Вдигат диги за защита на пясъчната ивица в Слънчев бряг

Целта е плажът да бъде запазен в добро състояние
14
Вдигат диги за защита на пясъчната ивица в Слънчев бряг
Снимка: Слънчев бряг

Започна издигането на диги от пясък по крайбрежието на плажа в курорта Слънчев бряг.

Процесът ще продължи няколко дни, като тази мярка се предприема за предпазване на морската ивица и заведенията през зимните месеци, когато вълнението на морето се усилва.

"Въпреки, че времето е все още хубаво и опасност засега няма, превантивната мярка се налага с оглед предстоящата зима. Заради обичайният бурен вятър по това време и огромните вълни има сериозна опасност морето да погълне голяма част от пясъчната ивица, както и да залее хотелите и обектите в близост", каза управителят на плажа Кирил Спасов.

Принципът на работа е от определено разстояние от брега да се избутва пясък, който на по-късен етап ще бъде употребен отново. След като преминат морските бури, насипите ще бъдат заравнени и плажът в Слънчев бряг ще посрещне първите летовници в предишния си изряден вид.

Издигането на диги стана ежегодна практика на множество плажове по българското Черноморие. Едно от изискванията на Синия флаг е ивицата да се защити именно с пясъчни диги. Процедурата е средство и за пречистване на пясъка.

Разстилането на пясъка ще започне през пролетта.  Тогава ще започне и активната подготовка за новия туристически сезон. Дотогава плажът в Слънчев бряг се почиства и поддържа редовно. Идеята е да бъде запазен в добро състояние.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: плажзимаСлънчев бряг
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
5
 
! Отговори
Пешо секса преди 4 години
Е как пречистват пясъка? Като зарявят *** ли?
7
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е вярно, че правенето на диги е изискване за категоризация на плажа със син флаг. В Испания до момента не съм видял някой да прави диги по тези плажове, напротив натурални са с минимална човешка намеса, без чадъри сепарета и заведения.
6
5
 
14
 
! Отговори
Мен преди 4 години
АХАХАХХААХ диги, май ас. Като стоят на пясъка така ще е. Пожелавам ви фалит. От прекрасен курорт го превърнахте в клоака.
5
8
 
5
 
! Отговори
шматка преди 4 години
До 5 Явно на идея си нямаш какво представляват въпросните диги.Един булдозер събира пясъка от плажа на купчини.Каква природа ти унищожава пак.Разхода се поема от концесионера на плажа.Доволен ли си
4
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А ние ли ще плащаме дигите на частния слънчев бряг ,мутрохотелите и заведенията им,или те ще си платят разходите и унищожаването на природата?
3
6
 
5
 
! Отговори
шматка преди 4 години
Голяма новина измислихте.
2
5
 
26
 
! Отговори
хаха преди 4 години
налейте бетон, ще е по-укренепо
1
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вдигат диги за да се пречисти пясъка... Не е заради хотелите на плажа...