Свидетел: Минаха два часа преди починалото дете да влезе за преглед

Имало спорове в лекарския кабинет дали детето да бъде прието
20 ное 2019 09:03,
100
Свидетел: Минаха два часа преди починалото дете да влезе за преглед
Снимка: Pixabay

Повече от два часа са минали, докато починалото 3-годишно дете е било хоспитализирано, обясни свидетел на случката. Заради трагедията министър Кирил Ананиев назначи проверка на три столични болници.

"Детето престоя повече от два часа от момента, в който влезе за преглед, до момента, в който беше хоспитализирано в Педиатрията”, разказа Ясен Ничев.

Още по темата

В същия ден самият той е чакал около три часа и половина заедно с детето си пред спешния кабинет. По думите му починалото 3-годишно момченце е било видимо в критично състояние.

Имало е и спорове в лекарския кабинет дали то да бъде хоспитализирано.

"В кабинета, освен д-р Георгиева, имаше още един лекар. Имаше размяна на реплики между тях. От това, което чухме, д-р Георгиева явно е била против детето да бъде прието. Другата лекарка направи повече, за да може то да бъде хоспитализирано”, разказа Ясен Ничев пред bTV.

По думите му пред спешния кабинет винаги се чака много, а лекарите преценяват кой случай е по-спешен от друг.

"Лекарите работят там, когато не са в болницата и не преглеждат деца. Тоест чисто административно те нямат капацитет да обслужват всички пациенти”, каза още Ничев.

Той обаче уточни, че педиатрите там като цяло имат нормално и човешко отношение, както и подход към децата и самият той няма оплаквания от тях.

Според Ясен Ничев дългото чакане пред спешния кабинет не зависи от лекарите, а става въпрос за организационни проблеми на болницата. Той е на мнение, че има нужда от промяна и нормално функционираща педиатрична болница, в която да има спешен кабинет и отделения, където децата да бъдат своевременно настанявани при нужда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
2
 
28
 
! Отговори
Каспиян преди 4 години
И да вдигате здравния данък файда няма. Въпросът е във доверието между пациент и лекар, което липсва при българите. Уважението също липсва. Рoмите са другия проблем, но той се дължи и на българките, които си отварят **** за чужденец и по този начин сами се затриват като нация. И най важния проблем е , че българите са разделени както никога и няма нищо, което да ги обедини.
58
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има и друг проблем с лекарите,имат прекалено много пациенти,и се виси пред вратата им с часове,а те не могат качестевно да обърнат внимание на всички. Трябва лимит напационтите,защото стават сериозни грешки при прегледите.
57
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименЩе имаме предвид следващия път като се раждаме да си водим свидетели.
56
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
принципа "морков или тояга", или трябва да им платиш, или да ги заплашиш с нещо. аз също при моето раждане за малко не умрях от лекарско безхаберие, добре, че имах близък роднина за свидетел и да ги гони по коридорите да се застъпва за мен. винаги водете свидетели, не ходете сами.
55
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Мадрид, като отидеш в спешното и първо минаваш регистратура, където ти дават някаква хартийка, на която пише кога си отишъл и за какво. Така че ако се забавят 10 часа, да имаш с какво да докажеш кога си отишъл. Защото там наистина се чака много. Защото се предполага, че ако си наистина спешен ще викнеш линейка. В БГ разбира се логиката не е такава и ако си наистина спешен, е най-добре да отидеш на карака. Но както виждаме, това не е достатъчно за да оцелееш. Много тъжна история.Горкото детенце
54
6
 
32
 
! Отговори
Финансист преди 4 години
Хубаво давате пример за двойните размер на здравните вноски в Германия, но там държавата дава ли толкова висок процент субсидии колкото тук? Както съм здравноосигурен се скъсах да обикалям и да плащам частно за какви ли не дреболии последните години. Третират те като някакво животно и после имат претенции.
53
6
 
28
 
! Отговори
Тотално преди 4 години
Изпращали са 90%от докторите. Трябва им психолог за да им припомня защо са на работа и какви са им основните функции-да помагат на хората а не да ги гледат като касички
52
10
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мен са ме гонили от педиатрията, когато заведох детето си с пъпки там. Джипито беше в отпуска и това беше най-естественият избор.Една дебела патица го погледна, разкрещя се, че то това е дребна шарка и да ходим в инфекциозна, за да (цитирам) - "не им заразяваме ЗДРАВИТЕ деца".После се оказа, че педиатрията е пълна с цигaнeтa с майки на планов прием и се занимава основно с усвояване на направления от НЗОК.Така че съм склонен да повярвам в написаното в статията.
51
2
 
29
 
! Отговори
до 49 преди 4 години
Уважаеми, не знам как е в Германия, но в скандинавските страни има съществена разлика м/у здравна осигуровка и здравна застраховка. Има голямото предимство, че функционира спешен телефон специално за деца. Що се отнася до триците и маймуните, ми нека погледнем съотношението заплата-осигуровка, и да приключим с маймунските въпроси!
50
2
 
