Страдаме от свръх тегло: 60% от възрастните и 30% от децата

Крачката от наднормено тегло до болестно - малка, предупреждава специалист
26 окт 2019 11:45, Петя Славова
44
Страдаме от свръх тегло: 60% от възрастните и 30% от децата
Снимка: pexels.com

60% от възрастните и 30% от децата в България са с наднормено тегло. А крачката от наднормено до болестно е малка, предупреждават специалистите. Когато хранителния режим, движението и стандартното лечение не помагат, идва ред на хирургическата намеса. Директорът на най-големия център за лечение на затлъстяване в Германия - проф. Пламен Стайков е в страната ни, за да демонстрира нов метод за борба с излишните килограми.

Йонка е една от пациентките, които ще се оставят в ръцете на проф. Пламен Стайков по време на демонстративните операции, които професорът ще извърши в София. Цялата си кариера проф. Стайков посвещава на оперативното лечение на болестното затлъстяване.

"Този вид хирургия в последните 20 години много се разрастна във всички страни, в целия свят. В България, за съжаление, все още не е много познат", каза проф. Пламен Стайков пред Нова тв.

Потенциален риск от болестно затълстяване обаче, се крие за всеки един от нас, предупреждава проф. Стайков.

"С хирургията ние не лекуваме само теглото, лекуваме и страничните болести, които се развиват въз основа на излишните килограми. Високо кръвно, диабет, заболяване на ставите", заяви проф. Пламен Стайков.

В навечерието на 30-ия си рожден ден, на Полина Георгиева й омръзнало да се тормози дали столът, на който седи ще я издържи и дали номерът на обувки ще ѝ стане.

"Ти се затваряш вътре в себе си, не искаш да излизаш, не искаш да правиш нищо. Един дебел човек има не само физически проблеми, той има психологически. Като са ме гледали, са ми казвали: "Спри да ядеш!", "Много лесно, да спреш да ядеш!". Казвали са ми също: "Отиди да поспортуваш малко и всичко ще ти се оправи!". Ходила съм на всякакви неща - на дебелариуми, на еднокринолози, на диетолози, пила съм хапчета, спазвала съм диети", заяви Георгиева.

Тогава Полина решила да се оперира - година и половина по-късно, тежи 88 килограма, с 46 по-малко. Предстои ѝ обаче да отслабва и още.

"Можеш да си видиш скулите, което е най-невероятното нещо и както се смеем вкъщи, открих, че имам кости. Обикалам навсякъде - изкачвам езера, планини, реки. Физически си много по-добре, външно си много по-красив, много по-уверен и си щастлив", каза Полина

Проф. Стайков напомня, че всичко е въпрос на здравословен начин на живот и воля.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 40Явно не си живял по онова време щом говориш за това колко е била свястна храната. Ако си мислиш, че тогава кренвирпите ги правеха "от месо" си се объркал жестоко. Баничките от изгорелите тави, буталните химии в т.нар. лимонади и т.н.
40
3
 
