Вървиш три километра, за да видиш... фламинго

Глобалното затопляне изгонило птиците от Турция в България
Обновена: 1 сеп 2019 09:46 | 1 сеп 2019 07:45, Нели Христова
22
Вървиш три километра, за да видиш... фламинго
Снимка: Биоразнообразие

Всеки ден жители и туристи в района на Бургас обикалят Атанасовското езеро за да зърнат розовите фламинги, които вече го обитават. Повечето така и не успяват, тъй като пернатите се намират в далечната част на езерото.

“Всеки ден телефоните ни прегряват, хората питат къде и как може да бъде видяно ятото от 178 фламинги - възрастни, млади и малки. Заради небивалия интерес към тези розови екзотични гости решихме да организираме пешеходен поход”, казва Радостина Ценова от фондация “Биоразнообразие” пред 24 часа.

Първият ще е на 2 септември. Сборен пункт е паркингът на спортен аутлет по пътя Бургас -Сарафово. Точно в 17 ч участниците в похода ще оставят колите си и ще поемат по определения от Министерството на околната среда маршрут за пешеходен туризъм в резервата. Преходът си е предизвикателство, защото само в едната посока разстоянието е 3,5 км, предупреждава Ценова.

“Ще имаме възможност да погледаме птици с бинокли и оптични тръби, да поснимаме и да се насладим на голямото ято. Ще може да видите как изглежда по-отблизо този екзотичен вид, наистина ли е толкова розов и розови ли са краката му”, загатва тя.

Маршрутът минава по черен път между тръстиките на обходния канал и езерото, което прави задължителни удобните обувки. Тъй като няма изкачвания или пък някакви други трудности, маршрутът е подходящ и за малки деца, за които гледката на внушителните розови птици ще е незабравима.

Ятото е засечено по време на орнитологичен мониторинг по проект “Лагуната на живота”.

Първоначално се наблюдават 159 птици, от които около 120 възрастни екземпляри, оцветени в яркорозово и доста шумни. Експертът Спас Узунов разкрива, че цветът на фламингото се определя от възрастта му - колкото е по-стара птицата, толкова е по-наситено розова. Причината е увеличаването на бетакаротина в организма ѝ.

За разлика от пеликаните и други пернати обитатели на резервата, фламингото не прелита до съседни бургаски езера.

Цялото си време прекарва във водата и се храни с артения, позната като солнично раче, която се среща в изобилие в силно солени водоеми като Атанасовското езеро. Птиците са спокойни, не се впечатляват особено от единично човешко присъствие и не отлитат, само навлизат по-навътре в езерото”, разказват от фондация “Биоразнообразие”.

Оттам отричат появилите се опасения, че голямото ято розови фламинги може да се окаже проблем за сигурността на полетите на бургаското летище.

Макар че през последните години присъствието на розово фламинго край Бургас е често явление, за първи път има толкова голямо ято. Миналата есен официално бяха преброени 126 птици, но те бяха в южната част на крайбрежната лагуна - близо до града, което ги правеше по-лесни за наблюдение.

Първото младо фламинго пристига на Атанасовското езеро преди 15 г., после стават 3-4 и така с всяка година броят им се увеличава, а любимият им хабитат са точно плитки крайбрежни лагуни като езерото.

“Тези птици вече не са необичайна гледка, тук климатът за тях е добър"

Те разширяват ареала си - като им намалява храната, идват насам, където се хранят с ракообразното артения. Характерно за фламингото е, че то се храни само в силно солени водоеми. Обитава по-южните райони като Кипър и Турция. В някои гръцки езера като тези във Фанари например, могат да се наблюдават колонии с по 2000-3000 птици”, разказва бургаският орнитолог Светлан Иванов.

Според негови колеги розовото фламинго вероятно прелита тук от делтата на река Марица или от Турция. В последните години видът започва да разширява ареала си и да се среща все по-на север. Например през 2017 г. е отбелязано гнездене на няколко двойки в Украйна. Приема се, че една от причините за тази експанзия са глобалните промени в климата.

Обикновеното фламинго е много социално животно. То се групира на големи колонии от 100 до 1000 двойки. Индивидите достигат зрялост на възраст от 3 до 4 години, но започват да гнездят едва на 5-годишна възраст. Те са едни от най-дълго живеещите видове - преживяват средно около 60 г. Теглото им е от 2 до 4 кг, а размахът на крилата - 140-160 см. Възрастният индивид достига до 150 см и е малко по-едър от женския. Краката на обикновеното фламинго имат чисто розов цвят. Според американски учени причината птицата да стои на един крак е, че по този начин тя регулира телесната си температура.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
0
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
Румен Радев има походка на розово фламинго.
10
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Розовото фламинго някога е обитавало Древен Египет и поречието на р. Нил.Смятайте за какви климатични промени става въпрос, щом то се е преселило в Бг!Вече вятърът разнася и пустинен пясък по нашите ширини.Пустинята не прощава на никого.
9
1
 
4
 
! Отговори
Ro преди 4 години
Душици! Да са живи и здрави, дано разни двукраки аборигени не ги притесняват и тормозят.
8
5
 
5
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Не са проблем 3 километра за местните шведи, защото имат каруци.
7
6
 
4
 
! Отговори
Гинка преди 4 години
Това с а диви птици ве ей, трябва да се въртят повече, то си е жилаво месото, иначе кат се свари добре е чудно САС печени картофи. Иначе много лесно се ловят, то са на групи по 20 парчета, от едно голямо излизат 4 кила месо само. Ще затваряме боркани даже
6
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За да пътувате с групата има такса от 5 лева (за деца е безплатно), и предварително трябва да се запишете.
5
7
 
5
 
! Отговори
Шенко преди 4 години
Ко да вървиш, то няма никво месо по тес фламингута, две заклахме вече, само кокали и перушина. Преди месец заклахме 2 лебеда, там друга работа, се едно патешко ядеш, жълто и мазно
4
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да, да вървиш три километра за съвременното население вече е сървайвър.
3
3
 
9
 
! Отговори
Гларуса преди 4 години
И като паркират при спортния аутлет, как аджеба ще пресекат улицата за да стигнат до Атанасовско езеро? 4 ленти non-stop движение + мантинели? Или викате няма значение къде и как...юруш :)))
2
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има ги и в резерват "Сребърна" край Силистра.
1
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И .... поредната статия с грешки.