Хомеопатия vs. антибиотици: Кога рисковете са повече от ползите?

Трябва да се залага на сигурни медикаменти, за които се знае как действат
11 сеп 2019 09:26,
94

Дете почина в Италия от ушна инфекция, след като родители и лекари лекували 7-годишното момченце с хомеопатия. Родителите отказали да дадат на детето антибиотик и затова италианските власти ги подведоха под отговорност.

Според родителите и лекуващите не било нужно температурата на детето да бъде свалена с медикаменти. Лекували го само с противовъзпалителни билки. Те били и против ваксините.

След инцидента се повдигна темата за това колко е важно законодателят да се намеси, тъй като и в Италия ваксините са задължителни.

Още по темата

"Често се случва в кабинета ми да дойдат родители, които са лекували децата си по метода на хомеопатията и споделят, че поради редица съображения отказват да приложат друга терапия. Това обаче е проблем. Невинаги лечението с билки и неизвестни за медицината субстанции върши работа", коментира в студиото на "България сутрин" общопрактикуващият лекар Гергана Николова.

Тя бе категорична, че трябва да се залага само на сигурни медикаменти, тъй като те са предварително тествани и е ясно как действат на човешкия организъм.

Според председателя на Националната пациентска организация "Лечение с хомеопатия" Виктор Попов, случаят с починалото в Италия дете бил заради липсата на компетентен хомеопат.

"То е било лекувано и с хомеопатия, и с билколечение. А двете не са съвместими. Съчетаването им е противопоказно и не трябва да се прави", обясни той.

Пред Bulgaria ON AIR Виктор Попов заяви, че едно от исканията на "Лечение с хомеопатия" е в България да бъде въведено висше образование в сферата, за да може този вид терапевтична помощ да бъде компетентна и пациентите да ѝ се доверяват.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До м...даАко хомеопатията имаше действителни лечебни свойства щеше да се продава като тестван медикамент. Нямаше да ти я пробутват разни "гурота" и "учители". Освен плацебо ефект друго не предизвиква една размешана водица. По-добре е да пиеш някой билков чай, повече ще ти помогне.
92
1
 
3
 
! Отговори
м...да преди 4 години
Хомеопатията определено е силен начин на въздействие и в никакъв случай не е плацебо. Нещо повече-хомеопатичното влошаване може да е доста остро-това не е игра,не е плацебо.Особено ако се ползват високи разреждания. Ако човек ,който няма достатъчно знания ,тръгне да се лекува с хомеопатия-доста може да оплеска нещата. Ако някой не вярва ,че хомеопатията може да действа,нека да си направи експеримент-да вземе Алумина 200сн ..и да наблюдава перисталтиката на червата си..
91
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо новина от преди две години се пуска във всички новинарски сайтове.Аман от пропаганда.Фармацията е най-големият бизнес в света.Гледаш реклами за хапчета,капки и други работи и айде да си ги купим.Спрете с лъжите.
90
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отговорът е нито хомеопатия,нито антибиотици.Хомеопатията е шарлатанство,а антибиотиците не винаги помагат.Не всяко възпаление е причинено от бактерия.Аз се лекувам с акупресура-китайска медицина при която се натискат определени точки.Тялото има огромни възможности за самолечение.Излекувах успешно силна мигрена,бъбречни проблеми,грип, възпаление на червата, гастрит.Наистина върши чудеса.
89
0
 
2
 
! Отговори
РусенецЪ преди 4 години
Така, хайде по сериозно. Има си ясни и конкретни членове в наказателния кодекс. Принципно, наясно съм и че медицински лица са увлечени по темата, но с условието, че носят съответната наказателна отговорност. Съвсем друг е въпросът с липсата на адекватен медицински одит. Няма как да отидеш при ДжиПи с болки в тазобедрена става и да ти изписва "шуслерови соли" !!! Моментално трябва да бъде лишена от лекарска практика!
88
1
 
4
 
! Отговори
Шерлок пита: преди 4 години
Уотсън отговоря: "Ами, шарлатани сър, шарлатани"
87
2
 
2
 
! Отговори
redordead преди 4 години
До Анонимен 66ако знаеш, че ти е писано да си отидеш от някаква болест, като пресичаш булевард ще се оглеждаш ли или смяташ, че кола няма да те блъсне щото ти е писано друго?
86
0
 
