След 25 г. живот у нас: Преди арменка, сега без гражданство

Анаид Меликян девет месеца чака отговор от български институции
13 сеп 2019 14:37, Петя Славова
47
След 25 г. живот у нас: Преди арменка, сега без гражданство
Снимка: архив, Булфото

Арменка, която от 25 години живее в България и детето й е родено тук, се оказа без гражданство. Причината е, че от четири годни жената, която живее в Бургас прави опити да стане българска гражданка. Родената в Армения Анаид Меликян се отказала от гражданството си там, за да получи  наш паспорт, но вече девет месеца няма отговор от държавните институции. Няма и документи.

Жената живее в морския град от 25 години. Заемала е длъжности в държавни фирми, съобщава Нова тв. Преди четири години решила да стане гражданин на Република България. На 12 ноември 2015 г. подава документите си. В края на миналата година получава известие, че е одобрена. Оказва се обаче, че между България и Армения няма споразумение за двойно гражданство и затова Анаид трябва да се откаже от арменското си гражданство. И тя го прави. Шест месеца по-късно получава и официалното удостоверение за отказа. От посолството й взимат паспорта.

"Реших, че е коректно да взема гражданство, защото за тези 25 години само три пъти съм напускала държавата в кратки срокове и детето ми е с български гражданство", разказва Меликян. Жената разказва, че чака шест месеца и в края на декември й пращат удостоверение, че не е гражданин на Армения. Срещу  този документ, обаче й искат паспорта. Така започват и проблемите й.

В момента нито може да работи с банки, нито да сключва договори, нито да си смени работата. Не може и да напусне страната.Търсила е и вариант да е лице без гражданство, но за това й трябва оригинален паспорт, а той вече не е в нея. Потърсила информация в президенството. Обяснили й да напише мейл, но така и не получила абсолютно никакъв отговор.

Комисията по българско гражданство към вицепрезидента коментира случая така: "Във втората половина на м. март т. г. министърът на правосъдието е направил предложение до вицепрезидента за издаване на указ за българско гражданство. Предложенията се разглеждат от Комисията по българско гражданство по реда на тяхното постъпване. В Комисията по българско гражданство не е получен сигнал по казуса. Предстои в най-кратък срок подписване на указ от вицепрезидента Илияна Йотова, в който фигурира и г-жа Меликян. След подписването указът се изпраща за преподписване и изпълнение от министъра на правосъдието".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ние си имаме поговорка но българска-Трай коньо за зелена трЕва !!!
44
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Който не е имал вземане даване с арменци не знае колко са долни и използвачи. Има 1% свестни, останалото са яко използвачи, мошенници и все гледат да минат тънко - нечули, неразбрали, незнаели, неможели ... стойте далеч от арменци
43
3
 
1
 
! Отговори
Makedon преди 4 години
Ajjjjjjj ..... abe i jas isto .... 5 godini cekam nekoja si Ilijana Jotova da potpise UKAZOT...a SKEMBE VOJVODA mi zede 5000e.... ete taka
42
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гледай сега, аз не съм с много видоко IQ но как се отказваш от гражданство без да имаш друго такова? Знами Арменката нещо послъгва тук или аз да ходя да се отказвам от моето българско и да пусна документи за американско с надежда да стане...
41
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Стар БургазлияАбе ей, не се опитвай да пробутваш тарикатски номера....какво общо има древна Арменияс варягите, така наречени руснаци....разликата е от небето до земята.
40
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На арменката и пожелавам,в най-ранен срок да си получи Българският паспорт,но и да не забравя никога своята родина.
39
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С една дума - Бюрокрация!!!!!
38
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българско гражданство и бедите с него не закъсняват.
37
4
 
28
 
! Отговори
Стар Бургазлия преди 4 години
Като чета отвратителните коментари направо ми се повръща. Омраза към Русия и Азия, без да са пътували до там високомерните самознайковци. Аз съм Бургазлия и имам добри приятели Арменци от детинство. Този народ е най-близо до нас и по религия и по култура, и по изстрадалост. Всички арменци които познавам, второ и трето поколение, са напълни интегрирани, владеят бълг. език по-добре от половината биологични българи. Вместо да подкрепят г-жа Меликян, и обвинят бюрократичната с-*** у нас, само хули.
36
4
 
2
 
! Отговори
Рускиня до гларус преди 4 години
Потвърждаваш моя теория за максимум самочувствие и минимум образование. За какво е статията и какво пишат комплексирани гларуси. С такъв акъл как се сещаш да ходиш до тоалетна. Или още на памперси?
35
6
 
8
 
! Отговори
гларус преди 4 години
До рускиня до 28Не познавам мъж, който да е бил с рускиня повече от половин час на саме и то мат пиян и после да не съжалява ! Мъжа трябва да бъде /ама за кратко и по възможност пиян/ с рускиня два пъти в живота си. Първия да разбере, че е кофти и втория да се убеди, че ама наистина е много кофти.
34
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вместо да се ядете и обиждате запитайте се дали тази статия е написана грамотно. Между държавите няма споразумения за гражданство! Никой няма да те лиши от сегашното ти гражданство преди акта за другото да е утвърден! Президента на България разписва и одобрява всяка една молба. Нещо гнило има в този случай!
33
6
 
3
 
! Отговори
рускиня до 28 преди 4 години
Лошото е, че тук не става дума за алегория, а за низко ниво на образование. Не ми е трудно "да правя на умна", с такива опоненти. Интересно че в Европейски Парламент също не са разбрали алегория на г-жа Желева , за Грузия която се намира в Азия и за Сомалийски залив. А гротескно е, че хора в чиято столица още се движат каруци , се подиграват на азиатщина
32
3
 
4
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 4 години
Защо Президента се намесва ?Нали Каракачанов продаваше Паспорти ?
31
7
 
3
 
! Отговори
М. Халваджиян преди 4 години
Тази "дама" е арменка, колкото аз съм Слави Трифонов !
30
3
 
5
 
! Отговори
днес преди 4 години
Защо тези инстанций Държавните на Бълхарите все не работят .Къде е проблема в бай ганювщината залива софия -държава.елементарни условия не се създават на чузденците да почустват някаква подкрепа.Нищо след време ромите ще залеят всичко неграмотни и с тояги големи.
29
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи 25 е живяла нелегално у нас , да я качат на самолета веднага
28
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До рускиня до 6 бгПонеже си рускиня и не владееш особеностите на българския език, виж в речника значението на думата "алегория" в Случая, Азия не е географско понятие, а символ на анти европейска цивилизация Поняла ? Въобще е невероятно нелепо, когато рускиня се прави на умна.Това е антипод. По-малко гротестно ще е ако се правиш на чернокожа...
27
2
 
1
 
! Отговори
до бг преди 4 години
..... ортикария, разстройство, нощно напикаване - ако си дрислив,пиклив и пъпчив вземи лопедиум излез от тойлетната
26
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЛЪЖЦИ, ГНУСНИ ИЗПОЛЗВАЧИ И КРАДЦИ СА АРМЕНЦИТЕ. НЕСЛУЧАЙНО НИКОЙ НА КАВКАЗ НЕ ГИ ОБИЧА, А ЧЕСТНИТЕ НАРОДИ ГИ МРАЗЯТ.