Криза при автобусите, обслужващи малките населени места

Работещи и ученици не могат да стигнат до по-големите градове
25 ное 2019 16:08, Петя Славова
15
Криза при автобусите, обслужващи малките населени места
Снимка: архив, Булфото

Все по-сложна става ситуацията с обществения транспорт, обслужващ малките населени места. Кризата около автобусните курсове се задълбочава, а фирмите, които се грижат за превоза на живущите в по-крайните райони на страната оредяват.

Проблемите там се засилват и от факта, че няма и железопътен превоз. Точно такъв е случаят с община Върбица, където миналата седмица се преустановиха курсовете до областния център Шумен в събота и неделя.

Разредени бяха и автобусите в делничните дни. Причината са натрупани загуби и липса на желание от превозвачи да обслужват линията в нерентабилни дни и часове. Съществена част от проблема са и нелегалните таксита.

"Частни коли вървят пред автобусите, обират пътниците и въпреки че контролните органи са сезирани, няма адекватни мерки", заяви пред БНР Деян Банков от шуменския автотранспорт.

От своя страна община Върбица не смята да дофинансира частни превозвачески фирми, нито пък има правомощия срещу нелегалния превоз.

Подобна е ситуацията и в плевенския град Славяново. Изненадващо още преди местните избори бяха спрени по пет курса в двете посоки до Плевен, което засегна и ученици, и работещи. Жителите на няколко селища направиха протестна подписа за реорганизация на оцелелите курсове, но резултатът бе частичен. Все още решение на проблема няма. Близкото разстояние до областния център отново е предпоставка да се вихрят таксита.

Големи проблеми през настоящата година имаше и в Попово. През пролетта спряха общински линии. През есента пък бе прекратена линия до Русе, обслужваща и други селища. Причините отново бяха финансови.

А това са все населени места и райони от вътрешността на страната. В пограничните положението е плачевно. От доста време например няма рейсове през уикенда между Ямбол и Болярово. Ковачевци, Бобошево и Свищов бяха други общини, в които възникнаха транспортни проблеми през последните месеци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
с чужди ръце преди 4 години
БРАВО НА ГЕРБ НЕ МОЖЕ ДА ПУСНЕ АВТОБУСИ ЧЕ СА БИЛИ СКЪПИ НО ИМ КУПУВА F-16 ДА ЛЕТЯТ ОТ БГ ДО САЩ НА БГ НЕ Е НУЖНО ТЕЗИ 16 ПЪРВО СИ ОПРАВИ СТРАНАТА ЧЕ ДА ЖИВЕЯТ ХОРАТА ДОБРЕ А НЕ ДА ПЪЛНИШ ЧУЖДИ ДЖОБОВЕ
14
1
 
7
 
! Отговори
Joko преди 4 години
Като няма автобуси ползвайте F16. Те идват скоро !@!@!
13
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГЕРБ върнаха България 100 години назад. Сега сякаш сме в 1919 година.
12
6
 
4
 
! Отговори
До 9 преди 4 години
При цар Борис беше по-добре. Така, че ако ще се връщаме, направо да станем царство.
11
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този процес се засили от края на 2009 година. Преди това имаше само намеци какво ни очаква.
10
1
 
2
 
! Отговори
Малките градове? преди 4 години
Там е бъкано с римляни, няма елементарна инфраструктура, младите се местя в големите градове... А за селата е още по-зле.
9
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Връщаме се във времената преди 1944 година. Качваш се на магарето и Дий Марко, дий. Така е при капитализма. Не искате автобуси и социализъм, получавате капитализъм и магарета.
8
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пълна скръб са малките населени места.Ако и транспорта спре до 2-3 години се превръщат в селища без постоянни жители.
7
5
 
16
 
! Отговори
Наско преди 4 години
Държавата е длъжна да осигури минимално транспортно обслужване на всеки свой гражданин, независимо къде се намира и на каква цена.
6
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Закривай територията
5
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много хора ще се върнат по селата ако има удобни автобуси.Градовете са пренаселени.
4
0
 
21
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
Е няма що журналята направо открихте топлата. Почти навсякъде из малките градчета и особено по селата е така, ама от къде да го знаете като за вас това не е новина друго си е да пишете политкоректни статии.
3
1
 
22
 
! Отговори
Ельоменат преди 4 години
Е кой нормален бизнесмен ще превозва 3-4 пътника на 40 км при условие че пътищата по селата са като лунен пейзаж?!?Сега гербавите да пускат държавен транспорт там като опразниха селата
2
0
 
27
 
! Отговори
.. преди 4 години
За сметка на това има "магистрали" по които да се движат липсващите рейсове.
1
1
 
40
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Няма хора в малките населени места. На самотек и на умирачса са. Вече вървим към закриване не само на села, ами и на цели общини. Агонията е тежка.