"Такса млад шофьор", "втори шофьор"... Рисковете при рент-а-кар в чужбина

Кога сметката набъбва без да предполагате?
Обновена: 16 сеп 2019 16:30 | 16 сеп 2019 16:30, Петя Славова
23
"Такса млад шофьор", "втори шофьор"... Рисковете при рент-а-кар в чужбина
Снимка: архив, Булфото

Българи, наели кола в чужбина се оплакват, че били измамени с допълнителни незадължителни застраховки.  Според контролните органи жалбите след наемане на автомобили това лято са повече от предходни години.

Сред жалбоподавателите е и Владимир Стефанов, който наема кола за последната си почивка в Испания.

Там Стефанов наема кола под наем. При резервацията в интернет плаща 350 лв. за 10 дни. След като се връща в България – изненадващо от картата му е изтеглена допълнителна сума.

"Карах 10 дни внимателно, върнах я без драскотина, и след седмица от картата ми бяха изтеглени 250 евро – малко повече от това, което платих за наемане на автомобила, на основание пълната застраховка на колата за тези 10 дни", разказва Владимир Стефанов пред Нова тв.

При резервацията в интернет Владимир категорично отбелязва, че не иска да плаща за застраховка. Въпреки това такава такса му е начислена.

"Служителят 2-3 пъти повтори, че той има нова кола, тя има застраховка, аз 2-3 пъти повторих, че аз не искам да я плащам и накрая той ми каза, че няма друга кола. В самия приемно-предавателен протокол на колата – имаше изписана обща застрахователна стойност на колата, сума на застраховката за 10 дни и сума за наема. Но това са неща, които не са се попълвали на ръка, а са част от формуляра, т.е. аз, искайки да взема кола, трябва да го подпиша, без да има значение дали искам, или не”, обяснява Владимир Стефанов.

Сумата за незадължителната застраховка, която Владимир отказал, била изтеглена дори след като рент-а-кар фирмата му върнала депозита.

Мъжът допълва, че в неговия случай след приключване на договорните отношения и депозита му е възстановен, незаконно се правят финансови операции с картата му. Трифонов е получил вече отказ от компанията да му възстанови сумата и е решил да я съди.

Сред другите жалби, които постъпват след използването на рент-а-кар, шофьорите се оплакват от скрити такси, застраховки или разходи за щети, които не са причинили.

При онлайн резервациите цената на услугата може да набъбне от редица допълнителни такси – като такса "млад шофьор", такса "навигация",  дори такса "детска седалка" или такса "втори шофьор".

Според Соня Спасова, председател на ЕПЦ, при наемане на кола е добре да се провери какво включва основната цена и дали има допълнителни услуги, които да я оскъпят. Най-внимателни трябва да сме, ако цената на услугата е твърде ниска, отбелязват специалисти.
 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
Гост преди 4 години
Може ли някой от вас да ми препоръчи свястна рент Кар фирма на летище София,ако може без депозит или депозит в брой после да не съжалявам като колегите.
20
0
 
1
 
! Отговори
рфл преди 4 години
Слагаш парите в джоба и да дойдат да ти ги изтеглят. За да изтеглят трябва банката да го разреши. Тогава защо вярваш на банката, съди тях, нали те ти пазят парите?
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 16Нещо ме бъркаш с някой друг, може би с тези около теб :)
18
0
 
7
 
! Отговори
Дидо преди 4 години
Ми като е ***...Дръж две карти и захранвай едната с точно определена сума!Колкото и да се мъчат НЕ МОГАТ да ти теглят нищо!
17
3
 
7
 
! Отговори
Служител преди 4 години
До Четене с разбиранеНапълно съм съгласен с изброеното. От личен/професионален опит забелязвам че 85% от нашенци хал хабер идея и внимание не отделят при сключване на договор ! Колата, жилището и душата ще си подарят доброволно.... после ще се съдим. Кога го изградихме този манталитет, че всеки ни е длъжен за всичко...
16
0
 
