Лукс в БДЖ: Бистрà, нет, видеонаблюдение

Ще има и климатична система, обещават от железницата
28 окт 2019 11:20, Петя Славова
28
Лукс в БДЖ: Бистрà, нет, видеонаблюдение
Снимка: архив, Булфото


Дългоочакваната обществена поръчка за нови вагони в родната железница вече е факт. БДЖ обяви търг за производство и доставка на 40 вагона за 76,7 млн. лв. без ДДС, които следва да се осигурят до 2023 г.

ЖП-то поръчва 22 второкласни, 10 първокласни и 8 вагон-бистра. Без купета ще бъдат новите вагони. От БДЖ предпочитат салонен тип разположение на местата с ергономични седалки. Удобствата за пътниците ще бъдат безжичен интернет и контакти, маси и LED осветление, пише "Монитор".

Освен това е предвидена климатична система. Осем от второкласните вагони ще бъдат пригодени за лица с увреждания и намалена подвижност. За тяхно улеснение местата им ще са в близост до вратите и тоалетните.

За да се опитат да се справят по-лесно с вандалите, от железниците са заложили бъдещите композиции да бъдат боядисани с покритие, позволяващо лесно почистване на графити. Вратите на новите вагони ще бъдат автоматични, като ще могат да се контролират от кабинета на локомотива.

За разлика от вагоните, в бистрàта ще има салонна и купейна част. В тях е предвидено освен ток и интернет за пътниците, така и телевизор минимум 29 инча, както и вендинг автомати за чай и кафе. Местата с консумация ще са оборудвани с кухненски боксове и хладилни витрини.

По две вакуумни тоалетни ще има в бъдещите нови вагони. Всяка от тях трябва да е с умивалник със сензорно пускане и спиране на хладка вода течен сапун и поставки за тоалетна хартия и кърпи.

За забавление на возещите се ще има инсталирани дисплеи, на които ще се излъчват реклами, информация в реално време, времето, скорост на движение и удобни връзки с други влакове. Електронни ще бъдат и таблата, указващи номера на влака, изписани на български и английски език.

В обществената поръчка е включена и доставката на два стенда за контрол и изпитване на спирачните системи на вагоните, техническо обслужване на всички 40 вагона за целия гаранционен срок, както и обучение на 14 души персонал по поддръжката им.

Планът за закупуване на германски употребявани вагони все още е актуален. Един такъв употребяван вагон втора класа без климатик от Deutsche Bahn струва 30 хил. евро. Ако се купят употребявани вагони с първа и втора класа от германския оператор, те ще струват 35 хил. евро. Ако пък българските железници искат в тях да има и климатик, тогава цената скача до 55 хил. евро.

Германските вагони са близо 30-годишни, но през 2005 г. им е направен капитален ремонт и са далеч по-добри от тези, с които нашата железница разполага сега. Това няма да е първата сделка между БДЖ и германските железници, през 2006 г. дружеството купи 110 немски вагона втора ръка.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още по темата: влакБДЖвагонибистр224
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
R преди 4 години
а персонал откъде ще внасят, щото днешните служители и за *** не стават - отделно, че 50% от прихода от един курс (основно в пътническите влакове) им влиза в джоба
26
0
 
0
 
! Отговори
До 8 преди 4 години
Цената на влаково трасе което се движи с 300км/час е около 17-25 милиона долара на километър. Сметни за тези малки 500-600 километра колко пари ще струва изграждането. Мисли малко...
25
0
 
0
 
! Отговори
Пътник преди 4 години
Към лукса пишете и пристигането до крайна гара и то на време
24
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма ли РСВ, въобще не ми се хвалете
23
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А и 7 ... още нещоЕдна кола струва 20 000 лева, ако е някаква скапана, каот Дачия, а Мазда, Тойота и подобни са от 25 000 до 55 000 лева. Вече несмкте коли, може и дава пъти повече да са ти, за един Седан. Не всичко можем да си позволим такива покупки.
22
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ..."Та закакво ти е спален вагон закакво ти е ресторант и още и още ако пътуваш най много час!"Защото искам, да пътувам комфортно?
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 7Добре? И защо го каза това? За да опонираш, нали?
20
1
 
4
 
! Отговори
Аз преди 4 години
Прилича на стая на БКП от 80те години :)
19
0
 
7
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
Това е много добре,но още повече ме интересува ,какъв е контингента,който ще пътува с тези вагони.Надявам се,че "***"и миришещи на скунс няма да бъдат допускани поне в тези вагони
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Царските чиновници-сноби да се возят.
17
1
 
2
 
! Отговори
TerribleThunderLizza преди 4 години
Кога ще спре болката
16
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Германските вагони са близо 30-годишни, но през 2005 г. им е направен капитален ремонт" т.е. преди едни 15 години... И българинът се радва на "новичкото"!
15
0
 
17
 
! Отговори
аа преди 4 години
Истината е, че автобусното лоби е доста силно. А железницата би се явила конкурент. Отделно в момента железницата е място за крадене в големи размери. А всяка една развита държава е с развита железница. И ако имаме влакове и железопътни трасета като хората, то задължително ще се пътува с влак вместо с автобус. В Германия никой не пътува с междуградски автобус - само с влак или самолет. А ако може влаковете да пътуват с максималната си скорост, биха били по-бързи и от автобусите. Но ...
14
0
 
13
 
! Отговори
Вагоностроител преди 4 години
Че във вагоностроителния завод в Бургас за толкова ще поръчат нови вагони, а и български, които дават хляб на български работници. Не виждам смисъла?!?
13
0
 
16
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 4 години
БДЖ е в тотален нокаут заради "компетентни" мениджъри и министри. Докато не изхвърлите от вагоните всички ***-нга-сари няма да има бял ден, никой не иска да се вози до миризлив, черен, крадлив и на всичко отгоре без билет.
12
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А защо трябва да сме втора употреба като крадете милиони всяка година... Искаме нови и вагони ресторанти.
11
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
30 хиляди евро на вагон е без пари! Значи с парите от няколко депутатски лимузини може да си подновим ЖП-парка!
10
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименПроблемите с локомотивите са драстични последните години. Описаният случай не е някакъв прецедент. До сега 3 пъти ми се е налагало да чакам на гарата защото локомотива се е развалил, като единият път чаках 3 часа...
9
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не само вагони. И локомотиви нови трябват. В събота международния влак от Турция седя 2 часа след Костенец, защото машината му изпрегна и трябваше да идва друга от София. Хората си изпуснаха полетите...
8
5
 
10
 
! Отговори
... преди 4 години
Сега да ви оясня що това е НАПЪЛНО ИЗЛИШНО! При положение, че най-дългата дестинация в БГ железопътна е няма и 540км ако се сложи влак дето се движи с 300км/ч то ще отнема към час и 20мин от край до край! Айде и спирки и прочие да сложим още час 2 часа аиде и 10мин! Та закакво ти е спален вагон закакво ти е ресторант и още и още ако пътуваш най много час! Та така драги ми смехурковци! Сега като патуваш 2-3 дена до бургас ти требе, но в други случай не!