Ще стане ли Перник град на слънцето, а не на комините?

Експерти готови с алтернативен енергиен план за града
19
Ще стане ли Перник град на слънцето, а не на комините?
Снимка: Pixabay

Визията за алтернативен енергиен план за Перник е изградена от експерти, но и със съдействието на граждани на града. За нас е важно да има припознаване на темата от жителите на града. Преди няколко години започнахме работа с хората в Перник и си поставихме за цел градът на комините да се превърне в града на слънцето. Това каза Деница Петрова, "Грийнпийс" - България, в предаването "Бизнес старт" на Bloombergtv.

"Това не е утопия, а възможност. В момента експерти пишат стъпките как това може да се случи", увери тя.
Една от идеите е гражданите да са производители на електроенергия, а не да са зависими от "Топлофикация".

"Министерството на околната среда не трябва да позволява на "Топлофикация Перник" експериментални изгаряния на отпадъци. Ако министерството позволява да се горят отпадъци, то тогава няма как да говорим за чистота на въздуха", смята Петрова.

Тя говори и за международната платформа "Справедлив преход за въгледобивните региони".

"Платформата съществува от 2017 г. България няма екип, който да участва в процеса. Целта е да се помага на въгледобивните региони, които навлизат в този преход“, разясни още Петрова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още по темата: перникгоривотец
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
СърПичук преди 4 години
Става дума за развитата в Германия и скандинавските страни система за слънчеви панели на покрива. Черпиш от системата, когато няма слънце, това е. Същите панели топлят и водата.
13
2
 
0
 
! Отговори
Габдулла преди 4 години
Кой *** си мисли, че животът е само слънце и танци на открито в парка. Следвайки нейната логика, в скоро време ще минем на набедреник превръзки. Всички подобни дръвници искат да ни върнат в каменната ера. Замърсителите на Перник са дизеловите автомобили, мръсните пътища и отоплението на твърдо гориво. Атаката е срещу ТЕЦ а и превишенията да имаме евтино прошение. Абе всъщност те какво предлагат?!
12
0
 
3
 
! Отговори
до номер 7 преди 4 години
от кое и за кое село мина през Перник , че не се сещам?Явно ти от където си нямате по висока сграда от плевнята.
11
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Напротив това е типичен пример за утопия, зелена секта демогогия или иначе казано захоросани глупости. Хората щели сами да си произвеждат ел енергия, обаче как, какви мощности и колко ще им струва не е ясно - когато няма разум, има провал и мизерия, но очевидно това според хипитата от Гринпийс, това припознатите от перничани идеи за развитие.
10
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
.....експериментални изгаряния на отпадъци........Луда работа, ако е истина -ТЕЦ посред град да гори отпадъци. Не стига, че зимно време и без това въздуха прилича на супа топчета.
9
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Единственото което виждам от коментарите тук е как новодошлите "Софиянци" от дестинации където и най-модерния GPS ще се загуби изразяват мнения за Перник.Жалка работа :(
8
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Глупости на търкалета...Тая има ли си на идея, какви глупости плещи... Гражданите сами да си произвеждат енергия... Я ми обяснете, като, как ще се случи в един осем етажен с пет входа блок...
7
1
 
8
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
И на каква цена ще е цялото това удоволствие гражданите сами да си произвеждат ел. енергия ? На приказки всичко е цветя и рози въпроса е колко хора могат да си го позволят.
6
7
 
3
 
! Отговори
До 5 преди 4 години
А ще открият ли топлата вода някога?
5
4
 
7
 
! Отговори
луеле преди 4 години
Ексклузивно: Една година след спирането на комините димната завеса се разнесе и перничани откриха слънчевата енергия.
4
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кога ще спрат да внасят западни отпадъци, които се горят на наша територия? Ми ние по-добре да сме си на въглища пред това да горим пластмасите на западняците наскоро Филипините резнаха Канада да си изнася там отпадъците.
3
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако имат още едни 100 лева допълнителни за енергия всеки месец са готови.
2
2
 
17
 
! Отговори
Един преди 4 години
Тва искам да го видя: Гретхен се пуска със сал по Дунав, за да не оставя въглероден отпечатък. На Видин я вземат с шведска тaлигa, пътуват но Перник, като по пътя стават причина само за 3 тежки катастрофи. Там тя държи ayтисткa реч пред рандом кръчма, като всяка втора приказка й е: HOW DARE YOU! Нашите момчета се чешат с винкело по теметата и се чудят кой кво дeре и що се пени толкова тва шведското.
1
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А не сакън, искаме си комините, Голфа дизел помпа дюза да фърля сажди. Долу Грета и разни еколози