17
 
! Отговори
Dragomir Stanchev преди 4 години
Разликата е почти двойна в разходите за здравно осигуряване, ако гледаме от страна на здравно-осигурените лица. Немската система има също огромни проблеми (липса на лекари, надписване на разходи, липса на болнични легла, тромави процедури). Тази система се развива от над 50 години систематично, и е доста бюрократична.Разликата е, че когато става дума за живото-застрашаващи случаи системата те поема. Има доста национални здравни каси, човек може да си избира, и те се конкурират.
49
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добри въпроси. Искам да отговоря на тях и да допълня темата:Искам да направя едно сравнение:1) Здравна Вноска България, държавна: 8%2) Здравна Вноска България, частна: няма3) Здравна вноска Германия (държавна/не частна): 14.6% от заплатата.4) Здравна вноска Германия, частна:Има частна застраховка, но тя е рискова/индивидуална. Базирана на фактори като възраст, пол, генетични заболявания на клиента, и пр. Предимства: можеш да се лекуваш в частни болници, или с "премиум" обслужване в държавн
48
9
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Важни са ВИСОКИТЕ ЗАПЛАТИ за лекарите, но те не са достатъчни за да бъдат ДОБРИ лекари! У много лекари, за съжаление няма човечност, обзети са от злоба, гледат на пациента като на подвижна касичка, високомерие. Бързат от държавната болница към частната или с държавната апаратура правят частни прегледи! Умът им е в парите, а не как да излекуват болния!
47
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
абе каквото и да кажем , всеки стиска палци, хлопа на дърво и се моли да не му се налага да ползва здравеопазването ни , но с деца няма как , все прихващат нещо и родителите поради факта че имат само по едно , нямат никакъв опит и или се паникьосват за нищо или се сещат вв последния момент
46
3
 
36
 
! Отговори
... преди 4 години
Значи това е ужасно! 3 годишно дете! Не за друго ми имам син на тази възраст! Мога макар и малко да си представя какво им е на родителите в момента! Лоша работа! Мнооого лоша работа! Явно нещо трябва да се промени в болничната ни система! Но едва ли ще се направят! Изказвам искрените си съболезнования на родителите на момченцето!!!!
45
4
 
9
 
! Отговори
До БгЛекар преди 4 години
Съмнявам се, че си лекар, но...ако с подкупи си получил фалшивата си тапия, най-добре е да се махнеш от България, но...след като си платиш образованието!
44
5
 
22
 
! Отговори
Dragomir Stanchev преди 4 години
В рамките на 3 минути дойде сестра и му провери нивото на кислород. Беше наред, но я попитах какво щеше да стане, ако е твърде ниско. Тя каза, че ако е под критичната норма, ще натисне един червен бутон, и ми го посочи. Щяло да тръгне звукова аларма, и детето да бъде качено веднага в спешното отделение. Автоматично ще се уведомят лекарите, и ще им бъде препратен картона на детето. Това е разликата в системата.
43
4
 
16
 
! Отговори
Dragomir Stanchev преди 4 години
Една от причините да не смятам да се върна в България. Животът на децата ми е най-важен и ценен. Давам пресен пример какво ми се случи преди две седмици, живея във Франкфурт, Германия. Синът ми е на почти 3 години. Уикенда се разболя от грип. Вдигна висока температура, и по-лошото е, че вечерта се събуди със силна хрипаща кашлица, почти не можещ да диша. На сутринта отидохме в болницата, спешен кабинет. Казах им, че не е можел да диша много през нощта. Техническият термин е Atemnot. 1/2
42
23
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ромите си карат децата в последния момент.Сори, но родителите са виновни. Не лекаря. Да осъдят родителите!!! Това мъртво ромче е заразявало цяла седмица други деца и родителите му не им е пукало. Още при втората кашлица трябваше да го заведат на лекар, а не да чакат вечер да обикалят в последния момент.Тази лекарка и тя е ясна. Държавна работа. Оставете хората да си почиват в ДЪРЖАВНИТЕ БОЛНИЦИ. Те всички искат да работят в ТОКУДА НА ЧАСТНО За по 10 бона на месец. Обаче се натиск
41
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щом нямаш пари, това е положението. Като виждаш, че лекарите не искат да лекуват детето ти. ЕМИ ВАДИ ПАЧКА И БЯГАЙ В ТОКУДА НА ЧАСТНО. Сега лекаря им бил виновен. Тези ЛЕКАРИ РАБОТЯТ ДЪРЖАВНА РАБОТА. ТЕ СА СВИКНАЛИ ДА НЕ РАБОТЯТ. ЖИВОТА ИМ ТАКА МИНАВА. ПО ЦЯЛ ДЕН СИ ПОВТАРЯТ, КОЛКО СА ВЕЛИКИ И ВЗИМАТ ЕДНИ 900 ЛВ ЗАПЛАТА. ТОЛКОВА ИЗКАРВА И ХИГИЕНИСТКА С ДВЕ РАБОТИ.Никой не казва, ЧЕ СА МЪРЗЕЛИВИ И НЕУКИ. НАПРОТИВ! Много хитри са, но и ....... са хитри. Карат си децата в последния момент, з
40
3
 
1
 
! Отговори
Стеф преди 4 години
До БгДрамаГолямаПропаднал си ти-***.