На море през септември: Евтино, но морето пълно с медузи

Спасителите на плажа се оплакват от некултурни летовници
9 сеп 2019 07:00,
15
На море през септември: Евтино, но морето пълно с медузи
Снимка: Pixabay

Септемврийското море е рай за закъснелите отпускари. Тази година заради дългите жеги водата още е много топла, бурните ветрове секват и морето става гладко като тепсия. След две седмици мъки заради високите вълни и следващия ги мъртвак, спасителите във Варна си отдъхват. Североизточният вятър, който вдига високи вълни, утихна и по вишките вече се вее не червен, а жълт, а някъде дори зелен флаг. Въпреки че ивиците още са пълни с народ, постовете са разредени и по двама души бдят на 15, вместо на 25 вишки.

Единственият минус: Почти всяка година цели колони медузи изплуват до брега през септември.

„Макар че морето се кротва, плуването през септември също крие рискове. Най-големият са едрите медузи, които превземат крайбрежието в ранна есен. Още не са се появили, но ги чакаме тези дни. Те не са като малките бели майски медузи – лилави и охранени са. Опасни са най-вече за очите, затова всеки плувец трябва да носи очила“, обясни пред „Труд“ главният спасител на варненските ивици Георги Есов.

"Ако човек се паникьоса, може и вода да нагълта при такъв инцидент“, предупреждава Есов.

Черноморските медузи не са опасни за живота. И двата вида, които излизат на крайбрежието – малките Aurelia aurita и достигащите до 60 см Rhizostoma pulmo, наричани още белодробни медузи, могат да причинят дискомфорт, но не и тежко увреждане на здравето. Мешестите отделят слуз с три вида токсини, които предизвикват зачервяване на кожата, сърбеж, понякога и алергични реакции. Засегнатото място веднага трябва да се промие с морска вода, докато се отстрани слузта, а после да се подсуши. Миенето с вода от чешмата обаче дава обратен ефект, предупреждават плажните медици.

Посетителите на градските ивици във Варна могат да разчитат на безплатната им помощ чак до края на септември увери началникът на ДКЦ 1 „Св. Клементина“ д-р Иван Иванов. Това лято екипите са имали повече работа с пострадали на брега, отколкото в морето. Помагали са на много слънчасали, хронично болни, ужилени от насекоми и получили различни травми. Тъй като градските плажове са предпочитани от местните пенсионери, в пунктовете час през час идват възрастни плажори да си мерят кръвното без пари. Този сезон е имало и куриозни случаи. Туристи по бански, въоръжени със сини здравноосигурителни книжки, настоявали да се прегледат на пясъка на аванта, вместо да отидат в поликлиника.

"Трудно разбират, че нямаме право да извършваме такава дейност, както и да пишем рецепти. И за това много често ни търсят“, коментира д-р Иванов. В края на сезона и той, и шефът на спасителите са категорични, че плажуващите стават все по-некултурни. Хипертоници се пекат по обед, бабаити се хвърлят в прибоя след 2-3 бири, родители зарязват малките си деца си сами във водата и на пясъка, докато хапват в плажните кръчми. И масово – българи и чужденци, не спазват флаговата сигнализация.

"Нямаме права да ги санкционираме, единственото ни оръжие са свирките“, не крие разочарованието си Георги Есов. Той споделя, че няколко пъти това лято колегите му били принудени да играят ролята на бавачки на загубени малчугани. Последният случай бил в първите дни на септември. Спасителите приютили хлипащо мъниче. Докато разсеяните му родителите дойдат, минал повече от половин час.
 
На юг в Бургас пък нито един плажуващ не е бил глобен на Бургаския плаж за неподчинение на спасителите през това лято. По принцип санкцията, ако не изпълняваш разпоредбите на морските стражи, варира от 50 до 200 лева. Обикновено летовниците не се подчиняват на свирките на спасителите и влизат във водата при червен флаг, без да мислят за последствията. Спасителите викат общинска полиция и общинарите им съставят актове. Тази година обаче прави изключение и всички гости на Бургаската плажна ивица са били прилежни.

„Най-разбрани бяха родните летовници“, разкриха спасителите. Нашенци редовно следели прогнозите и разпитвали за опасностите от мъртвото вълнение. Много от тях дори гледали да опънат хавлиите си по-близо до вишките. По Южното Черноморие спречквания обаче е имало. Очевидци разказват как бесен спасител измъкнал от морето чужденец, който искал да плува навътре при червен флаг и го пернал заплашително.

В момента броят на спасителите е редуциран, а от 15 септември морските стражи по плажовете ще станат още по-малко. Десети ден продължава червената сигнализация, която предупреждава за опасно мъртво вълнение, туристите трябва да са много внимателни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
3
 
! Отговори
брех преди 4 години
Е колко па да е пълно, за 5 дни ДВЕ медузи и две рачета видях?!
13
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тук в Гърция няма медузи.Слънце вълни няма,морето тепсия.Е сега да си допия кафето и слизам плажа ми е на 12 крачки мерих ги!
12
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има ли още хора, които ходят на море в България? Аз си мислех, че бaлъцитe отдавна привършили.
11
5
 
3
 
! Отговори
Док преди 4 години
В момента съм на Поморие - морето е бурно, водата топла, духа умерен вятър, не можеш да разпънеш чадър, има хора, но намаляват сравнено с уикенда, цените по заведенията - прилични.
10
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонименами, кьорава си беше..
9
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 6Не е била кьорава, а с нарушена терморегулация. Горещо им е още на гадинките.
8
10
 
4
 
! Отговори
ЦЕНЗУРА ОТ САЙТА ... преди 4 години
ЦЕНЗУРА ОТ САЙТА .... И ДУМА НЯМА ЗА ОСВОБОЖДЕНИЕ НА БЪЛГАРИЯ ОТ ХИТЛЕР
7
9
 
2
 
! Отговори
Рядко тъпи копелета преди 4 години
Кръвта пак ще е по ръцете на религиозните *** пропагандиращи средновековната си свинщина ....
6
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е вярно, кьорава медуза няма, е вярно че мина една кьорава, но тя нали е кьорава и сигурно се беше заблудила..
5
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 4"през септември обикновено има медузи, да ама тази година няма.."Глобално са се затоплили.
4
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Статията разказва как през септември обикновено има медузи, да ама тази година няма... нали всеки ден съм в морето и знам..
3
4
 
18
 
! Отговори
ДАЛЕЧНАТА ЗАСТАВА преди 4 години
До xВсеки, отказал да се подчини на спасител, заслужава шамари.По добре сериона глоба,за да не четем след това сълзливи коментари,как бил добър човек, но малко пиян се гмурнал в морето и отишъл да пасе раците на дъното
2
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пасторална картинка - море гладко като тепсия, секнали ветрове, зелен флаг се вее, стада от охранени слузести медузи пасат сред сините вълни.
1
6
 
19
 
! Отговори
x преди 4 години
Всеки, отказал да се подчини на спасител, заслужава шамари.