Колко пари ни трябват на месец за четирима? 2472 лв., в София - 3259!

72,5% от домакинствата разполагат с по-малко средства на месец
144
Колко пари ни трябват на месец за четирима? 2472 лв., в София -  3259!
Снимка: Pixabay

За нормален живот на четиричленно домакинство - двама възрастни и две деца, са необходими 2472 лева месечно. Това сочат данните на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ за третото тримесечие на годината.

Издръжката на живот за човек от четиричленно домакинство е 618, 15 лв.

Още по темата

Парите са необходимите за покриване на разходите за храна, за поддържане на жилището, здравеопазване, образование, транспорт и почивка спрямо средните български стандарти за четиричленно домакинство.

От началото на годината издръжката се е увеличила с 63 лева.

Традиционно издръжката на живота в София е по-висока от средната за страната, и е 815 лева на човек или 3259 лева за четиричленно домакинство.

"За София е разработена самостоятелна потребителска кошница, следвайки регионалната специфика на потребление. Тук има по-високи количества, заложени за наеми, транспорт, отопление, услуги, а фактическата нетна работна заплата изостава с около 19% от необходимата работна заплата за издръжка", обясни експертът в Института Виолета Иванова.

Данните на синдиката сочат, че 72,5 процента от домакинствата в България живеят с общ доход на лице под необходимите средства за издръжката на живота.

За покриване на общата стойност на необходимите средства за нормална издръжка за четиричленно домакинство за страната, заплатите в семейството трябва да са поне 1 236 лева за всеки родител или бруто 1593 лева.

За София нетната средна работна заплата не трябва да бъде по-ниска от 1629 лева, за да се осигурят необходимите средства за издръжка на живот.

От КНСБ настояват минималната пенсия за стаж и възраст да стане 250 лева, далеч преди обявеното намерение след коалиционен съвет на управляващите, припомни лидерът на синдиката Пламен Димитров.

Пенсионерите с пенсии под прага на бедността са около 1 млн. 323 хиляди и 300 души.

Продължава и тенденцията на силно изразена поляризация на доходите.

КНСБ ще настоява и за изпреварващ ръст на минималната работна заплата, последователно реализиран, през бюджетите на правителството. Синдикатът иска въвеждане на механизъм за определяне на минималната работна заплата, като нарастването на минималното възнаграждение да достигне до 50 на сто от средното за страната, допълва БТА.

Според Димитров това съотношение ще залегне и в новата европейска рамкова директива за минималната заплата. Последователен 15 процентен годишен номинален ръст на заплатите , искат още от КНСБ, за да достигнем до 2022 година 60 процента от средноевропейското ниво на БВП и на доходите. КНСБ настоява и за промени в данъчната политика и въвеждане на необлагаем минимум.

Синдикатът настоява още и за увеличение на паричното обезщетение за отглеждане на дете до двегодишна възраст от 380 на 415 лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
42
 
10
 
! Отговори
Чиновник преди 4 години
Това, че не ги взимате тия пари от заплата, не означава, че не ги взимате от другаде. Така че стига сте се жалвали. Бая пари сте надиплили по дюшеци и буркани. Всяко домакинство има по 2-3 коли, няколко телевизора, климатици, лаптопи, телефони за по 1000 лв. почивки в чужбина и кво ли не. После ревете, че сте бедни. Да, ама не. Тия номера вече не минават.
9
7
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо в София да са необходими повече пари, като в провинцията цените ако не са същите са по-високи.
8
1
 
43
 
! Отговори
софиянец преди 4 години
Тричленно семейство от София: Мъж, жена и дете.Общо двете заплати нямат 3000 лева, не знам дали и 2400 ще съберем.А в същото време ме убеждават, как "цените на имотите скачат нагоре, рипат, растат..." Бързай народе, вземай ипотечни кредити докато не са свършили!!!Е, а обяснете ми като откъде ще ги вземем тия кредити при такива доходи???Математиката не излиза! А съм с висше образование, математиката ми се удава, учил съм и диференциални уравнения и интеграли...
7
34
 
5
 
! Отговори
Bad Company преди 4 години
За София издръжката е 3200 лв? Хм........Че какъв мъж е този мъж който не носи поне 2000 евро на месец?
6
11
 
9
 
! Отговори
ДЖО МИРИЗЛИВИЯ ЧЕХЪЛ преди 4 години
До в РусеАбе да ... 430лв 430лв изпивам за 2 уикенда по баровете, стига сте писали простотии.
5
8
 
33
 
! Отговори
в Русе преди 4 години
Нето заплата 436 лева. Да бе, необразован и неквалифициран съм. Накъде с тази магистратура по филология. А, дочух въпрос: "Мързелив ли си, че още не си намерил по-добра локация и съответно качество на живот" ? Ами, намерил съм. Ама има нещо наречено "синовен дълг", което поне при мен е твърде силно усещане.
4
3
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Според Горанов по 300 кинта на човек и без болнични!
3
4
 
57
 
! Отговори
zeus преди 4 години
Виц по темата:Говорят си Меркел, Тръмп и Баце:Меркел:-В Германия издръжката на човек е 1000 евро, заплатите са по 2000, какво правят другите 1000 не ме интересува.Тръмп:-В САЩ издръжката е 1000 долара, заплатата 2000 долара, какво правят другите 1000 не ме интересува.Баце:-При нас издръжката е 1000 лева, заплатите по 500, от къде взимат другите 500 не ме интересува :)
2
7
 
57
 
! Отговори
Херо Мустафа преди 4 години
ОНЯ със цъфтящата държава и дърпащата икономика знае ли го това?
1
34
 
20
 
! Отговори
ДЖО МИРИЗЛИВИЯ ЧЕХЪЛ преди 4 години
3259 не биха ми стигали само на мен, а какво остава за 4-членно семейство ...