Зов за помощ: Пенсионирах се по болест, работодателят се скри

Обзор на сигналите, постъпили за седмицата в HelpBook.info
30 ное 2019 12:10, Анисия Иванова
22
Зов за помощ: Пенсионирах се по болест, работодателят се скри
Снимка: Bulgaria ON AIR

През изминалите дни гражданите продължиха да се доверяват на платформата HelpBook.info, за да сигнализират за различни нередности до отговорните общински и държавни институции. При нас постъпи сигнал за некоректно поведение от работодател към служител.

Още преди две години авторът на сигнала изпратил жалба до Дирекция "Инспекция на труда" в София с молба за помощ поради невъзможността на нашия потребител сам да се справи със ситуацията. На работника му открили сериозно заболяване, което довело до лечение в ревматологична и инфекциозна клиника почти всеки месец.

По същото време му предстояло пенсиониране и за целта се свързал с един от работодателите си, за да му оформи и предаде трудовата книжка. За съжаление, това не се случило - отсрещната страна му изпратила отговор с много странни обяснения. Нужното удостоверение за трудов стаж не било дадено, а не му била върната и трудовата книжка.

В резултат на всичко това на работника се наложило да се примири и да се пенсионира без този трудов стаж, на по-ниска пенсия. Нашият потребител умолява контролните органи да погледнат сериозно на случая и да предприемат спешни мерки за изясняване на казуса. По думите на автора самият той живее с минимални средства, които не му позволяват да предприеме действия за съдебна защита, а влошеното му здраве пречи да обикаля и да търси контакт със собственика.

Преминаваме към сигнал от столичния квартал "Малинова долина". Оплакването е за незаконно изградени опасни навеси на тераси, в резултат на което неведнъж са били причинявани щети от падащ сняг на автомобили, климатици и сателитни чинии. Въпреки нееднократните предупреждения от фирмата - частен домоуправител, няма реакция повече от петнадесет години. Нашият потребител се опасява, че при предстоящите валежи и снеготопене не е изключено да пострадат и хора.

Получихме сигнал с молба за облагородяване на междублоковото пространство във варненски квартал. Ето и апела на нашия потребител: "Междублоковото пространство е изоставено в това състояние от момента на построяване на блока и е силно изровено. В този район недостигът на паркоместа, принуждава хората да използват мястото за паркиране.

Теренът е силно пресечен, неравен и с трапове, които стават все по-дълбоки от паркиращите коли и стичащите се при всеки дъжд води. Често възникват проблеми – и заради дупките много често има паркирани коли, заемащи повече паркоместа, а се случват също и неволни, дребни щети по съседните коли.“, пише той. Останалите подробности по случая може да прочетете в Helpbook.info.

Това са само малка част от постъпилите сигнали при нас. Ако видите нередност, проблем, с който се сблъсквате всеки ден и искате да подадете сигнал - направете го онлайн в HelpBook! Платформата ще ви даде възможност не само да дадете гласност на проблема, но и да изпратите сигнал до отговорните институции.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
Ех преди 4 години
Мен така ме прецакаха с договор за поръчка.някакъв измислен дотовор и в в началото първите дотовори по 6 мес. бяха с правилните вноски за здраве и пенсия.но после сченоводителката е забравила.че нрябва да де актуализира с минималната и продължава да внася старите по размер вноски за осигуровки и останх без осигурителен стаж и се молехме на работодателя и не си мръдна пръста.а разбра уж грешката.но не им пука.мачкат хората
17
0
 
1
 
! Отговори
Наглост преди 4 години
Не става въпрос за спавка.а че карат хората да подписват разни видове договори по за 6 месеца и така 5 години...при което не актуализират даговорът с минималната заплата и вкарват старите размери вноски за здраве и пенсия.които някъде изчезват и човекът остава без стаж.без осигровки и сам не може да се доплати.а само и единствено работодателят...те това га правят нарачно
16
1
 
