Крилце или кълка в HelpBook: Как ни удрят в грамажа по заведенията?

Още сигнали в платформата - грешно лечение, опасна сграда, занемарен път
3 сеп 2019 12:57, Анисия Иванова
55

Снимка: Helpbook

Удрят ли ни с грамажа в заведенията? Със сигнал за реална ситуация в заведение за хранене в Стара Загора започва днешният обзор от платформата Helpbook.info.

"...Поръчах пилешки крилца със сладко-кисел сос, които в менюто са с грамаж 350 гр. В поднесената порция присъстваха 4 броя крилца. След като поисках да бъдат претеглени, теглото им беше 220 гр като ми беше казано, че грамажът в менюто е за сурово състояние и впоследствие ми беше отказано да върна поръчката“. От изпратената снимка се вижда, че получената порция е повече от фрапантна. Според законовите разпоредби подобни измами с грамажа варират между 500 и 10 000 лв.

Наш потребител ни алармира и за опасна сграда в центъра на столицата. Докато се разхождал, забелязал, че покривът, където се помещават "Социални грижи", е в ужасно състояние. Изпратил е снимки, от които се вижда, че е въпрос на време конструкцията да се стовари на тротоара. "Нямам представа дали служителите от Социалните грижи въобще са обърнали внимание на това или някой друг случайно преминаващ, тъй като вярвам, че светкавично биха се взели мерки, за да не пострада някой“, пише авторът на сигнала.

Продължаваме с апел към Агенция "Пътна инфраструктура“ за възстановяване и поддържане на път, който свързва Ихтиман със селата Мухово, Лесичово и Калугерово. Според нашия потребител въпросната отсечка е строена преди 35 години, като не са пестени материали и технологии. За съжаление, към днешна дата пътят е силно занемарен, тъй като е напуснал картата на АПИ с пътища, които трябва да се поддържат. "Моля ви, нека отново влезе на картата за поддръжка на АПИ. Така можете, ако не да спрете, поне да забавите изчезването и обезлюдяването на още един край от нашата изстрадала република, защото подлагате на терор хиляди ползващи пътя“, завършва нашият потребител.

Завършваме днешния обзор със сигнал от наш потребител, който се обръща към Министрество на здравеопазването за проверка чрез платформата на Helpbook.info.

След неправилна диагноза депресия и последващо медикаментозно лечение с антидепресанти и успокоителни в болница в Пловдив състоянието на пациента рязко се влошава. Оказва се, че е бил ухапан от кърлеж, но с  приложено грешно лечение. Заради силно влошеното си физическо и психическо здраве нашият потребител предприел пътуване до съседна държава, където му било назначено адекватно лечение. Същият се надява на експертно решение по казуса.

Ако видите нередност, проблем, с който се сблъсквате всеки ден и искате да подадете сигнал - направете го онлайн в HelpBook! Платформата на Investor Media Group ще ви даде възможност не само да придадете гласност на проблема, но и да изпратите сигнал до отговорните институции.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да ти кажат че грамажа е в суров вид е от най-евтините но ера дето ги правят само кръчмета без клиентела - тип.ще те излъжа веднъж ..но няма да се върнеш за дваж...от какво преживяват освен от нолюк балъци не знам
48
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 123 - влиза ку-ро на Миро затова 350 гр.Не знаай много, като не знаеш...
47
1
 
2
 
! Отговори
123 преди 4 години
В грамажа влиза и лимончето и соса ...и хоп 350 гр.Та тоя да не се жалва
46
0
 
3
 
! Отговори
един преди 4 години
Откакто гледам Кошмари в кухнята, на заведение не ходя и храна от ресторанти не ям! Приготвям си домашна храна, с качествени продукти. Да не мислите, че в заведенията шопската салата е със сирене по БДС? Най-много със сирене от 3.50
45
0
 
3
 
! Отговори
Mnogo si prost преди 4 години
Какво значи да си гледа печалбата ??За тва няма да има клиенти.Ти си *** като него.Как пък в Гърция, Македония, Сърбия и Турция ресторантите не работят на печалба, щото ястията са по-обилни ???Ами, не, напротив, ако имат нормален готвач се пукат по шефовете.Не става със селски тарикатлък.Човек като е доволен, ще идва редовно.И ще докара още десет други.
44
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То има 5-6 ресторанта в цялата страна.... Останалото са си кръчми. Няма нищо лошо, но нека прави разлика и да променим наименованието, малко от малко.
43
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Начинът е просто да не се ходи в долнопробни заведения и капанчета. Така или иначе държавата неможе да гарантира качество на приготвяне. Тук и потребителите трябва малко да се образоват. Който не е удволетворен, да не плаща, както е в Европа. Нека викат полиция ако искат от ресторантът - тъкмо да разберът всички, какви са шмекери на дребно.
42
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В България правилото "Клиентът винаги е прав" не важи. Тук масово важи правилото идвай да ми снесеше паричките и се пръждосвай по-бързо, че други балъци чакат да им прибера паричките. Все пак има и приятни малки ресторантчета със страхонта кухня, който посещавам с удоволствие, но има и много баш-ресторантьори от типа ако мине номера.Четох закона и да няма правило, което да изисква посочената количество да е в готов вид, но пък би било хубаво да има приблизителни стойности на консумираната храна.
41
0
 