5
 
! Отговори
Оле майчице! преди 4 години
"Ясновидецът д-р Игнат Игнатов: Русия търси наследник на Ванга" ?!?! А това е директора на НИЦМБ !!! Оле майчицееееее
85
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе тръшни се като мен от един остър пиелонефрит с 40 градуса температура , па чакай да се излекуваш с хомеопатия.Няма лошо в нея , както казва Чудомир в един разказ - не вреди ти си я пий водицата .
84
2
 
2
 
! Отговори
Оффф преди 4 години
Не оборвай мен! Отиди до Научноизследователския център по медицинска биофизика (НИЦМБ) - изследването е тяхно и тях обори щом си толкова знаещ, пък и пари ще им дадеш ;)))
83
1
 
5
 
! Отговори
Смешно е преди 4 години
Тази новина е отпреди 2 години. И родните "медии", "бъкани" с професионалисти, започнаха като папагали да я копират и развиват на страниците и в ефирите си. И едни и същи поръчкови муцуни се въртят по екраните. Тая госпожа явно *** доста, за да бъде тазгодишното лице на кампанията за противогрипните ваксини, с които всяка година ни промиват мозъците. Е, мирише на платено от километри....Сори, пак няма да ваксинирам нито себе си, нито семейството си.
82
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Направих си труда да видя линка на въпросния НИЦМБ. Влезте и вие - особено любопитно е на какъв адрес се намира тоз чутовен институт - ул. Мария Михайлова 2, вх. В, ап. 1! Направо кърти с наука от всякъде!
81
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Производител на чипс - Измислих как да продавам 120 гр картофи на цената на два килограма !Хомеопата - Аматьор !
80
2
 
6
 
! Отговори
Много ядосан до 78 преди 4 години
Нищо не печеля! Ядосвам се, че такива като тебе дрънчат глупости и подлагат на риск живота на лековерни хора! Като телефонните измамници сте! Ама когато ти се предложи да го докажеш, даваш назад, все едо нищо не се е случило! За подобни гадни заблуди като хомеопатии прокуратурата трябва да обвинява и да вкарва в затвор! Това е вкарване в заблуда, която струва човешки животи!
79
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Я по спокойно и двамата. Никой няма да ви разреши подобна диващина.
78
4
 
1
 
! Отговори
Хахаха преди 4 години
Разсмя ме, печелиш! :)))) Толкова отчаяно искаш да докажеш нещо, което действа, че си готов да платиш нето заплатата си. Не ти я ща. Ще ти трябва. :))))
77
0
 
6
 
! Отговори
Много ядосан до 76 преди 4 години
Ти не бягай по тангентата. Разширявам офертата. Получаваш годишната ми НЕТО заплата, около 16 000 лева ако се подложиш на теста. Заразен с пневмония, лечението ти е единствено хомеопатия. Подписваме декларации. Аз внасям парите ПРЕДВАРИТЕЛНО! Разширявам още - от ТВ права за експеримента, който ще се излъчи, предполагам че сумата за теб може да достигне над 300 000 лева! През целия си живот няма да ги изработиш. Това е шанса ти!
76
5
 
2
 
! Отговори
колко си ядосан? преди 4 години
Я пак? Кой ти пропагандира и какво?!!! Учени от Научноизследователски център по МЕДИЦИНСКА биофизика ДОКАЗВАТ това, което ти "много ядосано" отричаш.
75
1
 
6
 
! Отговори
Много ядосан до 74 преди 4 години
Ко? Ко ? Я пак? Ти навит ли си да се тестваш само и единствено на хомеопатични препарати? Аре като пропагандирате, дайте да направим тестовете! Ще те лекуваме от пневмония само с хомеопатия! Хайде бе, каква по добра реклама на хомеопатията ?! Ама викаш, кожичката на гърба ми е скъпа, не ща да умирам. Ама да дрънчите глупости в интернет сте добри, а ?!
74
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Научноизследователския център по медицинска биофизика (НИЦМБ) в София екип от учени от години изследва уникалните свойства на водата. Центърът е създаден през 1996 година и се занимава с проучване на промените в структурата на водата в резултат на взаимодействиe с лекарства, билки и хомеопатични разтвори. <html><body><!--StartFragment--><p>Учените от НИЦМБ доказват очакваните биологични и медицински ефекти в резултат на промените в структурата на водата, за което получават и няколко пре