малки плавателни съдове . А тези корабчета, освен че могат да возят туристи, те могат да се използват и за предвижване от пътници. Например жителите на Крайморие чрез корабчето могат да стигнат от и до центъра на града за 10-15 минути, което би било много-по-бързо, особено през летния сезон, когато трафикът е натоварен, а и по-романтично!”

Кметът допълни, че Общината ще даде възможност и на частни плавателни съдове да изпълняват такива курсове.

Министърът на транспорта Росен Желязков заяви, че промените в наредбите, свързани с разрешителните за изпълнение на такива пътнически морски превози, ще бъдат приоритет още в началото на новия политически сезон.

Директорът на ИА “Морска администрация” кап. Живко Петров посочи, че инфраструктурата за осъществяването на проекта е почти изградена.

„Вече имаме доста съоръжения и малкото корабоплаване се увеличи. Имаме линия от Несебър до Созопол, от Черноморец до Созопол, до Острова пътуват и други плавателни съдове. За съжаление като нормативна база нямаме опит, нашето законодателство е било изграждано на база търговски кораби, приравняването им е невъзможно. За това ползваме опита на Дания, Швеция където имат опит с т.нар. „водни таксита“ и „водни автобуси“, ще имаме в предвид и нашите условия и ще предложим промени в две наредби, за да може да осъществяваме такъв транспорт и тук.“

Предстои среща с бизнеса и администрациите, на която подобни законодателни инициативи се обсъждат, преди да бъдат придвижени към Министерството. Очакванията са проектът да бъде реализиран през следващото лято.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Коко преди 4 години
Абе хидробус напишете корабчета стига сте я глупости че от тая смешна и некадърна община станаха за смях сега поредната простотията идва на дневен ред ще вземем електробуси и ще спрем тролейбуси апъкще оставим горящите по 50 на 100 нафта автобуси да се дрънкат празни по новата транспортна схема ама то това е акъл ама голям като шамандура
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво е "дестинация"?
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Спомени от соца: Тогава-12бр "Комети" от пътническо плаване на БМФ поддържаха разписание по цялото Черноморие от Ахтопол чак до Балчик. Два часа от Варна до Бургас за 6лв билета.Сега- до о. Света Анастасия. Впрочем и тогава имаше хидробус дотам- "Т.Бакърджиев". Както и "Емона" -от Несебър до Ахтопол.
3
1
 
7
 
! Отговори
мишо бирочето преди 4 години
кмето че лежи в президентския в приморец с 23 годишната си крантичка либовница, че гледа корабчето как щъка и че брои поредните мелеончета окрадени от него в името на *** и руската мафия. зимата в бургас няма млад човек по улиците а най успешният кмет го дава ларж, пристани, кеве, кораби... приоритети.
2
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кмета на Бургас, плаща от данъците ни на всички регионални медии, за да си осигури спокойствие и всички да му галят егото на най - "успешния" кмет в България. Истината е, че този кмет не се интересува нито от града, нито от хората, които живеят в него.
1
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не "предвижване", а ПРИДВИЖВАНЕ.