6
 
! Отговори
Елена преди 4 години
Живея от 18 години в чужбина, всеки път като си идвам, намирам българите все по-дебели. Нашата култура на хранене се промени. Копираме повече американците, отколкото европейците. Ядем непрекъснато, когато ни скимне, когато видим, че някой лакомо ръфа пица по улицата. Обичаме дюнер с много сос и банички. Това е голяма грешка. В Европа не се яде по улиците, сяда се на маса, сутрин,нобед, вечер. През останалото време стомахът си почива. В Америка има страшно дебели хора. Те дъвчат непрекъснато.
39
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен"Що се отнася до останалото, разиката с едно време е, че сега можеш да си избираш дали да ядеш свястна храна или да се тровиш."Вярно, сега можеш да избираш, тогава нямаше избор - храната беше само свястна.
38
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
1,70 съм висок и съм 110 килограма, но не съм дебел, просто не съм достатъчно висок за килограмите си.
37
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 36Неграмотно. Бедните стават по-лесно дебели, защото за да се засищат ядат храни които са богати на калории и евтини: хляб, полуфабрикати, изкуствени мазнини и пр.
36
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 33Не знам кои са бабичките комунистки дето са доживели до 100, но бабичките комунистки не живеят повече от бабичките капиталистки. Има си статистика за това даже и без политическите украски. Що се отнася до останалото, разиката с едно време е, че сега можеш да си избираш дали да ядеш свястна храна или да се тровиш. Тогава такъв избор нямаше. Ако ти продават отрови ядеш отрови. Или си мислиш че лимонадата едно време я правеха с истински лимони?
35
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това не е вярно, хората са толкова бедни, че няма как да са дебели. Дебелите шкембета, вратлета и дупета ги гледаме по тв, когато ни обясняват как икономика цъфти и никога не сме били по-добре. И се радваме на сиромашкото лято, защото знаем, че после ще мръзнмем, понеже не можем да си позволим перо отопкение.
34
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
i premierat vliza v taq kategoriq
33
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 31Предложението да спасяваме душата си, докато преяждаме на поразия, е несъмнено много, ама много християнски просветено;)
32
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нали си искахте капитализма точно за това - всеки да има кола и да не си вдига г.ъ.зъ от нея, да пие кока кола,да се тъпче с чипсове,сникърси, туиксове,да имате по 200 вида съмнителен салам, по 1000 вида оцветители и *** от западните реклами, всеки да е шефче с gsm и да сте голямото добриютру? Странно тия ваши "проклети" и "виновни за всичко" бобички-комунистки как доживяха до около стоте, а някои от тях и досега са живи и здрави?! Много странна работа начи.....
31
1
 
9
 
! Отговори
Съншайн преди 4 години
А бе затлъстяването идва 99.99% от ядене на мазни ла.на продавани ви с добавки които ви карат да се пристрастявате и ядете отново и отново.
30
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тялото е нещо, което не може да се спаси.Може само да си губите времето в опити.Спасявайте душата!
29
3
 
9
 
! Отговори
Шоп преди 4 години
Има сто други фактора, които обуславят дебелеенето, така че този си е един шарлатанин. Но пък какво лошо, нека ви отреже сланините. Иначе и мръсният градски въздух пречи на метаболизма, а какво да кажем за генетиката, в борбата с която е по-вероятно да си счупите сърцето от трениране, отколкото да отслабнете. А с достатъчно дълго гладуване и блъскане вероятно ще си повредите и психиката.
28
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Американският начин на живот се отразява на народа перфектно, 2/3 от хората до 40 с рак, диабет и инфаркт ;) !!!-------Това от коя статистика го взе, про стако руски?
27
4
 
10
 
! Отговори
Дъ Експлойтед преди 4 години
Всички западни момичета муат като не виждали кебаб или така нареченият дюнер у нас.Затова са и по 200 кила дюнера е по-вреден и от макдоналдс тип ресторантите.Вижте арабухите какви безформени торби лой са.Те ви го културното обогатяване.
26
0
 
11
 
! Отговори
муспи преди 4 години
Наднорменото тегло - каза ББ, - говори за нарасналото благосъстояние на народа, но се намират хора и от това да правят бизнес.
25
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 19Човече, определено не си виждал германките на 60+. Нашите дами са истински феи, в сравнение с тях ;)
24
0
 
15
 
! Отговори
Дъ Експлойтед преди 4 години
Здравословното пазаруване минава през подбиране и след това готвене пекане и тн.А в съвременното консуматорско общество няма време за това.
23
1
 
17
 
! Отговори
Каквато и... преди 4 години
...хирургия да се приложи, ако един човек не успее да контролира храненето си - резултатите ще продължават да са плачевни. Доброто здраве чрез нормално тегло се постига като комбинация от разумно хранене и висока двигателна активност. Няма друга рецепта, поне засега!
22
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Че българският пазар е залят с некачествена стока е факт неоспорим. Но и българинът се доубива с неумението си да пазарува. А това си е цяло изкуство, а на повечето хора не им се мисли.