Българинът остава без зъби: Неглижира проблема

Дори дребните кариесни петна водят до сериозни последици
Обновена: 25 ное 2019 09:51 | 25 ное 2019 09:50, Петя Славова
75
Българинът остава без зъби: Неглижира проблема
Снимка: Bulgaria ON AIR

Неглижирането на дребни кариесни петна често води до сериозни проблеми и загуба на зъби. Как да предотвратим в зародиш проблемите и как съвременните достижения на медицината и науката могат да ни върнат самочувствието и усмивките?

"Статистическите данни за много по-развити от България страни не са много по-различни. Това е една наистина неприятна ситуация, която и в по-развитите общества се среща. Не смятам, че в България няма достъп до орална грижа", коментира стоматологът д-р Иван Десимиров в студиото на "България сутрин".

Според него българите подценяват грижата и здравето на зъбите си.

"Доста често в приятелски разговори и дори с пациенти обичам да им давам едно сравнение - ако имате рана на крака, която не зараства един месец, какво правите? Сигурно ще обиколите половината болници", коментира той. 

По Десимиров хората имат тази нагласа, че загубата на един зъб не е толкова страшно нещо.
 
"Това е една интегрирана система. Дефицитите, в която и да е била област, винаги нарушават цялостната хармония и баланс", каза стоматологът в ефира на Bulgaria ON AIR.

Десимиров е посетил форума "Кост и тъкан", който се провежда в Румъния. На него са присъствали светила в областта на стоматологията. 

"Има голям напредък в нашата професия, но медицината не е всесилна и лекарите не са всемогъщи. Що се касае до регенеративните процедури в устната кухина, има много голям напредък", сподели специалистът.

Той призова хората да са проактивни и да си правят профилактични прегледи, за да се лекуват заболяванията в ранен етап.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ДовериеНали все искате евтино бре?Евтино и качествено НЯМА!Понякога за съжаление, има и скъпо - некачествено!Пак казвам, за съжаление!
59
6
 
1
 
! Отговори
Доверие преди 4 години
По скоро хората нямат доверие в зъболекаря. Добър зъболекар се намира изключително трудно. Масово работят с нискокачествени материали и после пломбите падат и става по-лошо.
58
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как да си оправяме зъбите? с какви пари? В софия обикновена бяла пломба се таксува по 80 лева. Опазил господ да лекуваш зъб отидоха 200 и повече лева. В София зъболекарите са хиени, те категорично не са медици. В провинцията една пломба е 35 лева и т.н.
57
2
 
10
 
! Отговори
Ванката преди 4 години
Нищо не неглижира - българинът просто си е мърляч. Малцинство са хората, които полагат грижи и инвестират в здравето си, като най-големия ни и единствен актив.
56
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 62И пари да ти дам пак няма да си оправиш зъбите. Ще ги похарчиш по кръчми и за цигари и пак ще ревеш.Който има желание намира начин, останалите си търсят причина. За справка всички работим от 8 до 17-18ч. и на всички не ни стигат парите (особенно на нас с провинциалните заплати), обаче някои умеем да приоритизиране. Апропо 10 лв.ще ти е влака в двете посоки. Една пломба ще ти струва колкото 5-6 кутии цигари, ако НЕ си здравноосигурен.
55
8
 
5
 
! Отговори
кога преди 4 години
До АнонименКогато човек работи от понеделник до петък няма време да ходи в провинцията да си лекува зъбите. Като плати и пътните, цената става същата! Стига акъл от хора, които мислят само и единствено от своята камбанария! Има поговорка - не ми давай акъл, дай ми пари!
54
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 59Имаш ДВЕ безплатни пломби на година. Ако ходиш редовно на прегледи, няма да ти се случват по големи проблеми и ще се разминаваш само с тях. 100-200 лв може да ти е пломбата, ако се налага мост, умътрвяване , упойки (сиреч ако тие отишъл половината зъб след години неходене на зъболекър). Да оправдавате безхаберието си няма смисъл. Ако пък ти са скъпи зъболекарските услуги в София, взимаш здравната книжка и отиваш в Самоков,Перник или с влакчето до Пловдив.
53
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До пломбаМного ти здраве!Няма по-ценно нещо от собствените, здрави зъби!Посещавам редовно личния си зъболекар, и УВАЖАВАМ труда му редовно!Мисля, че тези отделени средства, са НАЙ-СМИСЛЕНО ПОХАРЧЕНИТЕ пари през годината, инвестиция за ПО-ДОБЪР ЖИВОТ И ЗДРАВЕ СЛЕД ВРЕМЕ!
52
9
 