8
 
! Отговори
Лапни-шаран преди 4 години
Ако Владимир Стефанов има договор от момента на взимането на колата, в който ясно пише, че не иска застраховка (предполагам, че става въпрос за Collision Damage Waiver) и няма включена тази сума, то трябва просто да се обърне към банката, която му е издала кредитната карта. Ако в договора се вижда че има добавена застраховка за 250 евро, Владимир Стефанов ше трябва просто да запомни какво да не прави следващия път, като да не о използва същата фирма или да не подписва при променени условия.
15
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"1000 евра депозит, 3к евро ако искам да я оставя на друго летище. Айде поздрави, да не съм престъпник"Не още, ама го имаш манталитета.
14
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 350лв за 10дни. Защо оценяваш в $ , а не в ? или лв.У нас кола под наем се наема не за почивка . Наема се повече от фирми и чужденци. И у нас няма пройзводство на автомобили. Тази услуга не е популярна за българи за отпуска. Къде е Испания , къде България.
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до тук нищо странно ... тези такси винаги ги е имало, за навигация, за седалкапо въпроса със застраховката, защо подписва договор с условия, на които не е съгласен? кой ще съди сега, за какво рент-а-кари колкото искаш, ако някой не ти изнася си на следващия и така. и четеш условията, най-вече за застраховките и самоучастието! най-добре пълна застраховка, която да покрива и самоучастието, най-често се прави към друг застраховател.
12
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 2Не знам колко автомобила си наемал, но такса втори шофьор и застраховка се плаща от наемащия. Та ужиления е прав.Трябва да се внимава и в какво състояние приемаш автомобила, после да не се окаже да плащаш за тенекии. То не са депозити не е чудо, накрая си паля колата и до там с рент-а-кара...1000 евра депозит, 3к евро ако искам да я оставя на друго летище. Айде поздрави, да не съм престъпник
11
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
bg statistikata ko sa i razvikala za bg velosipedi, to biva biva laji, ama tolkova arogantni i nagli...i kade sa bg malki predpriemachi v oglozgania skelet na bg inonomikata, kolko procenta sa ot trudovata bg nezavisima sila?
10
0
 
9
 
! Отговори
da преди 4 години
Някои компании пускат много евтина оферта за кола, като като калкулират отделно и застраховката. Въпрос на ценообразуване. Ако *** си мисли че нова кола може да се дава за 35 лв. на ден дори в БГ, проблемът си е негов.
9
2
 
12
 
! Отговори
350 лв. за 10 дни? преди 4 години
Такива цени няма и в България. Естествено, че ще има допълнителни такси. Като не ти харесва формуляра - преговаряш. Като ти откажат - не подписваш и с такси. Общо е платил 838,95 лв. за десет дни.У нас средната цена на кола под наем на ден за миналата година е 34 долара. Значи е щял да плати 601,80 лв. за десет дни.Това е Испания, бе чиче - топ туристическа дестинация. Нерде Ямбол, нерде Стамбул?Решил е да изкара няко е евро от компанията, ама няма да им е първия. Плаши гаргите
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До House M.D.Па ли ти бе ...
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Я го обяснете това че аз не мога да го разбера що значи
6
7
 
7
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Какво е рент-а-кар? Някой, живеещ от рента или...?От какво се оплаква пък този? Наемането си има условия. Като не искаш да плащаш застраховки - не наемаш колата. Ерго, не е измамен.
5
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В чужбина, милите българи са все излъгани, измамени, ограбени ...
4
0
 
15
 
! Отговори
Четене с разбиране преди 4 години
След като над подписа му пише застрахователна сума и щом под изписаната застрахователна сума лично се е подписал, на какво основание ще ги съди? Трябвало да подпише, глупости! Ако не е съгласен с условията не подписва. Няма положение, в което подписваш документ и след това казваш Ама аз само с половината условия бях съгласен.
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пак ли съчинения на тема "как да окрадем народа"?
2
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Разни истории на Владимир Стефанов (Бай *** пътува), който е чел недочел какви са таксите, слабо ме интересуват. Пътувам по цял свят- Австралия, САЩ, Европа, Азия. Сигурно съм наел над 100 коли... Е не се е случвало да има каквито и да било такси (започнах да пътувам от 22-годишен- млад шофьор, мениджър съм в IT сектора). Айде без глупости, фантасмагории и безсмислени "статии". Има компании за наем на коли, които оперират по цял свят. Наемът е в пъти по-нисък от това, което беше преди години.