С най-ниски доходи сме в ЕС: Така било и в социализма

Политическа грешка от 90-те, смята Димитър Манолов
3 сеп 2019 22:08, Петя Славова
82

България е държавата в Европейския съюз (ЕС) с най-голямо неравенство в доходите, показват данни на европейската статистическа служба Евростат.

През 2017 г. 20% от населението с най-високи доходи са получили 8,2 пъти повече от 20% от населението с най-ниски доходи, показват данните. През 2018 г. разликата намалява до 7,66 пъти, като страната ни остава първа по този показател. През 2017 г. средното за ЕС съотношение е 5,2. В Чехия и Словения е отчетена най-малка разлика – по 3,4 пъти. Следва Финландия – 3,5 пъти, Словакия – също 3,5 пъти, и Белгия – 3,8 пъти.

Още по темата

Председателят на синдикалната организация КТ "Подкрепа" Димитър Манолов каза в студиото на "Денят ON AIR", че българите сме с най-ниските доходи, защото това е политическа грешка от 90-те години, когато страната ни се рекламираше пред инвеститори с това, че тук за малко пари могат да се намерят добри специалисти.

"Ние така я подкарахме. Тази парадигма продължи да властва, беше оръжие на редица политици. Хубаво е да припомним, че дори в социализма българите имаха най-ниски доходи в социалистическия лагер. Още тогава сме имали пропуснати неща", обясни Манолов пред Bulgaria ON AIR.

От думите му стана ясно, че няма как да имаш добри работници с ниски заплати у нас, при положение, че вече сме в отворен пазар на труда и много качествени и подготвени хора могат да отидат на различни места, за да видят как се заплаща техният труд там.

Димитър Манолов беше категоричен още, че не трябва толкова много да възхваляваме западните общества, защото има неща и у нас, които са по-добри от тези в Западна Европа.

"Пазарът на труда ни от правна гледна точка е много по-подреден от тези в Западна Европа", даде пример той.

Манолов коментира още, че изоставането ни в заплатите е най-вече заради пропуснатото време и липсата на интегрална политика, която се прави на парче.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво общо има тази "политическа грешка" с факта, че тук развъждаме едно племе, дето не ще да работи? И благодарение на числеността на това племе, се оказва, че у нас има много хора без доходи.
44
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Строя не е сменен социализъм е,но частен.БКП също не е сменена,тя си е но се казва БСП,ГЕРБ и другите там.Видя се,че онова недоносче няма как да напредва и с ограничаване на говоренето и липса на нови технологии фалират държавите от соца,затова станаха някои промени.Това дето е сега не е капитализъм и демокрация не е.Това е някакъв хибриден строй като (Б) група,второ качество.Без капитал няма развитие.Още на работодателите от частния сектор се гледа като на престъпници.Търси се държавна работа.
43
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе Вие наистина ли си вярвате че живеете в Демокрация ????Чист тоталиризъм и див капитализъм
42
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи крадлив Бойко е невинен?
41
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пазарът ни бил по-добре уреден правно от Запада. Това може да изглеждат така, но точно заради тези правни тъпотии сме на това дередже. Спомнете си пожара на магистралата, куцо и сакато извади някакви документи за да докаже, че не е негова работа да се занимава. Трима отделни администраторчета четат правни документи до пожара, а никой не го гаси. Ето затова сме на това дередже.
40
2
 
11
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 4 години
"изоставането ни в заплатите е най-вече заради пропуснатото време и липсата на интегрална политика, която се прави на парче"- заради пропуснатото време? Оправдаваме Бочко ли, не мога да разбера? Той вече 11 г. управлява, как пък не му стигна времето?- "интегрална политика"- кво е тва чудо? Гугълнах го.. ми.. не излезе ни един резултат... Явно гусин-а използва терминология известна само нему...
39
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
припомни думите на завряния зет за пенсионерите, както и великите му дела. В момента, в който го вкарат в затвора трябва да е национален празник
38
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е,тогава за какъв ....ми е да гласувам за Галева?Ааа????
37
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като всичко си е като при социализма, защо трябваше да сменяме системата?
36
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Айде пак си прехвърлят вината като футболна топка.Абе, избираме си ги такива после се жалваме.Бах ти народа.
35
27
 
8
 
! Отговори
Спомен от социализма преди 4 години
Какво си спомням аз от началото на 70-те години?Бях дете, дават ми пари и ме пращат до магазинада купя "нещо". Каквото има, защото обикновено няма.В магазина-опашка. Чакат да докарат "нещо". Нареждам се и аз. След половин час докарват шунка!Ура! Но следва разочаровано: О-о-о! Самоедин калъп!.. Няма да има за всички.! Месарятобявява, че ще дава най-много по триста грама..Докъдето стигне! Опашката кима безропотно..Месарят вади ножа и отрязва яко парчеот калъпа. После го налапва пред очите наопашката...
34
17
 
9
 
! Отговори
голям смях преди 4 години
Прав си нямаше милионери имаше само шепа червени мултимилионери не доносчета ама бетер африканска икономика си беше , смешници бивши колонии станаха по бели държави от.
33
6
 
3
 
! Отговори
формулата на бизнеса преди 4 години
Средната за региона се дели на възможномаквималната норма умножено по произведеното делено на за всеки случай и сравнено с картела и готово.
32
4
 
27
 
! Отговори
Коко преди 4 години
Пичове, и дами..,Във всели случй както и да го погледнем принципа: Наведена глава сабя я не сече НЕ РАБОТИ. Бъдете по-будни, не само пияни, бъдете наблюдателни, и най-вече дейни, бъдете хората, които творят за следващите хора... те тогава те ще се оправим. България има пари, има всичко, няма хора да организират нещата. Благодаря за вниманието.
31
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бяхме пред руснаци германци румънци и след чехи поляци сърби унгарци.Туй е тъй е било и тъй ще бъде.
30
5
 
32
 
! Отговори
Шопо преди 4 години
През 1974 баща ми се пенсионира като миньор с 340 лева пенсия ! При 26 Ст хляб,сирене 2,40,кашкавал 4 лева . Сега аз вземам 220 лева пенсия при цена 1лев хляб,13-14 лв кашкавал ,сирене 9-10 лева...А сега сметайте кога е по-добре.
29
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този лъже!При социализма румънците и албанците бяха зад нас,а сега румънците не можем ,да ги стигнем,те всяка година увеличават дистанцията си от нас!Албанците ,както са тръгнали ,особенно с туризма ,до 3-4 години,ще ни задминат!
28
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ААА не при Виденов беше
27
21
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дори растежите на Борисов от по 10% на БВП не можаха да компенсират грабежите на БКП.
26
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен Ехо ! 3000 лева за долар ,беше при Софиянски ,