10
 
! Отговори
пломба преди 4 години
В столицата една пломба вече е стотачка. Зъболекарите и лекарите само те гледат в ръцете. Хората все повече предпочитат да си извадят зъб, който е безплатно, отколкото да си лекуват зъбите за стотици левове. Парадокс е, че който си съхранява зъбите на старини ще плаща щури пари за зъболечение, а надали ще има пари за това. Излиза, че е по-добре да си извадиш на младини вс. зъби и да си с чене, отколкото да си съхраняваш зъбите и на старини да нямаш пари да си оправиш зъбите. Сбъркана работа!
51
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 43Лъжеш баце. Аз ходя на зъболекар на 3-4 месеца за проверка. Зъбен камък ми чистиха преди 2 месеца и тук в Пловдив кварталният зъболекар ми взе 40 лв. за процедурата (игра си доста време). По касата имаш две пломби и прегледи безплатни. Ако си намериш точния зъболекар ще те пуска по каса и няма да доплащаш нищо или ще е минимално (5-7лв.)Това ,че някой го мързи, няма хигиена и айфона, ежедневната кутия цигари, шише ракия или бензин за таратайката са му по важни си е негов личен проблем.
50
2
 
9
 
! Отговори
човек преди 4 години
До: номер 56Ха! С мене е точно обратното, странно защо?Преди 1989 година именно училищните зъболекари ми развалиха зъбите.Една няма да я забравя как ми умъртви корен с арсен и беше забравила арсена в зъба - пломбира го с арсена вътре, едва не умрях!Сега си лекувам все още останалите зъби (не са ми изпопадали всичките), и закърпвам положението - не мога да кажа, че имам холивудска усмивка, но поне мога да дъвча с тях горе-долу.
49
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 1989 година си лекувах редовно зъбите, когато трябваше. Зъболекарите станаха проблем след 1989 година. Плащам луди пари, а полза няма. Това, което направят, до няколко месеца се разваля.
48
14
 
8
 
! Отговори
Мен преди 4 години
До АнонименВъх чак ми се доплака за бедния човечец дето кътал 100лв за сметки и трепери да не го заболи някой зъб и същевременно винаги има от къде да изкара за цигари и алкохол... Пуснах една сълза
47
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"А за минималната заплата ми е ясно, но нали знаеш поговорката "Ситият на гладния не вярва."?"Именно. Аз отказвам да повярвам, че един сит и задоволен човек, който има достатъчно пари ще каже "Бе я дай да не ида на зъболекар". Ама като те притискат сметки отвсякъде, а представи си и - деца... да, ще си къткаш излишните 100 лева, че не се знае дали няма случайно да почнат да не ти изплащат първия ден от болничния.
46
5
 
23
 
! Отговори
Някой преди 4 години
Това не се нарича неглижиране,а безпаричие !
45
1
 
2
 
! Отговори
някой преди 4 години
До ТДобре, аз не съм интелигентен, ти си интелигентен, край на спора!С радио не мога да споря.
44
2
 
7
 
! Отговори
T преди 4 години
До някойВиж сега аз какво ще ти кажа. Не си много интелигентен, щом смяташ, че твоето лично изключение/частен случай е с по-голяма тежест от масовото наблюдение. Ходи да поучиш малко или поне прочети няколко глави от учебниците по статистика. Ще ми обяснява той, че моите 12-13 примера от първа ръка не били верни, а неговото ЕДНО било вярно. Направо ме изумявате как демонстрирате самочувствие и категоричност без грам покритие.
43
8
 
9
 
! Отговори
някой преди 4 години
До: номер 46 (Т)Виж какво ще ти кажа, изобщо не е вярно това което описваш.Първо, аз съм много, ама много преди 80-те набори.И моят телефон е на повече от 5 години, карам кола която е на повече от 20 години, не защото много и се "кефя", а защото не мога да си купя по-нова - нямам с какво!А зъбите ми ги развалиха още комунистическите "безплатни" зъболекари.Е, останали са ми още и ги лекувам колкото мога.Детето ми обаче редовно ходи на профилактични прегледи и няма един кариес!
42
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 45На мен някакъв зъбар ми чисти зъбен камък миналата година и още съжалявам, че му позволих.Нямах никакви проблеми с чувствителни зъби и оголени венци.Тоя *** не знам какво прави ДВА ЧАСА ама сега зъбите ми са все едно съм се опитвал да ги режа в основите с ножовка.
41
2
 
7
 
! Отговори
човек преди 4 години
До: номер 42 (Чичо)Ти си много зле, ама честно. Направо те съжалявам. Но, не мога да отговарям за цялото население на Земята, не съм папата на Ватикана.Всеки да си живее както му харесва.Но най-тъжното е, че много нещастни хора дори не осъзнават колко са нещастни.Ето от това по-тъжно има ли не знам...