Заради студа: Приютите за хора без дом - препълнени

Общият капацитет е за 180 човека в София
5 дек 2019 11:08, Петя Славова
8
Заради студа: Приютите за хора без дом - препълнени
Снимка: архив, Булфото

Почти всички места в дома за временно настаняване в столичния квартал "Захарна фабрика" и неговия филиал са заети след 17 часа.

Общият капацитет е за 180 човека, но при наплив, когато температурите паднат под нулата, имаме възможност да приютим до 230 души. Това обясни неговият директор Пепи Джуренов. В дома хората получават само вечеря – топла супа и хляб, от социалния патронаж. Стаите са добре отоплени, леглата са застлани със спално бельо, хората разполагат с баня и медицински грижи, съобщава "Монитор".

За клошарите всяка вечер в дома дават дежурства лекари от общинските болници в София. Ако някои се нуждае от хоспитализация или преглед от специалист, но няма здравни осигуровки, му се издава направление, като лечението му се поема от Столична община, която към момента е единствената в страната, която осигурява такава здравна услуга.

Независимо че бездомниците имат право на четири месеца подслон, от 1 декември до 31 март, няма такива, които остават толкова продължително време.

Дори при минусови температури още на разсъмване хората напускат дома и се връщат едва за вечеря. В сряда следобед там бяха останали само седем човека – инвалиди.

Не ги гоним, но в дома наркотиците, алкохолът и тютюнопушенето са забранени,затова бързат да излязат. Повечето просят, но има и работещи на черно или на граждански договор за малко пари, с които не могат да си позволят квартира, разказа директорът Джуренов.

Независимо че в длъжността на персонала не влиза задължението осигуряване на работа, те търсят възможности да им намерят препитание.

На някои успяваме да намерим, неотдавна настанихме едно момче да работи в автомивка, но малцина са тези, които скланят да работят, не крие Пепи Джуренов.

Много от хората, търсещи подслон в дома, нямат лични документи – едни ги губят, други ги продават. В такива случаи им вадим акт за административно нарушение от МВР, за да имат все пак някакъв документ, допълва той.

Топла храна, задължителна баня, чисто бельо, лични санитарни принадлежности и медицински грижи осигурява и приютът "Добрият самарянин" на католическата организация "Каритас" в Русе. Там разполагат с места за 60 човека, но при голям наплив могат да осигурят походни легла за още 20 души.

Нуждаещите се могат да останат в приюта до три месеца, уточни неговият директор Камен Кънев.

Дневният център на БЧК в Русе също отвори врати за клошарите с падането на температурата. Там обаче хората могат да останат само от 11.30 до 14.00 часа.

Осигуряваме им топла храна, чай, за вечеря им даваме сандвичи, разказа пред „Монитор“ председателят на регионалната организация на червенокръстците Антоанета Ябанозова.

Капацитетът му е 40 човека, но има възможност да изхранване на още 28.

Русенската червенокръстка организация поддържа заредени с храна, одеяла и газ за отопление и четири пункта за закъсали шофьори. Те се намират в Бяла, Бъзън, Сливо поле и Пиргово, като във всеки от тях могат да бъдат настанени по 10 човека. Информационно-туристическият център в село Бръшлен също е в готовност да приюти закъсали и премръзнали от ниските температури.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
3
 
! Отговори
Така е .. преди 4 години
А църквата защо не помогне ? На ли богоугодни.
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 2При любимия ти "соц" всеки беше ДЛЪЖЕН да работи, включително шведите - ако не работиш или не учиш, отиваш в кауша или в лагер; 18-годишните ги прибираха в казармата за две години, а айляците, шведите и престъпниците ги командироваха в КЕЧ-а (трудоваци).
6
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Една държава няма ли клошари и бездомници - значи е диктатура!Хората трябва да имат права да са бездомни и гладни!Клошарите са стожери на демокрацията и буржоазните свободи!
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При соца имало ли е такива приюти?
4
2
 
7
 
! Отговори
До 2 преди 4 години
При Хитлер също не е имало бездомници.
3
1
 
12
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
И КАКВО СА 180 ЧОВЕКА ЗА 3 МИЛИОННА СОФИЯ!!ВСИЧКО ТУКА СЕ НАБУТА!!! ОКОЛО НАС САМО СЕ СТРОИ ВЕЧЕ НЕ ОСТАНА НЕЗАСТРОЕНО И ПОВЕЧЕТО МАЛКИ КЪЩИ СТАНАХА НА БЛОКОВЕ!
2
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По времето на лошия социализъм нямаше бездомници и просяци.А сега по времето на добрата демокрация има много бездомници и просяци.И другото голямо постижение на добрата демокрация - повечето бездомници са образовани хора със професии. Повечето имат средно образование а около 25% имат и висше образование.
1
2
 
24
 
! Отговори
rusnak преди 4 години
Да ги приберат в къщите за гости на ОПГЕРБ.