Квартира, хотел: Всички места за настаняване в туристическия регистър

Така ще се знае, че в тези места се предлагат туристически услуги
Обновена: 1 дек 2019 15:17 | 1 дек 2019 14:15, Петя Славова
28
Квартира, хотел: Всички места за настаняване в туристическия регистър
Снимка: архив, Булфото


Квартира или хотел? Това е първият въпрос, който си задаваме, преди да планираме пътуване. През седмицата обаче в Народното събрание се появи предложение апартаментите и стаите под наем да бъдат категоризирани със звезди, като хотелите. Но след реакция от страна на бранша, звездите отпаднаха.

Как функционира системата за наемане на апартаменти онлайн с днешна дата? Крум Стоилов е един от редовните потребители на платформи за отдаване на жилища под наем като Airbnb. Когато пътува с приятели извън България най-често той се спира на стаи за гости или на цял апартамент. Казва, че резервациите стават бързо и удобно.

Още по темата

"Първо предимство е, че местата са по-евтини, отколкото на хотел да резервираш. Друго също като предимство е, че имаш досег със собственика доста често и може да го разпиташ за места, които искаш да посетиш", казва пред Нова тв Крум Стоилов.

Освен, че са бързи и гъвкави, чрез подобни платформи за споделяне на жилища могат да се намерят и добри цени за нощувки.

"Идея си нямам дали са имали регистрация, нямам представа. Имат регистрация в самия сайт, където може да се види. Всеки има достъп до този сайт, всеки може да види мястото, всеки може да види стаята", допълва Крум

Редовен потребител на платформата Airbnb е и Деси от Пловдив, която отдава своето жилище под наем на туристите, посетили града.

"Основната цел и причина, да отдаваме жилището е да популяризираме Пловдив в България и извън България и да дадем възможност на хората да общуват т.е. това е един социален на предоставяне на туризъм", разказва Деси

Условията и цената, при които Деси предлага жилището са съобразени с моментното търсене в платформата Airbnb от страна на туристите. А тя като наемодател твърди, че спазва всички изисквания за отдаване.

"Това, което ми е известно считаме, че го спазваме, какво предстои, това също очакваме да разберем", обясни Деси

Темата коментира и заместник-министъра на туризма Ирена Георгиева. "Аз бих искала да успокоя всички, които дават апартаменти под наем чрез електронните платформи, че това, което беше прието през изминалата седмица в Народното събрание е най-лекият режим на регистрация на тези обекти.

По отношение на стаите за гости, искам да направя едно важно уточнение – редът за това стаите за гости да бъдат категоризирани съществува и сега. Дори това предложение, което беше обсъждано предполага и тези стаи да минат на по-лек режим, а именно регистрационен", каза тя.

"Всички места за настаняване ще бъдат вписани в националния туристически регистър, което ще означава, че те ще бъдат легитимирани. Ще се знае, че в тези места се предлагат туристически услуги", допълни Георгиева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има още път до дъното! Студенти-колеги на дъщеря ни, живяха едната година в благоустроен гараж, с микробаня и тоалет. Там също е имало наемни отношения. Данъчните са прецакани! Познавам семейство, което живее в цяла ваканционна къща, само и само да не я обират зимата. Има разни баби по ЖП гарите, те пък дават стая за вечерта. Има тавани, фугони и т.н. Обяснете ни какво значи "всички места за настаняване...."?
24
1
 
14
 
! Отговори
чичо Гошо преди 4 години
Камунизъма се завръща с пълна сила!Новите стари комунисти фашисти искат освен тях никой друг да не печели.Връщат се времената когато рано сутрин в 4,00 часа милиционерите събуждаха цял блок за паспортна проверка.Сакън някой да не е регистриран с цел укриване на доход.Много ще ми бъде интересно да видя Винкела как ще проверява руските собственици на апартаменти по Черноморието.
23
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
всеки плаща Данък общ доход. Нормално е и хората които печелят от такива сайтове също да си плащат данъците. Иначе това за категоризациите си е чиста глупост де.
22
0
 
9
 
! Отговори
nekoj преди 4 години
До Анонимен 22 - Може да се организира и малка 'церемония' при предаването на ключовете - с ' кръщелничеството' - ето още една 'принадена стойност' на "туристическия продукт"...
21
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 1 - Браво!. Сега всички от Booking и RBNB трябва да се регистрират като "Кумове" а всички клиенти като "Кръщелници" (май така се казва) - и няма проблем в държавата...
20
3
 
21
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Господа управляващи, в цял свят няма такъв регистър. Няма такъв регистър и на Запад, на който уж толкова много подражавате.За по-католици от Папата ли се пишете ?Оставете хората свободно да пътуват. Оставете студенти, работници и не особено богати туристи да могат да отсядат в евтините частни квартири.Оставете хиляди семейства в България да допълнат мизерните си доходи като предлагат на хотелски начала домовете си.Повтарям - пътувал съм из цяла Европа. Това, което правите го няма никъде !
19
1
 
