Без договори, наети непълнолетни: Гафове на работодатели по морето

Инспекцията по труда с над 11% ръст на проверките
Обновена: 20 сеп 2019 16:43 | 20 сеп 2019 16:23, Петя Славова
17
Без договори, наети непълнолетни: Гафове на работодатели по морето
Снимка: БТА

С 11.4% е увеличен броят на проверките в морските курортни комплекси през настоящия сезон, показват данните на Главна инспекция по труда. В периода юни-август са извършени 1800 проверки на 1776 работодатели с 44 770 наети при тях. Установени са общо 7001 нарушения. За 670 нарушения на работодателите е потърсена административнонаказателна отговорност, предава Нова телевизия.

Случаите на работа без сключен писмен трудов договор са 155 и намаляват в сравнение с установените по време на кампанията през 2018 г., въпреки по-големия брой проверки. През тази година е създадена организация за упражняване на контрол и през почивните дни.

През уикенда освен нови работодатели се проверяваха задължително и такива, при които през седмицата са установявани случаи на работа без трудов договор. Последващият контрол показва, че са единични случаите, при които при повторната проверка отново са установени случаи на недеклариран труд при работодател, при когото вече е констатирано такова нарушение. Изпълняват се като цяло и дадените задължителни за изпълнение предписания. Установените случаи на работа без трудов договор при проверките в почивните дни са 17, но основно при непроверявани работодатели.

Два пъти са се увеличили случаите на работещи чужденци от трети държави без разрешение за достъп до пазара на труда у нас, като броят им достига до 99 лица. Това може да се обясни с големия интерес към чуждестранен персонал от страна на българските работодатели. Нарушенията по работното време продължават да бъдат най-често установяваните при сезонната заетост. През 2019 г. те са 1082. Следват ги нарушенията по заплащането на труда - 966.

С ¼ намаляват нарушенията по електрообезопасеността на работното оборудване. През кампанията са установени 160 нарушения от този вид. Поражението от електрически ток е една от най-честите причини за трудови злополуки, водещи до смърт. В началото на сезона Инспекцията по труда напомни за типичните нарушения, които заедно с недобре изпълнените временни ел. инсталации в сезонните обекти, повишават този риск.

Продължава да нараства броят на наетите непълнолетни. За осемте месеца на 2019 г. Инспекцията по труда е дала 8257 разрешения за работа на непълнолетни - 8065 – за ненавършили 18 г., и 192 – за ненавършили 16 г., което е ръст с повече от 10%.

Продължава тенденцията сезонните работници да подават сигнали за неполучени устно договорени суми или за неполучено възнаграждение при работа без трудов договор и то когато лицата вече не работят. Инспекцията по труда отново напомня, че в тези случаи правата на работещите трудно биха могли да бъдат защитени по административен ред, поради липса на доказателства за договорените права.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
2
 
! Отговори
РМ преди 4 години
Знаем колко проверяват. На морето масово се работи по 12-15+ часа на денонощие, без почивен ден цяло лято. Това не е ли противозаконно? Освен това масово се дават пари под масата с цел спестяване на осигуровки, а и не е ясно дали работника изобщо ще ги получи тези пари. Но така е, щом има балъци да се съгласяват да работят така, ще има и използвачи.
16
0
 
1
 
! Отговори
А преди 4 години
"Инспекцията по труда отново напомня, че в тези случаи правата на работещите трудно биха могли да бъдат защитени по административен ред, поради липса на доказателства за договорените права." И още нещо - съдебната система защищава работодатели-мошеници, а не работещи хора поне и да имаш всички за това доказателства и трудов кодекс е на твоята страна, съдиите извъртат така че направят теб на луд, а работодател на светец.
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българина в момента прави напук на бизнеса и те си го заслужават.Много години станаха преход.Като имаше хора се оправдаха че имало много кадри и затова били ниски заплатите.Когато хората намаляха, се оправдават че затова били ниски заплатите.Те дори и от малцинствата не искат да им работят.
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 8"Отговорност е потърсена при по-малко от 10% от нарушенията." -ами това е така защото останалите "90%" от "нарушенията" са толкова и.диотски че просто няма на къде. Примерно че няма стикер обозначаващ че контракта е 220v или че я няма оригиналната книга с инструкции за поддръжка на кафе машината. Без значение колко си стриктен винаги могат да намерят нещо малко за да се заядат. Само че много от проверяващите са разбрани хора и глобяват само за реални нарушения а за другото - предписания
13
1
 
