За спешни случаи, тежко пострадали: Купуваме нов медицински хеликоптер

Средствата ще бъдат осигурени от оперативна програма "Региони в растеж"
1 дек 2019 09:45, Петя Славова
38
За спешни случаи, тежко пострадали: Купуваме нов медицински хеликоптер
Снимка: pexels.com

След като България остана без медицински хеликоптер, сега се предвижда купуването на нова машина за спешни случаи. Средствата ще бъдат осигурени от оперативна програма "Региони в растеж". Планира се хеликоптер да има още следващата година.

Доктор Максим Митев от "Спешна помощ" е готов веднага да смени линейката с хеликоптер. Според него машината би била най-полезна при инциденти с много пострадали като катастрофата в Своге, през миналото лято.

"Тогава би било хубаво да се използва хеликоптер, за да можем да се придвижим по-бързо и по-ефективно към мястото на инцидента. Ще можем да окажем най-ефективно доболнична спешна помощ", обясни д-р Максим Митев.

У нас медицински хеликоптер имаше до юли. Тогава фирмата-собственик го продаде в Грузия. Той беше използван редовно при над 20 спасителни акции от Планинската спасителна служба.

"Всяка година сме правили по 5-6 акции, които са налагали употребата на хеликоптер. Бяхме достигнали до едни чудесни резултати. За съжаление, това вече не е налично", каза директорът на Планинската спасителна служба Емил Нешев пред Нова тв.

"За да имаме по-качествено здравеопазване и повече спасени животи със сигурност хеликоптера и това, което тръгваме да изпълняваме като пилотна инициатива с Министерство на здравеопазването е много важно", обясни зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова.

"Хеликоптерът ще се отрази прекрасно върху качеството и бързината на оказване на помощ на тежко пострадали в трудни условия", допълва Нешев.

По въздух ще може много по-бързо да се помага и при необходимост от трансплантации. Предвидени са средства за обучение на пилоти, както и медицински екипи. Според лекарите особена разлика в работата няма да има.

"Това оборудване, което ние го използваме в линейките  е абсолютно същото и в хеликоптера. Вече сме научени и запознати как да работим спокойно с тази апаратура. Можем да действаме ефективно", заявява д-р Митев.

Заложено е дейността на хеликоптера да е под контрола на здравното министерство. След като бъде купена първата машина ще се търси вариант и за още.

"Разграфяването на държавата трябва така да се направи така, че да се гарантира оказване на помощ във всяка една точка на страната, в рамките на 15 минути", заключи Емил Нешев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
3
 
! Отговори
далавери-далавери преди 4 години
Да не го поръчат само като двата хеликоптера на Гранична полиция, дето летят само при слънчево време и над 20 градуса.
32
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не един, поне три хеликоптера трябват. Един може да служи само за органи, но ако става въпрос за техжки катастрофи, трябва да са поне 3 за най-тежко ранените. Плюс пилотите, плюс горивото, плюс правила за кой може да се праща тоя хеликоптер и за кой не. Защото ако ще служи само за Караянчева и компания, няма никакъв мсисъл. Да ***.
31
0
 
7
 
! Отговори
:):) преди 4 години
дали 6 или 11 са румънските хеликоптери не знам,но теще ги произвеждат от май 2020 лицензни на Еарбъс,за разлика от нашите кабели и волани за коли...
30
0
 
10
 
! Отговори
гого преди 4 години
румъния има 6 хеликоптера към гражданска защита дори русенци могат да ползват единия при спешни случаи ,има договорка с Гюргево
29
0
 
15
 
! Отговори
Тикволандия преди 4 години
Хеликоптера ще се вдига само с лично разрешение на Вожда и ще се спасяват само важни другари и другарки.
28
0
 
15
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
Някога по време на тъмният социализъм България имаше звено санитарна авиация.Ако не греша имаше един Ту-134с две или три операционни,1бр.Як-40 с операционна,Ан-2 и Ан-14 за въздушни линейки.На Ан-2 му трябва някъде към 150 ливада за излитане и кацане.Имаше и 2или3 хеликоптера от фамилията Ка.Всичко това беше разпродадено или по-точно окрадено
27
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гербава България в края на второто десетилетие на 21 век, няма медицински хеликоптер!!!Румъния има 11!Само това е показателно за краха на държавността който настъпи при ГЕРБ, след време в учебниците в история този период ще се окачествява като Трета национална катастрофа, макар че тя всъщност е много по-тежка от предните две...
26
4
 
8
 
! Отговори
Малийй преди 4 години
Всяка година по 5-6 акции. Ми мн сте направили, бе. Що не кажете, че без застраховка на пострадалия въртолета не тръгва. Първият въпрос на псс тарикатите е имаш ли застраховка, ако да карат те до болница, ако не оставят те на пътя и чакаш бърза помощ.
25
1
 
13
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
Хеликоптерите трябва да са поне 8-10.Най-добре към медицинските университети да има прикрепени поне по 1-2 броя в зависимост от релефа и пътната инфраструктура.Пример: *** София поне 3 бр.за югозападна,западна и част от северозападна България,МУ Пловдив поне 2бр. покриващи централни Родопи,средна гора,под-балкана,МУ ст.Загора 2бр.Югоизточна България,Странджа ,Южно черноморие,МУ Варна 1-2 бр.Североизточна България,северно черноморие,МУ Плевен 1-2 бр Централна сев. България .Това е услувно регионир
24
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 21Такива "хвърчила" са нужни по 2-3 за всяка област в България, а парите ще дойдат от спестеното при закриването на всички зле работещи малки общински болници, които са без необходимото оборудване и персонал, а се поддържат само и единствено защото който ги закрие, ще загуби изборите там заследващите 10-15 г.
23
5
 
14
 
! Отговори
НИК преди 4 години
Защо се продаде единственият хеликоптер? Това не разбрах. Крайно неетично от страна на собственика. А само един хеликоптер, България няма да оправи. Ще са необходими поне няколко, за всички области. Не да има инцидент в планината и в същото време да се е случило нещо по пътищата ни и да не може да се реагира.
22
4
 
13
 
! Отговори
мак преди 4 години
Предвижда се, има намерение, догодина. Ще поживеем, ще видим, дали ще го купят. Да не се окаже, че има "по-належащи" разходи и тази покупка ще почака. Ето, на вожда самолетчето се скапва, като нищо първо на него ще се купи. А как е безсрамната виетнамка от Пекин между другото?
21
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Детска болница няма, те хвърчила ще купуват. Нямат срам от хората и страх от възмездие.
20
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Караянчева Пари цата харесва това
19
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 18За Фалкона вече събираме капачки...
18
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По-спешно е нов фалкон.
17
3
 
21
 
! Отговори
Какъвто и преди 4 години
Хеликоптер да има е ясно,че ще лети само за счупени ключици.
16
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Специално за Караянчева го купуват. Лично Борисов вади от джоба си пари за хеликоптера.
15
4
 
22
 
! Отговори
Мътилник-изпъченяк преди 4 години
до доц. БесепаровМного просто- обществената поръчка е за 20 милиона лева,най-скъпият нов медицински хеликоптерпо данни от производител е 9 милиона долара!Ти си умно момче, можеш да направиш изчисления.Нещо като скоростните полицейски коли за 350 хиляди парчето...
14
4
 
20
 
! Отговори
До 9 преди 4 години
Ами то затова няма до сега хеликоптери, защото трудно се краде от тези сделки. Цената на всичко е известна. Не е като няколко десетки километра ж.п мрежа за стотици милиони евра. Защото участъкът бил "сложен".