0
 
! Отговори
ЗзЗ преди 4 години
Мисля че трябва да накарат онази агенция ДАМЗИ за която говори Китодар да се заеме със случая. Тя ще индетифицира, анализира и приоритизира проблема....
18
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
""Основната цел и причина, да отдаваме жилището е да популяризираме Пловдив" - Хайде бе! Не било заради парите, а за популяризиране на Пловдив! Ми що не го предлага за без пари тогава?
17
2
 
18
 
! Отговори
Валери Симеонов преди 4 години
Правилното заглавие е: "Край на евтиното нощуване за българите"Щете-нещете ще спите всички в скъпите хотели на Валерката и компания
16
2
 
11
 
! Отговори
ОСТАВКА !!! преди 4 години
Квартирите ще поскъпнат и ще ни задължат да наемаме скъпите им хотели. Кой студент може да си позволи да спи 20 дни по време на очните на цена 30 лева за нощувка ?
15
2
 
13
 
! Отговори
ГЕРБ Е МАФИЯ преди 4 години
И сега действа закон, който задължава всеки собственик на апартамент или къща за гости да го декларира и да го категоризира в съответната община.Кое налага да се въвеждат нови изисквания ?Биззнесът в България е на командно дишане !Говоря за дребния и среден бизнес.Не дърпайте маркуча с кислород, за да избухне системата !
14
1
 
16
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Госопода управляващи, не лъжете българския народ !Идеята ви не е просто да вкарате всички в някакъв черен списък.Целта ви е ТОТАЛЕН КОНТРОЛ и отстрелване на неудобните и малките за сметка на големите и вашите хора.Да не говорим за абсурдното ви ЗАДЪЛЖЕНИЕ, което вменявате на хората даващи квартири, а именно да изискват лични карти и да вписват онлайн данните на хората.Има ЗАКОН ЗА ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ, който вие принуждавате хората да нарушават.Оляхте се, за да не казвам oсрахте се !
13
2
 
14
 
! Отговори
ЧУМАТА ГЕРБ преди 4 години
Целта е да бъдат унищожени дребните хотелиерчета и квартири в услуга на хотелите.ГЕРБ през всичките 11 години на своето тоталитарно управление са били в услуга на монополистите и олигархията и са унищожавали дребния и среден бизнес.Това е неоспорим факт и всеки, който се занимава с бизнес може да го потвърди.ГЕРБ е чумата на България !След ГЕРБ няма да има българи, няма да има народ, няма да има и България.Ще има една сива територия.Сива колониална територия.
12
1
 
15
 
! Отговори
13 преди 4 години
Вземи от бедния и дай на богатия. Хотелите и заведенията по морето и помаците в балкана укриват 70% от данъка, на всичкото отгоре получават и субсидии от държавата за строителство на бунгал, къщички за гости и хотели, отделно им се предоставят плажове, къмпинги и други територии, които се заграждат с бариери и се искат входни такси, практика непозната в останалия свят. Менда и Баце не се наядоха, алчни г*зове. Ако им изсипеш 50млрд накуп ще кажат малко са, давай още.
11
3
 
4
 
! Отговори
Warnigs преди 4 години
ПОДОБНО ХАКВАНЕ НА ТУРИСТИЧЕСКИТЕ ИМОТИ Се готви ЯКО..Ползват пси обсебени бюрократи и ламптящи за харчене на милиарди ограбени от бизнеса и народа ..Като нищо с два три готови вече програмни продукта ЩЕ НИ ХАКНАТ ТУРИЗМА>>
10
2
 
2
 
! Отговори
АМАН от терористи преди 4 години
Много да се внимава през 2008 - 2009 година нагли международни престъпници през система за обемно следене и увреждане блокираха продажбите на имоти в България и Испания.Фалираха повечето предприемачи нагло пак през система за он лаин следене.Загубите за БЪлгария и Испания са огромни. Стотици банки получиха вместо яки пари трудно продаваеми ИМОТИ
9
1
 
20
 
! Отговори
1 преди 4 години
Това е много хубаво,така трябва да бъде,да има ред и всички приходи да се облагат със съответните данъци.Но като ще е така за обикновените граждани, кога ще вкарате в затвора финансовия министър, който жевее в много скъп апартамет, който му е даден като очеваден рушвет?Или за министрите от герб законите и правилата не важат?
8
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На моменти ми се струва, че статията е преведена от английски с гугъл транслейт, поради неестественият изказ на автора. Това ме кара да се замисля дали тя знае български език.
7
0
 
8
 
! Отговори
д-р Дрее преди 4 години
Зам. Министърката да каже как става отдаването, като дарение на частен имот или нива с цел създаване на бежански лагер. Не искам пари а само да окажа помощ на Африканските нации. Заедно със В. Симеонов да дойдат да им покажа нивата. Голяма е ще има място за 200-300 палатки.
6
5
 
27
 
! Отговори
Невен преди 4 години
Регистър за да съдерете кожата и на обикновените хора чудещи се как да си допълнят мижавиа сибюджет