3
 
! Отговори
Честито! преди 4 години
До Анонимен 11Радваме се за теб! Дано приходите и разходите след данъци, да не излизат с нетен доход по-нисък от този, който би получил/а в България, като добавиш и по-ниските разходи за живот. И това, че все пак в България си си у вас. Роднини, приятели, език, култура...Ако си саможив и гониш само битови придобивки - да, Западна Европа, ЕС като цяло, САЩ, Канада, Австралия. Ако искаш все пак социален статус - никога няма да го постигнеш. Осве ако не си лекар или не им трябваш много.:)
12
0
 
4
 
! Отговори
Индигови деца ако са преди 4 години
Това е друга работа!Тях спокойно можете да ги пуснете на пазара на труда. Майките им твърдят, че децата им са индигови, ерго, свръхразвити, "с повишен информационен потенциал". И трябва да им се предоставят права като на пълнолетни хора. Дори родителите им ги слушат... Ако слушат и чалга, де...Значи, трябва да им се възложат и задължения на възрастни хора.Може да се окаже, че поставени в тази ситуация "индиговите деца" ще си признаят, че са най-нормални деца-манипулатори.:))))))
11
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Завърших туризъм в САЩ, върнах сев БГ и ми казаха че съм много квалифициран. Само в един хотел ми предложиха 600лв. Явно търсят чистачки и бармани само.Върнах се в САЩ, сега правя над 4000$ на месец, поздрави от Маями. Ако идвате насам се обаждайе ще ви намеря хубави оферти за нощувки.Поздрави на Ангелкова.
10
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Работонаемателите наемат детски труд. В славните години на капитализма, 8-10 годишни деца са копаели въглища в мините в Англия. И вижте къде отиде напред Англия. Трябва да ги копираме.
9
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ангелкова, как си? Как беше сезона? *** нали, каквато си и ти нищо не правите само плямпате и си взимате заплатата.За такива като теб трябва да има гилотина в центъра на града.
8
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Установени са общо 7001 нарушения. За 670 нарушения на работодателите е потърсена административнонаказателна отговорност.Отговорност е потърсена при по-малко от 10% от нарушенията.Отговорност е потърсена, но намерена ли е? Или се е загубила по веригата.За повече от 90% от нарушенията на работодателите са дадени предписания.Сещате ли се какъв е ефектът от работата на Инспекцията по труда?
7
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
на 8 години като бях отидох за пръв път да работя на бригада. Никой не ме е карал - сам пожелах. Сега държавата очаква до 18 години хората да не пипат нищо и изведнъж да станат пълноправни и продуктивни членове на обществото. Е няма как да стане. Отговорността се учи постепенно. Като не се занимават с нещо децата е ясно че започват да мислят само за глупости.
6
3
 
9
 
! Отговори
К`ви гафове, бе? преди 4 години
Наемането на непълнолетни без разрешение от Инспекцията по труда е престъпление по НК.Ще ги гоним Турция, Египет и Тунис по приходи от туризъм. И ще ги хванем за... шлифера. Там си бачкат от 16 годишни масово без никой да пита.Но, по-добре "децата" да пафкат козче цяло лято или да си играят на рапъри, вместо да вземат да свършат някаква работа.На 13 години разтоварвах тикви от камион на пазара. През който сега минавам със БМВ 750 L, GL... Не ме е срам от това. Работодател съм на 50 души.
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
fake corrupt bg news. nema otkriti prozrachni obektivni fakti, imena, adresi, snimki, video.
4
0
 
15
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Проверени 1800 работодатели. Без трудов договор са установени 17 служители.Я пак!Я отново!За обратното на остри ли ни взимате?
3
1
 
14
 
! Отговори
морски преди 4 години
Има обекти без касов апарат и нито един от необходимите документи.Тарикати, години наред работят така (напр.сергия), а пък будалите - нека да са изрядни.Не е за вярване, но досега нЕкои минаха "между капките".
2
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Устно обещани заплати ли. Е ще чакате дълго да ги получите. Плащали им минимална заплата осигурявали ги на мини заплата а устно им обещали още по 1000 лева под масата. Как ще докажат че Устно са им обещали заплати. Нямат нищо черно на бяло с което да докажат че някой им дължи заплати. Кой съд ще осъди някой без стабилни доказателства. Сега да пиинат по една студена водица да си пият хапчетата и после пак Устно да го вземат и да гългъл.
1
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дали си ученик или сто годишен важното е да емигрираш,че тук заплата е 560 бруто или не я дават или пенсията е 132 лв или не я дават какви наети важното е да се емигрира кой би искал да го наемат на работа за 560 бруто или 1000