Капитан Андреево и Капъкуле работят над възможностите си

Митниците: На шофьорите ще се препоръчат алтернативни маршрути
29 ное 2019 02:00, Анисия Иванова
2

ГКПП Капитан Андреево и турският пункт Капъкуле работят над капацитета си, заяви директорът на Агенция "Митници" Георги Костов на брифинг на пункта.

Възможностите за облекчаване на свръхнатоварения транспортен трафик между България и Турция са били обсъдени на поредица от срещи с турските митнически и гранични власти. Вчера са били водени разговори с ресорния зам.-министър на търговията на Турция Ръза Туна Турагай. Днес двустранните контакти на работно-експертно ниво и по наша инициатива са продължили.

След ремонта трафикът на ГКПП Капитан Андреево се е увеличил над два пъти. През последните три месеца има увеличение средно с 20-25% на преминалите товарни превозни средства и в двете посоки през ГКПП Капитан Андреево.

За миналия месец са преминали в двете посоки близо 70 000 камиона. Този месец досега има 63 000 и вероятно обработката за ноември ще надмине числото от миналия месец, което е средно по 2300-2400 товарни автомобила на денонощие.

Въпреки това и снощи опашката на изход от страната е била 23-24 км. До сутринта митническите и граничните служители са успели  да я стопят до 15 км, но в ранния следобед отново е набъбнала до 20 км, посочи Костов.

В началото на следващия месец турските власти организират среща на ГКПП Капъкуле с техните превозвачи и българските митници също ще вземат участие, тъй като голяма част от чакащите камиони са турски. През миналата седмица при опит за гражданско неподчинение на турски шофьори е имало обвинения към работата на турските митници, каза Костов.

На шофьорите ще се препоръчат алтернативни маршрути, включително с алтернативен транспорт, обясни той и допълни, че в последно време около 30% от изходящите товарни автомобили са празни турски камиони.

След края на ремонта на ГКПП Хамзабейли се очаква ГКПП Лесово да поеме част от увеличения трафик от  ГКПП Капитан Андреево. Сега 20 000 камиона месечно минават през ГКПП Лесово, като капацитетът може да се вдигне до 25 000 камиона, но това ще реши само една трета от ръста от 15 000 камиона месечно, които отчитат митниците.

От следващия понеделник на електронната страница на Агенция "Митници" ще бъдат публикувани ежедневно преминалите товарни автомобили през двата големи пункта с Турция, през двата големи пункта с Румъния, през Кулата с Гърция и Калотина със Сърбия. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
fake news. nema web cam live.
1
0
 
0
 
! Отговори
шматка преди 4 години
Ами разширявайте КППтата.Не е толкова трудно и скъпо.Повтаря се старата максима-широки магистрали тесни възли.Какво има да умувате