Провериха извънредно язовир "Студена", има нарушения

Водоснабдявали и Радомир, което се правело само при криза
Обновена: 30 ное 2019 15:41 | 30 ное 2019 15:36, Веселина Йорданова
31
Провериха извънредно язовир "Студена", има нарушения
Протест срещу водния режим. Снимка: архив, БТА

Извънредна проверка на язовир "Студена" е била извършена след заповед на екоминистъра Нено Димов от представители на МОСВ, експерти от Басейнова дирекция "Източно беломорски район" и община Перник.

Проверката, извършена вчера, е във връзка с информация от областния управител на област Перник за отклоняване на води за язовира. При огледа на водоизточник "Врелото" - един от водоизточниците, захранващи язовир "Студена", е установено, че водата постъпва във водовземна шахта, като малка част от нея се отвежда към язовира.

От шахтата, посредством тръба водата отива в помпена станция "Крапец" и водоснабдява град Радомир. Тази схема на подаване на вода към град Радомир е позволена единствено в условията на аварийна ситуация.

Установено е, че помпената станция за водоснабдяване на Радомир не работи и водното количество от водовземната шахта прелива и по дерето се включва в язовир "Студена". Според информация от дежурния на помпената станция, работата й е била преустановена едва на 28.11.2019 г. Това съвпада и с изпратената от ВиК-Перник справка за по-голям приток на 28 ноември от посочвания до този момент към язовира.

При проверка на място на ВЕЦ "Студена", стопанисван от ВиК, е установено, че ВЕЦ-ът не работи. За отчитане на водните количества, които се черпят от язовира, е установено, че отчитането на водно количество до 24.11.2019 г. се е извършвало по разходомерно устройство, което към момента на проверката липсва.

Проверките продължават, като ще бъде изискана информация от електроразпределителното дружество за електрическa енергия, ползвана от Помпена станция "Крапец", за да се установи по безспорен начин какво количество вода е отклонявано към град Радомир и не е постъпвало в язовир "Студена".  

Ще бъде направен и пълен преглед на водоснабдяването на град Радомир от подземни води, какви количества са ползвали последните 6 месеца и дали е имало нужда за допълване. Ще бъде изпратено и писмо до прокуратурата за установяване дали помпена станция "Крапец" е работила в извънавариен режим.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
20
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
То и в БФС ако не беше скандала с Англия всичко щеше да е наред още 15 г., щото нямаше да ги проверяват. Та и тука така . Ако не се беше изпразнил язовира нямаше да ги проверяват и няваше да има нарушения.
7
0
 
12
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
Открили топла(та) вода в язовир "Студена"...
6
10
 
5
 
! Отговори
вярващ преди 4 години
кои бил виновен че язовира епразен дядо божи е виновен че не пуска дъжд над перник та как ще пуска когато комунистите не вярват в господ даже след девети септември забраниха ходенето на черква хак ви е щом не вярвате в господ
5
0
 
42
 
! Отговори
Мдааа преди 4 години
Крайно време е да има затвор за виновновните,това не е малко престъпление,да оставиш цял град без вода!!!
4
0
 
31
 
! Отговори
йх преди 4 години
горе така са се оплели......
3
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И нас перничани кво ни греят тези герберастки игрички и машинации.Факт е че в 21 век, 100 000 град е оставен без вода, което е недопустимо.
2
3
 
38
 
! Отговори
Боку е невинен преди 4 години
За всичко е виновен Тодор Живков и предишният строй. Ако не беше построил толкова много язовири сега такива проблеми нямаше да имаме. Толкова много да се чудим. Да ги празним даги пълним.Абе само главоболия . За всичко са виновни комунистите Боку е невинен
1
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ситуацията е ясна: мутрите от властта продават народна вода на мутрите с ВЕЦовете и после става лошо.Браво на перничаните! Протести му е майката.