7
 
! Отговори
Наглост преди 4 години
Точно заради такива работодатели.които със счетаводителките си побъркват хората.младите бягат от тая помия тук.защото работят и се оказва.че са ги водили на граждански договори.които подписват на всеки 6 мес..а работят с години на това място и не ся им вкярвани правилните по размер осигуровки и аставят без стаж..срам за България...дано всеки нормален се махне от тук
15
1
 
6
 
! Отговори
Сп???нс !? преди 4 години
Че нали от 15-години всяка година се харчат едни милиони за електронно правителство- къде е резултата?В Испания по всяко време влизам в страницата на НОИ и виждам в реално време кога , кой и как ме осигурява. Какви трудови книжки , какви пет лв.
14
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Жена му? Къде е?
13
2
 
12
 
! Отговори
Не може да бъде преди 4 години
Ха Капиталист да те излъже не може да бъде. Само комунистите лъжат налииии.От мен да знете Хубав капиталист няма .Все е престъпник
12
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е да де ама колко да се борим за правата си, всяка минута да тичаме с адвокати или с бухалка в ръка......Държава се води, че има, която да следи всичко това, то ако тя контролираше нещо 90% от работодателите не би трябвало да съществуват. Един затворен кръг, докато напусне и умре и последният човек от територията. Да секнат инвестициите от чужбина и да няма кой да плаща хилядите данъци,
11
2
 
16
 
! Отговори
Колко Прави преди 4 години
са били комунистите да национализират награбеното от тези мезски, алчни, неграмотни ггадове наречени работодатели !колко прави са били да ги затварят в затвори и трудови лагери !
10
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Работодателят може да е фалирал, фирмата да е закрита и т.н.
9
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Активист на БКПнай-дивите капиталисти са "бившите" членове на БКП=БСП.
8
1
 
19
 
! Отговори
Joko преди 4 години
Трудовата книжка е ЛИЧЕН ДОКУМЕНТ ! Работодателят НЕ МОЖЕ да я задържа. Ако, човек не се бори за правата си, кой друг да го направи !
7
1
 
22
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
държавата да си влезе в ролята и да наложи административна санкция на работодателя, това е негово задължение, не право!
6
6
 
13
 
! Отговори
Активист на БКП преди 4 години
Див капитализъм !!!
5
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
3, лесно е да се каже "да си наеме адвокат". Човекът дълго се е лекувал и се лекува.Останал е без средства след белите престилки.
4
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Още преди две години авторът на сигнала изпратил жалба до Дирекция "Инспекция на труда" в София с молба за помощ.Нужното удостоверение за трудов стаж не било дадено, а не му била върната и трудовата книжка.Днес човекът умолява контролните органи да погледнат сериозно на случая и да предприемат спешни мерки.Чии интерес защитава Дирекция "Инспекция по труда" и защо е нужна?
3
8
 
6
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 4 години
Много странен случай има човека с пенсионирането си >Коментар 3 е Прав - от 2000 година в НОИ има пълен отчет на плащаните Осигуровки .Може би става въпрос за Стаж преди 2000 година , но защо не си е потърсил Трудовата Книжка 20 години ? Не е осигуряван за тези Години ?Повечето хора в днешни времена реват с пълно гърло - Ниски са ни Пенсиите - а НОИ отговаря - толкова сте внесли , толкова получавате .
2
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трудовият стаж го има в НОИ. Пенсионираният по болест при подаване на документи в НОИ трябва да напише, че иска пенсията да се изчисли въз основа на данните в системата на НОИ. Работодателят не може да укрива инфо от НОИ. Когато работодател не връща трудовата книжка, се сезира Инспенцията по труда. Работникът повече не се занимава с това. Инспенцията по труда взема книжката от работодателя. И да не пише до медиите, а да си наеме адвокат.Той ще поеме нещата.
1
0
 
41
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Мда,и заради такива ,,работодатели,,младите бягат в чужбина. Кой ненормален ще остане да блъска на някой си комплексар? И ще ми говорят че се връщали младите? ГлЮпости,то само за да се върнеш на село и да заживееш,както мечтаят социалистите от БСП,ти трябват минимум 50 000 лв само за бюрокрация-планове,водопровод,вик...а пък да купиш съборетини,не си струва.Та така....