Лекуват ни в болниците с евтин антибиотик: Той е все по-вреден!

Предупржедението е на СЗО. От медикамента развиваме резистентност
Обновена: 1 дек 2019 07:38 | 1 дек 2019 07:30, Петя Славова
46
Лекуват ни в болниците с евтин антибиотик: Той е все по-вреден!
Снимка: pexels.com

Антибиотиците - все по-малко полезни и все по-вредни. Предупреждението идва от Световната здравна организация. Прекомерната, а понякога дори ненужна употреба на антибиотици е довела до развитието на така наречените "супербактерии". Бактерии, които не могат да бъдат убити, защото са се адаптирали към медикаментите. Според Националния център по заразни и паразитни болести в българските болници се използват двойно повече широкоспектърни антибиотици, отколкото в Европа.

С минимални усилия всеки може да си купи антибиотик без рецепта. Широкоспектърният медикамент е един от най-често използваните в домашния условия.

Още по темата

Не прекомерната употреба у дома обаче, а тази в болниците е довела до развитието на супербактерии, които еволюират и се адаптират, предупреждават експертите. Ректорът на Медицинския университет в Пловдив - проф. Мариана Мурджева обяснява, че всеки ден в микробиологичната им лаборатория откриват по няколко бактерии, които проявяват резистентност към почти всички групи антибиотици. Затова решението е не създаване на нови антибиотици, което би довело до развитието на още по-силни супербактерии, а правилна употреба на старите.

"Лечението с антибиотици наистина е изкуство. То не е толкова елементарен процес, колкото някои си въобразяват, че е. При вирусни инфекции антибиотиците не помогат. Антибиотиците са такива средства, които се използват само за повлияване на бактерии. Съответно и инфекции, които са предизвикани от бактерии", посочи проф. д-р Мариана Мурджева.

"Принципът е, че всеки микроб трябва да се лекува с този антибиотик, който действа на него. В болниците се използват широкоспектърни, евтини антибиотици, които селектират много опасни щамове, резистентни към повечето антибиотици. Антибиотиците са спасили толкова човешки живота, колкото никои други лекарства. Неправилната и масовата употреба на антибиотиците доведе, през последните 30 години, до един вече застрашаващ здравето на човечеството проблем", коментира директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев.

"Бедите, които  причиняват антибиотиците са намаляване на човешкия живот, много скъпо лечение, нетрудоспособност на болните хора. Всички тези загуби за човечеството са по-големи от тези, причинени от СПИН-а, грипа и туберкулозата", допълни проф. д-р Кантарджиев.

"Резистентността към тези антибиотици нараства. Ако това продължава и в следващите десетилетия, до 2050 ще имаме 700 000 смъртни случая, 33 хиляди от тях ще бъдат в Европа", разкри проф. д-р Мурджева.

Въпреки че според Центъра по заразни и паразитни болести в българските болници се използват два пъти повече широкоспектърни антибиотици, отколкото в Европа, проблемът е световен. ООН вече призова всички страни да се обединят срещу антибиотичната резистентност, а Съвета на Европа поиска от държавите-членки да имат програми за правилна употреба на антибиотици - и в хуманната, и във ветеринарната медицина. Дистанционен курс за лекари и студенти по рационална употреба вече е достъпен и на страницата на българския Център по заразни и паразитни болести.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато сме болни, изследват ли ни за подходящия антибиотик? Мен - НИКОГА! Дават рецепта за широкоспектърен антибиотик, после втора доза или сменят с друг...
15
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За температура и кашлица си има парацетамол. От антибиотици може да получиш гъбична инфекция.
14
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От техните антибиотици сега трябва да пия Нистатин за гъбичките в стомаха и червата и да не ям сладки и тестени неща.
13
6
 
28
 
! Отговори
Кратун преди 4 години
Някой тук може ли да каже, че са му правили антибиограма преди да му предпишат антибиотик? Докторите лекуват на принципа проба-грешка. Първо предписваме това, за което търговският представител ни е обещал екскурзийка. Ако не подейства до 3-5 дена, праскаме някой още по-силен и така, докато уцелим правилния. Така и мама се научи да лекува.
12
3
 
18
 
! Отговори
ASD преди 4 години
Резистентност на щамове вируси и бактерии към антибиотиците се развива не при хората, както го представя статията, а при отглеждането на животни. При отглеждането на пилета прасета в затворени помещения и риби в затворени водоеми се използват промишлени количества антибиотици в комбинация с високо ниво на растителни и животински отпадъци се получава "ПЕРФЕКТНАТА" среда за възникване на резистентни щамове.Животински продукти отглеждани в затворена среда се превръщат в биологично оръжие!!!
11
2
 
12
 
! Отговори
HH преди 4 години
Добре де кое не разбрахте и гербаджии и бесепари сте 3-та ръка хора, ще получавате толкова колкото водещите държави кажат !
10
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЕнгелсТочно при любимият ти социализъм една лекарка за чалко не ме уби заради предозиране с антибиотици. Била съм малко дете, а нашата изписвала с антибиотици с повод и без повод и то в дози за възрастни. И насрая тежко отравяне в следствие на предозиране! Така, че хайде на не говорим как преди 30 години било такова или онакавоа и как такива неща не се случвали. А съм живият пример, е се случваха. И се радвам, че съм живо за да разкажа тази история.
9
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Василев, знаеш ли колко % от вашите осигуровки отиват за ТРУДА на лекари и сестри?Около 5 % (пет), цифром и словом!
8
6
 
15
 
! Отговори
Енгелс преди 4 години
така е при капитализЪма
7
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До истина еТо ако влезеш в съветска болница, винаги оздравял излизаш!Еееххххх, едно време, преди 30 години...бяхме безсмъртни!
6
11
 
34
 
! Отговори
истина е преди 4 години
Пожелавам на всеки да е здрав ,защото влезе ли в БГ. болница , може и с катафалка да си отиде !
5
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кресливите майки са злобни, защото имат болни деца.Винаги както обикновено някой друг е виновен. Истината е, че в част от случаите именно майките са виновни.
4
3
 
28
 
! Отговори
Кое избираш? преди 4 години
Дете с температура и кашлица.Ако не се изпише антибиотик - има риск 1-2% да развие хеморагична пневмония и после - дела, дела, и пак дела, проверки, Хекимян и т.нат.Ако се изпише антибиотик, този спада до 0.0001%
3
25
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Важното е за кресливите майки с фиктивно болните деца да има по 2000 лева на месец, скоро рекетьорките ше искат и по 3к!
2
10
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
в болниците лекуват ли ни изобщо
1
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
време е за хомеопатия