Колко пари ни трябват на месец за четирима? 2472 лв., в София - 3259!

72,5% от домакинствата разполагат с по-малко средства на месец
144
Колко пари ни трябват на месец за четирима? 2472 лв., в София -  3259!
Снимка: Pixabay

За нормален живот на четиричленно домакинство - двама възрастни и две деца, са необходими 2472 лева месечно. Това сочат данните на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ за третото тримесечие на годината.

Издръжката на живот за човек от четиричленно домакинство е 618, 15 лв.

Още по темата

Парите са необходимите за покриване на разходите за храна, за поддържане на жилището, здравеопазване, образование, транспорт и почивка спрямо средните български стандарти за четиричленно домакинство.

От началото на годината издръжката се е увеличила с 63 лева.

Традиционно издръжката на живота в София е по-висока от средната за страната, и е 815 лева на човек или 3259 лева за четиричленно домакинство.

"За София е разработена самостоятелна потребителска кошница, следвайки регионалната специфика на потребление. Тук има по-високи количества, заложени за наеми, транспорт, отопление, услуги, а фактическата нетна работна заплата изостава с около 19% от необходимата работна заплата за издръжка", обясни експертът в Института Виолета Иванова.

Данните на синдиката сочат, че 72,5 процента от домакинствата в България живеят с общ доход на лице под необходимите средства за издръжката на живота.

За покриване на общата стойност на необходимите средства за нормална издръжка за четиричленно домакинство за страната, заплатите в семейството трябва да са поне 1 236 лева за всеки родител или бруто 1593 лева.

За София нетната средна работна заплата не трябва да бъде по-ниска от 1629 лева, за да се осигурят необходимите средства за издръжка на живот.

От КНСБ настояват минималната пенсия за стаж и възраст да стане 250 лева, далеч преди обявеното намерение след коалиционен съвет на управляващите, припомни лидерът на синдиката Пламен Димитров.

Пенсионерите с пенсии под прага на бедността са около 1 млн. 323 хиляди и 300 души.

Продължава и тенденцията на силно изразена поляризация на доходите.

КНСБ ще настоява и за изпреварващ ръст на минималната работна заплата, последователно реализиран, през бюджетите на правителството. Синдикатът иска въвеждане на механизъм за определяне на минималната работна заплата, като нарастването на минималното възнаграждение да достигне до 50 на сто от средното за страната, допълва БТА.

Според Димитров това съотношение ще залегне и в новата европейска рамкова директива за минималната заплата. Последователен 15 процентен годишен номинален ръст на заплатите , искат още от КНСБ, за да достигнем до 2022 година 60 процента от средноевропейското ниво на БВП и на доходите. КНСБ настоява и за промени в данъчната политика и въвеждане на необлагаем минимум.

Синдикатът настоява още и за увеличение на паричното обезщетение за отглеждане на дете до двегодишна възраст от 380 на 415 лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо в София да са повече като там всичко е по-евтино?
89
1
 
26
 
! Отговори
Пешо преди 4 години
IT-тата си изкарват парите. Чужди фирми плащат заплатите и са високи за България. Те правят офиси у на и дават високи заплатаи, за нас!( малко като на ишлеме). Та нека взимат хората. Проблема е, че един инженер също трябва да взима висока заплата, подобна на IT, но далеч не е така.
88
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Може ли разбивка на тази сума? Наистина ми е интересно.
87
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прите на никого не стигат - на някой за хляб на други за яхта а на трети за самолет. А виж акъла е в излишък.
86
1
 
32
 
! Отговори
До 65 преди 4 години
Да те осведомя защо се изнесоха от България западните пенсионери. От стари селски съборетини направиха красиви и удобни къщи, да ти е кеф да стоиш на улицата и да ги гледаш. Отиват за десетина дни на почивка и като се върнат, що да видят. Някой е решил /да не казвам от кои интелигентни и работливи хора/, че може да си набере каквото поиска. На едни даже дограмата бяха отмъкнали. Та с техните пенсии царе бяха тук.
85
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
а мухобоико недоразумението казва че всичко е стабилно !!
84
20
 
9
 
! Отговори
we преди 4 години
В София живота е по-евтин в много отношения. Отоплението с парно е по-евтино, отколкото примерно в Карлово на ток и въглища. Данъците кола, имот са по-ниски с 40% спрямо Пловдив.
83
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
3259, само че на човек. За четиричленно семейство е оцеляване и произвеждане на завистливи комплексари.
82
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Уйкипедия стои, че германеца е произвел 6 млн. автомобила (без тежките) за една година.Пита се какво е направил Андрешко за германеца за да му кара Мерцедеса, а само се оплаква, че не му стигат парите ?
81
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
75 г манипулация червена не ви стига за да я разберете,какво стадо сте вече не е ясно, явно не сте и овче,защото овцете запомнят пътищата по които вървят всеки ден,вие не запомняте измамите,лъжите и обещанията на ком'унетата,затова и ги държите на власт от 1944 г. до днес,защото не запомняте как са ви измамили,а като си сменят и "дрешките" от червени на други напълно ви объркват ! В една година соц държавите смениха строя и тръгнаха нагоре към прогреса,само България имитира смяна и само затъва !
80
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чувал съм че в София почти няма заплата под 1500 лева. Даже повечето фирми вече давали много повече обаче си мълчат и дават половината пари под масата за да не плащат данъци.
79
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някой може ли да каже колко плаща едно четиричленно семейство за цигари, алкохол, такси за телефон, интернет кбелна телевизия, куче или котка ?
78
2
 
27
 
! Отговори
akud преди 4 години
ей селяциииииии 618 лв е жизнен минимум. него сравняваите със средна заплата и ЯСНО го обяснявайте какво точно искате да внушите на Българите с това . че 618 лв. са необходими. НО ЗА КАКВО????? за живеене или оцеляване. сеLtaцииии
77
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
какво означава 'нормален живот'? Първо дайте дефиниция за нормален живот в ***, че чак тогава го оценявайте.
76
4
 
21
 
! Отговори
Некъф преди 4 години
Храна, транспорт, почивка и т.н. !!!!!ШШшшшш ало, със 600 лева кое по напред!!!
75
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нормална заплата за София било 2800-3000 лева?Чич, тов че то си се нврвл някъде и я взимаш тая заплата, изобщо не означава, че всички са така.
74
9
 
11
 
! Отговори
Мен преди 4 години
До АнонименПълни са защото изкарването на 5к заплата е свързано с труд и учене. Кисненето по кръчми и мрънкането как "няма кой да ти ги даде" е много по лесно. Докато не стоплите че това какви пари изкарвате зависи само и единствено от вас няма да се оправите.
73
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 74И ко? Дал 10 лева за 2 кюфтета, картофи и бира, следователно богат, ама се прави на беден и то задаваш "риторичми въпроси" щ, за да ни покажеш, че не било бедни?
72
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 1200 лв на месецМоже би имате зеленчуци от село ...или повечко хлебец в яхнийка?
71
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Андрешко: Като си купя цигари, ракия и бензин, и не ми остава за ток, вода и парно !!!