Общини в затруднения заради сметищата: Вдига ли се такса смет?

Нужна им е отсрочка за изграждане на системи за депариране
9 ное 2019 09:45, Петя Славова
15
Общини в затруднения заради сметищата: Вдига ли се такса смет?
Снимка: архив, Булфото

Ако таксата, която общините плащат за депониране в регионалните сметища, се вдигне двойно, това ще ги принуди да намалят парите за чистене. Това става ясно от срещата, която са провели екоминистър Нено Димов с изпълнителния директор на Сдружението на общините Силвия Георгиева преди два дни, пише "Монитор".

В момента отчисленията, които дължи всяка община за депониране на твърди битови отпадъци в регионалните депата са 57 лева на тон. През 2020 г. обаче те трябва да нараснат до 95 лв. на тон. Парите за депо сега заемат до 25-30% от такса смет, събирана от местните управи от гражданите.

След вдигането на отчисленията за депониране, 50% от местния налог ще отиват за плащане на сметището. Така на кметствата ще им се наложи или да намалят парите за чистене, или да вдигнат такса смет за хората. Наредба 7, която регламентира това плащане, е приета през 2013 г. и неколкократно, по настояване на сдружението, размерът на въпросната такса е редуциран в поносими за местните бюджети граници.

"Нашето предложение към министерството е да намалим този ръст. Целта на наредбата е да стимулират общините да намалят количеството на депонирания отпадък. Предполага се, че колко повече растат отчисленията, толкова по-мотивирани ще бъдем ние да намаляваме отпадъка. Това е на теория. На практика обаче все още няма на 100% изградени системи, които да позволят да намалим количеството депониран отпадък“, коментира Силвия Георгиева.

По думите й проблемът е в това, че в предходния програмен период на оперативната програма за околна среда до 2016 г. са изградени регионалните депа. В сегашния програмен период пак със средства от ОПОС се закупуват компостиращи и сепариращи инсталации, с които да се намалят отпадъците, които се возят на регионалните депа. Тези проекти все още са в начален стадий на изпълнение, в момента се избират изпълнители. Инсталации ще заработят едва през 2021 г.

"Колкото и усилия да полагаме, да инвестираме със собствени средства, става въпрос за много големи инвестиции, с които общинските бюджети не могат да се справят", каза още Георгиева. На повечето места общините имат концесионери, с които са сключени договори и те не могат да намалят тези плащания, ще трябва да извадят собствен ресурс от местните данъци, за да се дофинансира чистотата, дори само да се запази чистотата при извозване на контейнерите.

Принципно намаляването на депонирания в сметища отпадък е изискване на Еврокомисията. По евродиректива България трябва да намали двойно сметта в депата. Затова и позицията на екоминистерството е твърда. Засега екипът на министър Нено Димов е категоричен, че без консултации с ЕК не биха предприели стъпка за поетапно въвеждане на определения размер на таксата.

"Разговорите продължават, надяваме се да стигнем до компромис за намаляване на отчисленията и до по-плавен ръст през годините, за да имаме достатъчно време да се създадат регионалните система за управление на отпадъците", коментира още изпълнителният директор на НСОРБ. В началото на седмицата НСОРБ е информирало с официално писмо всички кметове на общини, че към момента не се очаква промяна в позицията на МОСВ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
в гр пазарджик ромската махала исток хвърлят си *** в местноста ябъдките няма казани за смет в целият район кметството не доставят тека наречените кофи за ***.послле ромите са виновни че си хвърлят *** където видят
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Glavata na rbg pensioner rumen radev tolko mnogo otpadak li e napravil?! Mnogo darjavni bg narodni pari poluchava, mnogo bg otpadak napravil...ayyy
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
герберастите се чудят как да увеличават данъците за да може да се краде повече. Апетита идва с яденето
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 10това имаш ли на идея как да се реализира с някакви приемливи инвестиции?Разходите на общината няма да намалеят, щото пак ще си събира отпадъците или пък трябва да поддържа персонал и пунктове. Нали не очакваш да си возя отпадъка на 1,2,5 км., има трудноподвижни хора и т.н. Съвсем реална опасност има хората да започнат да си си хвърлят *** на нерегламентирани но удобни за тях места де няма видеонаблюдение.
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-правилното и честно решрние за отпадъка е да се плаща за килограм *** от фирмите и гражданите,а не като е сега на калпак.И таксата-смет да няма нищо общо с данък сграда.Така всеки които замърсява ще си плаща реално за отпадъка и разходите на общините за сметосъбиране и за депозирането на сметта ще намалеят драстично. МОЖЕ ДА СЕ ИЗГРАДЯТ И ИНСТАЛАЦИИ ЗА ИЗГАРЯНЕ БЕЗ ОТПАДЪКА ЗА ВСИЧКИ ПЛАСТМАСОВИ И НАИЛОНОВИ ОПАКОВКИ.Така и въздухът ще е по чист.
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-правилното и честно решрние за отпадъка е да се плаща за килограм *** от фирмите и гражданите,а не като е сега на калпак.И таксата-смет да няма нищо общо с данък сграда.Така всеки които замърсява ще си плаща реално за отпадъка и разходите на общините за сметосъбиране ще намалеят драстично.
9
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Че, то няма политика за работа с одпадъците..
8
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Stom si izbirate pensioner za prezident, kakvo ochakvate?!
7
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
КМЕТОВЕТЕ НА ГЕРБ ДА ВЪВЕДАТ РАЗДЕЛНО СМЕТОСЪБИРАНЕ ЗА ДА СЕ ПЕСТЯТ ПАРИ. ДА НЕ СЕ ПРАВЯТ НА ГЛУХИ И СЛЕПИ НЕПУКИСТИ, ЗАЩОТО СЛЕДВАЩИЯ ПЪТ И ТОЛКОВА НЯМА ДА ИМА.
6
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Fake news.
5
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Правилно, трябва да намалят изхвърлянето на отпадъците, за сметка на преработката им.
4
0
 
11
 
! Отговори
svetlio преди 4 години
...и да им остава малко по-малко парички като далавера,пак е решение!
3
1
 
18
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
Хората в България намаляват драстично - вече сме 6 мил хора от 7 мил- за има няма 11г -хората са бедни и правят по малко отпадъци -а в същото време отпадъците ставали все повече?? ЩО Е ТО Твърди битови отпадъци ?? и има ли ТО почва у Нас? Явно всички бизнес отпадъци от новостроящи се сгради или съборфени сгради с цел стоеж на нови и въобще -се получава така че- бедният гражданин плаща наравно с богатият тарикат правещ сгради и ставащ милионер за сметка на бедняците ! Явно нещата са ТАКА! ХМ!
2
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ТАКСАТА СЕ ВДИГА, ПРАВИТЕЛСТВОТО ПАДА.
1
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гербавите крадци ни казват следното:Бла, бла, бла, бла...дайте пари!