Световни имена в съвременното изкуство гостуват в програмата на Пловдив 2019

"Пътуване по света. Изкуство от Германия" преобрази пловдивски галерии в европейски музей
Спонсорирано съдържание | Обновена: 16 окт 2019 09:26 | 14 окт 2019 15:22, Анисия Иванова
0
Световни имена в съвременното изкуство гостуват в програмата на Пловдив 2019
Автор на снимката - Росина Пенчева / студио ПУНКТ

На 11 октомври в двете най-нови изложбени пространства в Пловдив се откри най-голямата пътуваща немска изложба с оригинални творби на енциклопечни имена в съвременното изкуство. Събитието е основен акцент за годината и е резултат от активното партньорство между “Пловдив 2019”, Гьоте институт – България и Института за международни отношения на Германия (ifa).

“Пътуващ музей” беше наречена изложбата от артистичния директор на “Пловдив 2019” Светлана Куюмджиева, съобщиха организаторите.

Колекцията включва близо 320 произведения, между които абстрактна живопис на Герхард Рихтер от 90-те години, картини на Зигмар Полке, рисунки на Йозеф Бойс от 50-те години, обекти и инсталации на видни представители от движението Флуксус, като Волф Фостел и Дитер Рот, ранни фотографии на Волфганг Тилманс и Андреас Гурски, скулптури, картини, фотографии и обекти на най-изявените жени-художнички от последни 60 години като Иза Генцкен, Кандида Хьофер, Ребека Хорн, Магдалена Йетелова, фотографии, които разкриват малко познати страни на идеологическата реалност в двете Германии по време на Студената война от Арно Фишер, Барбара Клем, Зибиле Бергеман, Улрих Вюст, Андре Гелпке, школата на Бернд и Хила Бехер.

По време на откриването кураторите  Матиас Винцен и Матиас Флюге специално подчертаха основната идея на изложбата да покаже, колко сходни са процесите, които протичат в изкуството от двете страни на Берлинската стена и че историята на изкуството винаги е различна, по-самостойна и смислена от политическата история. Двамата направиха специален тур за гостите на откриването в двете галерии, разказвайки за отделните произведения, за авторите и цялата хронология от средата на 20 век до днешния ден.

Зам.-посланикът на Федерална Република Германия в България г-н Йорг Шуграф специално отбеляза преобразяването на Пловдив и успеха на инициативата Европейска столица на културата.

Сред официалните гости беше и Марина Лудеман новата директорка на Гьоте институт в България, който е сред най-дейните партньори на големия европейски проект. В речта си тя подчерта ценността на това сътрудничество, започнало още през 2017 г. с посещението на програмната директорка на най-старата немска организация за международен културен обмен ifa в България.

Изложбата ще може да се види в галерия “Капана” (ул. “Райко Даскалов” 29) и изложбена зала “2019” (ул. “Гладстон” 32) до 8 декември. Входът е свободен.


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари