Защо живеем най-малко сред европейците? Стрес, нисък стандарт...

Проблемът е живеем ли смислено, обяснява антрополог
Обновена: 20 ное 2019 09:36 | 20 ное 2019 09:19, Петя Славова
119

Ниският стандарт, качеството на храната и стреса са сред факторите, които нареждат българите на едно от последните места по продължителност на живот сред европейците. По-кратко от българите живеят само латвийците. Рекордьори са в Испания, където средната продължителност на живота и на двата пола е 83 години.

"Не знам дали е проблема да си мерим дължината на живота с другите. И у нас имаме примери за дълголетници. По-скоро проблемът е дали можем да живеем смислено, след като навършим определена възраст, а не до колко години ще живеем", коментира антропологът Валери Личев в "България сутрин".

Според психиатъра Цветеслава Гълъбова е добре да се увеличава дължината на живота, но с това и качеството му.

Средната продължителност на живот на мъжете у нас е 71 години, а на жените - 78 г.

"Дължината на живота е добре да се увеличава, но качеството на живота е по-важно.", допълни Гълъбова.

"Като се погледнат доходите в Испания и Португалия, не са високи, но фиестата, празниците, качеството на живота там е по-различно. Повече възможности да живееш пълноценно, да се срещаш с хора", обясни Личев и допълни, че жените по-лесно намират смисъл, отколкото мъжете, когато приключат активния си живот. Гълъбова допълни, че и здравеопазването в Испания е на водещо място, за разлика от нас.

"Здравеопазването у нас е достъпно, но качеството е друго", уточни тя. "Профилактиката у нас е слабо застъпена. Около 1% от парите за здраве се дават за профилактика. Нашата система в здравеопазването е грешно построена. При нас се печели от болест, не от здраве".

"Когато виждаш, че институциите не функционират правилно, се рушат отношенията и в обществото", обясни антропологът.

Гълъбова посочи, че според хипотези една от причините е, че жените са по-склонни да изливат емоциите си. Тя обясни, че например на бабите им се връчват внуци и те остават по-дейни след пенсионна възраст за разлика от мъжете.

"Започват ходене на уроци, занимания най-различни. Самите жени са много активни. Те са по-социални", коментира психиатърът пред Bulgaria ON AIR.

По думите на Гълъбова доколкото здравословното състояние стои в основата на продължителността на живота, е явно, че ние имаме проблем.

"Не знам дали политически е коректно и удачно да мислим за продължителността на живота, тъй като ще блокираме пенсионната система, заяви още Личев.

Според Гълъбова в момента има бум на потребност на булевардната литература със съвети как да живеят хората, вместо да изберат своето щастие стъпка по стъпка. "Много хора живеят с чувство за апокалиптичност и затова се разпадат бързо връзките. Затова и хората не са щастливи в приятелския си кръг, защото искат някой да им реши проблема тук и сега".

Гостите в студиото се обединиха около една японска поговорка, която гласи, че е важно човек да живее с причина, защото винаги може да се намери такава.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
0
 
2
 
! Отговори
Бож. преди 4 години
111 е типичен маймунопитек без лично име който не знае,че има още една причина: руска агентура начело в управлението,за която маймунопитеците са по-привилегировани от Българите!
106
1
 
0
 
! Отговори
I am legend преди 4 години
Дедо ви да ви каже - качеството на здравеопазване е основната причина за краткия живот на българопитека.
105
0
 
4
 
! Отговори
Пенсионер преди 4 години
До Анонимен 95 Извинявай , но хабер си нямаш какви заводи има в България. Написал си нещо абсолютно не вярно. Ако влезеш в такъв завод ,шапката ще ти падне.Е , у ваше село няма.
104
1
 