4
 
! Отговори
до оня с ресторантче преди 4 години
Ти още малко ще искаш и ние продукти да си носим, нали? И прибори, чаши, чинии. И певачка ще си носим. Рецепти не искаш ли? Затова ще си с "ресторантче", а не с верига ресторанти. Мисли мижаво още.
40
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 21. Ами че ти не си никакъв предприемач, а най-обикновена мутра. Прочети, ако можеш, разбира се, значението на думата ПРЕДПРИЕМАЧ, и тогава се изтаковай във форума.
39
0
 
5
 
! Отговори
славейкоо преди 4 години
. Според законовите разпоредби подобни измами с грамажа варират между 500 и 10 000 лв.Тези дни по една от телевизиите казаха, че българите сме изяли за 8 месеца във вид на сирене един куб 1/1/130 км. палмово масло. А какви са наказанията за млечни продукти от палмово масло?
38
9
 
4
 
! Отговори
Малко ресторантче преди 4 години
Ресторантчето ми има точно 6 маси с по 4 места. Мижава история, но изхранва семейството. В менютата ми изрично е посочено, че грамажа за всички продукти за ястията са посочени в суров вид. На който не му допада, да върви на друго място. Не съм довлякъл нито един насила. Спазвам всички правила и разпоредби. Елате ми направете акт, че да изкарам някой лев в повече от обещетения.
37
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Късметлия е този господин, можеха да му сервират само кокалите за 350 грамаж и пак да му поискат парите. В едно столично заведение преди години бяха донесли порция с половин кюфте, защото предшния клиент не бил го изял ! През последните години на много малко места съм оставял бакшиш точно заради такива тарикати.
36
4
 
4
 
! Отговори
Copy and paste до 33 преди 4 години
Я пак? Дай пак кое било задължително да се посочи в готов вид! Щото съда е на друго мнение! Или викаш, бе я съда да си гледа работата, а :)
35
5
 
4
 
! Отговори
Copy and Paste преди 4 години
Изобщо, защо затормозявате съдебната система допълнително? Има 100-ци дела, които се произнасят, че продуктите се описват в менюто в суров вид. Какво правите? Подавате сигнали, силно неграмотните служители на разни агенции правят наказателни постановления, които после се отменят от съда. А разходите за съда и за адвокати ги плащаме всички. Печели си ресторантьора защото някой ментално ощетен не си харесал крилцата в чинията.
34
1
 
5
 
! Отговори
Copy and Paste преди 4 години
Съдебно решение: "Най-правилният начин, чрез който клиентът би могъл да разбере грамажът на предлагания му от ресторантьора продукт, е ако същият е посочен в суров вид, а не след термична обработка. Много по-точно би могло да се отрази колко тежи едно ястие приготвено от месо в суров вид, отколкото след като е било приготвено."И още: "ОТМЕНЯ Наказателно постановление К-035556 от 15.02.2016 г. издадено от Директор на Регионална дирекция за областите Пловдив, Смолян, Пазарджик, Хасково, Кърджал
33
5
 
3
 
! Отговори
ДеЮре преди 4 години
"Според законовите разпоредби подобни измами с грамажа варират между 500 и 10 000 лв." ... ами, не! Според законовите разпоредби ако създадете такова наказателно постановление, не просто няма да бъде отменено от съда, но и ще плащате разходите за съдебното производство, хонорара на ответника, а и някой по заядливи ви съдят за неимуществени вреди.
32
3
 
34
 
! Отговори
До 28,29,30 преди 4 години
Кратуни, що се опитвате да неглижирате измамата и да отклоните темата? Щот сте ***, измамата ви е в кръвта. Човекът колко пари има си е негов проблем, може би му е писнало от измамници като вас.Грамажът в менюто е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО за готово ястие. Главният готвач, когато поръчва продукти може да си смята порцията и с фирата, но в менюто грамажа е за клиента.Щот има и обратната страна, ако поръчваш спагети примерно. Порция 350 грама в сурово състояние ли ги мерят?Че ще дойде в чинията около кило
31
10
 
7
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Нормално, тия грамажи ги пишем в менюто, защото има такава наредба. В повечето случаи грамажа е по-голям от обявеното, ама тогава няма въпроси и снимки. Цените у нас в заведенията са даже супер ниски и собственика трябва да крие оборот за да съществува, защото разходите хвръкнаха до небето. За сведение един готвач по - долу от 100-150лв надник не иска да говори, а наеми, ДДС, осигуровки, фири, поддръжка на техника и още и още...
30
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този от коя Губерния е от Левуново ли. Да не би да сие мислел че ще се нахрани с пилешки крилца по които няма никакво месце. По добре да си беше поръчал тройка кюфтета с гарнитура от пържени картофки и майонеза и една телешка шкембе чорба за предястие. Щеше да се нахрани като човек а не да мърка че го ударили в грамажа.