Перничани протестират: Местният ТЕЦ им трови въздуха

По думи на жителите около 23 ч. миризмата става задушлива и нетърпима
3 сеп 2019 08:26,
14
Перничани протестират: Местният ТЕЦ им трови въздуха
Снимка: bTV

Жители на Перник се събраха на протест пред общината заради лошото качество на въздуха, което е вследствие на изгарянето на биомаса от ТЕЦ-а.

По думите на хората всичко се случва през нощта. Около 23-23:30 часа миризмата става задушлива и нетърпима, а от ТЕЦ „Република” започва да излиза кафяв пушек. Жителите на Перник са направили и снимки.

Всеки път миризмата е различна, а понякога мирише и на сяра, споделят хората. Те настояват децата им да дишат чист въздух.

ТЕЦ „Република” към „Топлофикация Перник” обаче няма разрешение да изгаря отпадъци, обясниха от МОСВ.

Техните данни за периода от 1 януари до 1 септември сочат, че фините прахови частици са били превишени с 20 броя, а нормата е 35 броя годишно. Не са регистрирани превишения на нормите на серния диоксид, азотния двуокис и въглеродния оксид.

От Община Перник заявиха, че подкрепят гражданите с искането им за по-чист въздух. Предстои жалбите на хората да бъдат сведени до знанието на компетентните органи в лицето на РИОСВ и МОСВ. Ще има и писмено становище от общината.

След сигнала на гражданите кметът на Перник е наредил да бъде направена проверка. Експерти са посетили ТЕЦ-а, но не са установили горене на отпадъци. Миризмата е била остра и задушлива, но от общината твърдят, че не идва от ТЕЦ „Република”, предаде bTV.

От там обещаха денонощни проверки, за да разберат кой е източникът на задушливата миризма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От общината да се не правят на умрели лисици, а да ходят и да гледат малко по-внимателно и любознателно... Щото освен в Тец-а, разни пещи има в бившите МЗ Ленин Стомана Индъстри и Червена могила край Радомир - Бесттехника. И ако не се е запалило сметището край Тева, гнястТа едва ли ще да е от новия гоУф на Гюро Кюмура...
12
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
но от общината твърдят, че не идва от ТЕЦ РепубликаА от кой ТЕЦ идва тогава? Марица-Изток? Щом се усеща в цял Перник и се вижда като единствен източник на дим, няма откъде другаде да идва.
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ако го горят незаконно си плащат където трябва да няма проблем с измерванията ;)=> няма да има никакви резултати. Само "въздуха е безплатен, дишайте" вече не е така.
10
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 1Ковачки го пазят хора, дето ще откарат всички потенциални биячи в разни мазета и ще им навират винкелите ... някъде.
9
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До РокоНяма да е скоро. ТЕЦ-овете са причината, да има развитие в Стара Загора ...
8
1
 
3
 
! Отговори
На пазар преди 4 години
Интересно къде живее пернишката кметица та трябвагражданите да и сигнализират? Впрочем ковачки вече еот герб затова се трае.
7
1
 
6
 
! Отговори
Роко преди 4 години
А Гълъбово и Стара Загора кога?
6
1
 
4
 
! Отговори
Ми преди 4 години
Добър ден, пернишка снахо, и мн поздрави от товарищите ковачки, нено и бибитко. И да знаеш, сярата не е толкова отровна, а фосфор и хлор органиката ви разкатават мам щото са вид БОВ-бойно отровни вещества.
5
1
 
6
 
! Отговори
ГОСТ преди 4 години
Интересно, никоя медия не отрази че в неделя през ноща имаше пушeк в Дианабад и Малдост в София. Чудно ми е кой пак "партиен другар" се е издънил преди изборите. Или електората от Столипиново, Факултета и Захарана фабрика са запалили нещо. И всички медии мълчат като риби.
4
3
 
5
 
! Отговори
радомир преди 4 години
Сметище, но за това ни плащат. Това е икономика, като има сметка внасяш отпадъците и ги гориш, за това ти плащат. Кирия от всякъде.
3
1
 
9
 
! Отговори
hg преди 4 години
Превърнаха България в сметище
2
6
 
8
 
! Отговори
гербисто-патриот преди 4 години
Хората да не бъдат тяснослроени и да разберат, че България може да се развива само като експортно ориентирана икономика. Нека да не спираме с вноса на т.нар. RDF, което си е ***, за да го преработваме, т.е. горим, и така да сме основата на екологията на ЕС. Западните държави имат нужда от подобна услуга и плащат за което и то не малко пари, а тукашните предприемачи и частници трябва да осигурят услугата.
1
1
 
25
 
! Отговори
.. преди 4 години
Ковачки няма да се трогне докато не му набият канчето с винкели, а това няма да стане скоро.Така че, перничани ще си протестират, въздуха им ще си е мръсен, а децата им ще са болнави.