В Хаджидимитрово спряха децата от училище

Изяснява се и каква храна са консумирали в домашна обстановка
19 ное 2019 20:55, Петя Славова
16
В Хаджидимитрово спряха децата от училище
Снимка: Bulgaria ON AIR

Само 3 от общо 70 деца са отишли заранта във вторник на училище, съобщи кметът на село Хаджидимитрово , община Тунджа Тодор Тодоров. Според него масовият отказ бил заради страха на родителите след случая на масово хранително отравяне в понеделник след консумация на обяда в столовата на средищното школо в съседното село Дражево.

Всички пострадали са от ромската махала, тепърва ще се изяснява каква храна е била консумирана в домашна обстановка, имало сигнали, че е възможно да са ползвани продукти с изтекъл срок на годност, набавени от намиращо се в близост регионално сметище, коментира кметът.

Още по темата

Общо 28 деца на възраст от 7 до 14 години са били прегледани до полунощ на 18 ноември в спешното приемно отделение на ямболската МБАЛ "Свети Пантелeймон", 22 са били хоспитализирани в инфекциозното отделение като клиничната картина недвусмислено показвала че става дума за хранително натравяне, уточни зам. директорът на медицинската дейност д-р Гърдева.

Всички хоспитализирани  пациенти са вече стабилизирани, повечето са с придружител, коментира д-р Татаров от отделението, по думите му хлапетата обяснявали че всички са яли пилешка каша и супа с месо. Лично той няма обяснение защо симптоматиката е само при децата от Хаджидимитрово, при тях нямало натровени ученици от съседните три села.

От РЗИ – Ямбол са назначили проверка на училището в Дражево и кухнята, където е бил приготвен обядът.

Проверката в ОУ "Св. Св. Кирил и Методий" в село Дражево установи известно разминаване с информацията, подадена от кмета на Хаджидимитрово: директорката на школото Марина Николова е категорична , че заранта в клас са влезли 20 от общо записаните 70 хаджидимитровчета.

До към 11,00 часа тя не знаеше дали ще бъде предложен обяд на хлапетата, изчаквало се решението на санитарните инспектори, но храна имало доставена за всички. Според Николова всички натровени са от роднински семейства, живеели в съседни къщи и напълно възможно е да са хапвали от общо приготвена на село храна. В училищото ходят общо 103 деца от 4 съседни села.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
БПФ преди 4 години
И обърнете внимание - всички пострадали малки са от хъхрешката маала, защото тях ги хранят в училище на аванта - тоест за наша сметка - защото *** данъци не плаща !!! Сега протестирали - лоша била храната - ами купувайте им вие по-хубава... или искате ние с печени пилета и чер хайвер да ви храним маймyнетата?
11
0
 
0
 
! Отговори
БПФ преди 4 години
За всеки ден, в който чaaвето е отсъствало от училище без уважителни причини, хъхрекът трябва да полага една седмица тежък принудителен труд !!! Тия мpъсни твaри използват всеки повод да спрат от училище и без това слабoумните си копeлдaци. Българин никога няма да направи това - в подобна ситуация ще направи на детето си закуска в къщи и ще му заръча да не яде нищо от това, което му дават в училище !!!
10
0
 
6
 
! Отговори
мийте си ръцете бе преди 4 години
Те само чакат повод да не ходят на училище. Но няма да се изненадам, ако се наредят в стола за "развален" обяд. Такава им е природата.
9
1
 
15
 
! Отговори
абе, преди 4 години
едно време, когато сме яли нещо развалено си повръща.хме вкъщи един ден и се оправяхме, на другия ден на училище. Сега обаче не, натикали ги всички в болница да харчат от моите здравни осигуровки, защото техните родители едва ли плащат такива... В последните 10тина години тази държавна политика зорлем ни прави раси.сти. За едни всичко, за другите, ако остане.
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Можеше да им дадът обяд или да им кажат да не ядът... Ама...
7
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Представяте ли си за какво зловоние става въпрос в отделението.
6
0
 
14
 
! Отговори
Цингимангидуду преди 4 години
Сигурно са яли кебапчета останали от изборите. Тези преносители на зарази е по-добре да си стоят вкъщи.
5
1
 
10
 
! Отговори
Хахах преди 4 години
Ама те бакардитата само чакат сигнал и ги спират от училище. Я заради норвежците, дето ще им вземат децата, я заради храна... мислят, че плашат някого ли, не знам?! Ама докато карат учителккте да ходят по къщите и да им се молят да се върнат в клас така ще е.
4
0
 
21
 
! Отговори
шматка преди 4 години
Ясно е че са се натровили в къщи.Ясно е че ромите няма да си признаят.Защо трошите пара на вятъра
3
0
 
15
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
"Само 3 от общо 70 деца са отишли заранта във вторник на училище" " Всички пострадали са от ромската махала"Смятайте какво иде отдолу при децата .
2
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чичоту на десата намери умрял кон и занеси мисо в кащи.Дадохми на сички роднини да го готвят за едене.Ама коня ни беши развален.Има нещу в училищиту там.Не какту трябаДиректорката е виновна и нии ши я съдим
1
0
 
16
 
! Отговори
мак преди 4 години
Възможно е да са яли в къщи развалена храна, кой знае, пък и казват, че болните са роднини. Не е ли странно? но по-добре е да се обвини училището. Ама да се оправят децата, те не са виновни.