Мръсен въздух и в класните стаи: Какво дишат децата?

При малките фините прахови частици влияят много
Обновена: 19 сеп 2019 09:36 | 19 сеп 2019 09:36, Петя Славова
11

Високи нива на атмосферни замърсители като азотен диоксид и фини прахови частици са били измерени в класните стаи на 8 столични училища. Направените тестове са направени през пролетта и е показано, че в пет от учебните заведения е имало завишаване на праховите частици. Това сочат резултатите от мащабно европейско проучване, посветено на качеството на въздуха в учебните заведения на пет европейски града, сред които е и София. Данните са от доклада "По-чист въздух, по-здрави деца" и Health and Environment Alliance (Брюксел).
Още по темата

"Тези тестове са направени също в Париж, Лондон, Мадрид. За първи път получаваме такива данни по толкова систематичен начин. Децата прекарват около 1/3 от живота си в класните стаи, затова е изключително важно какво дишат там. Измерихме в класните стаи нивата на фини прахови частици, на азотен двуокис и на въглероден двуокис", каза за "България сутрин" пулмологът д-р Александър Симидчиев.

По думите му, в училищата, които са близо до транспортни артерии се е наблюдавало повишени стойности на азотен двуокис - газ,излизащ от ауспусите на колите. Друг параметър бил въглероден двуокис. Повишените му стойности показва, че в стаите не е проветрявано. "Това не е опасно за децата, но те са с намалено внимание и по-трудно учат", обясни специалистът.

"Колкото са по-малки частиците, толкова са по вредни",обясни още Симидчиев. Най-фините прахови частици проникват в белия дроб след вдишване, а особено при децата това влияе много и ФПЧ са огромен проблем. Невинаги знаем нивата на най-фините от частиците.

По думите му ФПЧ скъсяват живота с 30% повече от тютюнопушенето, което обаче е въпрос на избор.

"Трябва да се намаляват замърсителите. В много градове училищата се отопляват на твърдо гориво и това увеличава замърсяването", посочи още той пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
3
 
! Отговори
баш СФ преди 4 години
абе въобще, в София живота е "много зле". чудя се на налазилите ни новософиянци, що не се връщат по селата си, там въздуха е чист, а и продължават да идват нови!
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Той, въздухъте ясно ,че е вреден, ама кажете нещо за "ИЗОСПОРТ"-четата, "ХЕЛЛ"-четата, "МОНСТЕР"-четата и други такива напитки, дето децата с тях лягат и с тях стават! Нещо за "тревицата", дето се продава свободно край училищата и чалготеките?! Това дали не е вредно?
7
1
 
4
 
! Отговори
Счети преди 4 години
До Чиновник. Когато една улица не е асфалтирана кой трябва да я асфалтира сигурно гражданите, нали така ? Дишаме мръсен въздух точно заради, такива улици, за които СО в цялост нехае. Не живея в Младост, а в друг квартал. Моят блок има същия проблем с неасфалтирана улица, въпреки жалбите, които сме писали. Така че да освония виновник е управляващата кметица. А на вас като не ви харесва си ходете на село и оставете, тези които обичаме София да се борим за нея.
6
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво дишат децата - "родолюбие"!
5
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да ги пращат по поляните на Витоша да учат ще е най-добре.
4
1
 
4
 
! Отговори
Истината преди 4 години
Какво са измерили за тези 4 седмици?ПМ2.5 - при норма до 25 микрограма/куб.метър, които може да се превишават до 3 дни в годината, те са измерили 71 на открито и 43 в класните стаи.NO2 - при норма до 40 микрограма/куб.метър, те са измерили 30 в класните стаи и 32 на открито.
3
6
 
6
 
! Отговори
Чиновник преди 4 години
До СчетиАбе, Данчето не ти е запрашила скапаната улица в Младост. И не е виновна, че простолюдието цапате рушите всичко около вас. Улиците са такива, каквито сте хората, които живеете там.
2
2
 
10
 
! Отговори
Счети преди 4 години
Ей значи да поръчате два-три кошера пчели в дворовете на училищата, за да може Данчето да каже, че щом има пчели въздуха е чист ! Вчера в Младост много ми искаше Данчето да е там, за да види какви талази прах се навдигаха от вятъра само от една-единствена неасфалтирана улица, но уви Данчето си стои на топло на Московска а там всичко чисто и спретнато, а останалата София само софиянци я забелязват.
1
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Децата дишат пот, мръсни обувки и газове, които те отделят.