5
 
! Отговори
ЕЛИ/2/ преди 4 години
Спрете "хидрогенирана мазнина" прикрита под етикет растителни мазнини.Основна причина за инсулти и инфаркти.Ама там е далаверата, нали на нашите "мутробизнесмени".Ядем 30 г. замразено месо преди разваляне 50 ст. килото на Запад, а тук го продавате между 8-12 лв., а в суджуци, луканки, наденици 40 лв.САЩ, Канада, Франция, Германия, Дания ги забраниха, само тук вкарвате ***.Къде е Парламентът, къде е Агенция храни, взимате по 50 хиляди заплати, за да ни убивате!
103
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен"най дълго живеештите не е чак толкова зле в русия живеят с ДЕВЕТ години по малко от нас в сърбия с ДВЕ ...в Сомалия с 11"Стига си мятала измислени цифри, вманиачена откачалко
102
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 91Пробвай с далеч по малко такси и далеч по-леки наказания. Плащат яко средната класа, а големият бизнесмен отчита по 250 000 евра фирмени разходи на година само за дрехи ... всичките му печалби биват конвертирани във акции, такав реалннне плаща данъци, а има стотици милиони на борсата.
101
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Работат за чужди фирми и си продавата интелектуалниат на България потенциалСамо едни ще ти кажа - нито ти, нито държавата, нито народът притежават хората! ЯСНО ЛИ ТИ Е!
100
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като изключим Японците в ЕС живеят Най дълго ФАКТ и това че живеем най кратко от най дълго живеештите не е чак толкова зле в русия живеят с ДЕВЕТ години по малко от нас в сърбия с ДВЕ ...в Сомалия с 11 Въобще най бедния сред Богатите е по богат от най богатия бедняк ...
99
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дрън,дрън,ярината!
98
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ама учете за програмисти бее! Само дето с IQ под 10 не става!
97
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо живеем най-малко сред европейците?Защото позволихме да преобразят държавата България в Лъйнъристания от последните 75 години!
96
2
 
3
 
! Отговори
Хардуерист преди 4 години
Всичко ще се оправи ако намалят заплатите на програмистите, но няма политическа воля. Тая демокрация ние ба майкъта.
95
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Риторичен ? (88)Ако имаше акъл в зелката която носиш на раменете никога нямаше дазадаваш толкова *** въпрос защото на относителна база спрямо останалите народи живеете по-малко отколкото преди 50 години!!!И понеже си *** ще пиша бавно и многословно.Ако един германец е живял преди половин век средно до 65 а сега живее до 80 (+23%)то *** от 65 е оътишъл на 73 (+12%).Ръста изобщо се дължи на развитието на човечество а по-бавните темпове на ръст в Бгсе дължи на имбеилността на българина
94
7
 
5
 
! Отговори
испанец преди 4 години
Испанците гледат по леко на живота, празнуват по сто пъти в годината и по три пъти на ден. Как няма да живеят най дълго ? Японците също живеят много, но релаксират по японски и не са задръстени като българите. Българите са сборна формация от много етноси , миш маш. И не могат да се определят каква държава искат, всеки дърпа индивидуално към себе си. И българките си умиргат да дадат дъщеря си на чужденец, затриват се сами.
93
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз пак питам защо не се обложат с данъци програмистите?Те взимат по много много.Работат за чужди фирми и си продавата интелектуалниат на България потенциал на чужбина.Защото са много богати купуват апартаменти на високи цени и завишават цените на всичко.Ако им се вдигнат данаците могат да се насочат много пари към пенсии здравеопазване и образувание.
92
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С 200 Евро пенсия западняците и толкова няма да изкарат, хващам бас. А със западните пенсии и нашите пенсионери ще живеят повече. Какво се правят на ощипани всички.
91
2
 
9
 
! Отговори
Благодаря на БКП преди 4 години
Чернобилската авария + "Ще си мълчим" в комбинация с ниския стандарт на живот, недостига на качествен медицински персонал + метила в домашната ракия + липсата на "държава" и т.н. и т.н. = отговор на въпроса "Защо живеем най-малко сред европейците".
90
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 94 какви заводи те гонят в България няма един кирлив завод?
89
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
храна, тъпкана с химикали, прекалено пушене, живеене близо до огромни заводи с вредни химикали, ежедневен сблъсък с озлобени от живота, намръщени, груби хора, корупция и простащина на всички нива и навсякъде, партньор, който те тормози психически, спорове с роднини за имоти. това са над 50% от причините.
88
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
1 276 200 пенсионери "живеят" под прага на бедност които е 363 лв.!Поклон пред героизма им да оцеляват подложени на ГЕНОЦИД