От януари: Вестници и списания в "Български пощи"

Пощите нямали желание да стават монополист
1 ное 2019 20:16,
6
От януари: Вестници и списания в "Български пощи"
Снимка: архив Reuters

От втората половина на януари "Български пощи" влизат в разпространението на вестници и други печатни издания. Това съобщи на пресконференция министърът на транспорта Росен Желязков.

Министърът заяви, че вестниците ще бъдат разпространявани по 18 национални маршрута, 115 регионални и 110 нощни.  Това са 3500 доставки на 400 пакета на ден. Това правело 800 000 км на месец, 900 т печатни издания или 2400 куб. метра, пише "24часа".

Той обясни, че в момента дистрибуторите са 50-60 на брой. Пощите нямали желание да се превърнат в монополист - влизали, за да бъдат диверсифицирани доставките.  По този начин и държавата влизала в разпространението с авторитетната си фирма, за да се преодолеело усещането, че някой извива ръцете на издателите и  усещането, че пазарът се монополизира.

Държавните пощи ще работят на себестойност и не търсят печалба от тази дейност, но ще използват логистиката, за да развиват други дейности на дружеството, от които да се печели, каза още министърът.

Цената на разпространението е  отстъпката от цената на печатното издания, която е  между 30-35%. За логистиката -  от рампата на печатниците до разпространителните пунктове дистрибуторът приема 20%, а за търговците на дребно остават 10%, поясни Желязков.

Български пощи има 3000 пощенски станции и свои пунктове в градовете, в които обикновено има пътникопоток, така че те ще продават и на дребно, допълни още Желязков.

Той припомни, че преди години техни са били реповете. Желязков не каза към какъв дял от пазара ще се стремят, но заяви, че държавата ще започне преговори с издателите и зависело от техния избор.

За новата стара дейност няма да се купуват нови автомобили, тъй като пощите си имали.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Български пощи да вземат малко опит от куриерските фирми, че е била драма са изпратиш колет. Дори през 60 г. На миналият век е било по-добре. Пощенските станции са като музеи. Такава ретро обстановка и такова обслужване с 5 вида печатчета. Дано някой ги купи. Такава мрежа и такава архаичност в обслужването.
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пробив
4
1
 
10
 
! Отговори
13 преди 4 години
Кога Пеевски ще купува пощите, решена ли е датата?
3
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Целта е да се абонират общинските администрации за пеевските вестници, за да получават поредната държавна помощ. Безплатно закарване на вестниците от държавата до селцата и паланките.
2
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хартиените издания вече са ретро. Да си купиш вестник за да прочетеш вчерешните новини това е доста глупаво след като почти всеки един човек има достъп до интернет и получава новини на всяка минута.
1
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вестниците на Пеевски и билетчетата на Националната лотария трябва да стигнат до всяко малко селце.