Боровец - най-изгодният ски курорт в Европа за сезон 2019

Колко излиза една седмица там, какви са цените другаде в Европа?
10 дек 2019 16:52, Елка Василева
31
Боровец - най-изгодният ски курорт в Европа за сезон 2019
Снимка: архив, Булфото

Боровец е най-изгодният ски курорт в Европа за 2019. Колко излиза една седмица там? И какви са цените другаде в Европа?

Къде в Европа е най-изгодно да караш ски през 2019? В България. До този извод стига проучване на Британските пощи, цитирано от "Дейли мейл".

Първите две места се заемат от зимните курорти Боровец и Банско. Една седмица ски в Боровец - ски под наем, карта за лифт, ски уроци, храна и напитки - излиза средно 448 паунда*. В Банско същото удоволствие излиза 453 паунда.

След тях се нарежда Италия - с курорта Бардонекия, а на четвърто място е Словения - с Кранска гора.

Най-скъпият ски курорт в Европа е Цермат в Швейцария. Там една седмица излиза около 1042 паунда, посочва британското издание.

Предимството на България

Най-голямото преимущество на българските курорти е цената на храните и напитките. В Боровец шест обяда около ски пистите излизат малко над 41 паунда. А в Банско - почти 45 паунда. Цените в италианските курорти Бардонекия и Сестриере за същия брой менюта са двойно по-високи.

По разходи за ски обаче двата български курорта не са сред най-изгодните. Лифт карта в Боровец за шест дни струва 159 паунда, а в Банско - 175 паунда. В Бардонекия за същия период цената е 139 паунда, а в Кранска гора - 153 паунда, пише "Дейли мейл", цитиран от Дойче веле.

Курортът Боровец попада и в статия на "Ню Йорк Таймс", озаглавена "На ски в България? Изненадващият чар на Балканите."Авторът на статията Габриел Лей посочва, че недалеч от Боровец могат да бъдат закупени имоти за няколко хиляди евро, а за разположените на по-атрактивни места имоти… може да се пазариш, пише той.

Лей е разговарял с британската инвеститорка Сара Стейли, която споделя, че все пак не трябва да се прекалява с инвестициите в България, тъй като имотният пазар в страната е "много рискован". През 2005 година тя решила да купи къща в близост до Боровец. Впоследствие отворила фирма за недвижими имоти.

Британката била пленена от красотата на планините. Важна роля изиграли, разбира се, и достъпните цени. По онова време близо до Боровец можело да се закупят къщи за по около 10 000 долара.

Нещата обаче бързо се променили. "Преди 2008 цените станаха нелогични", спомня си Стейли. "Човек можеше да види къща за 100 000 долара, а до нея - друга къща за 25 000 долара." Тя разказва, че е имала клиенти, които заплатили 250 000 евро за нива с картофи. "Същинска лудост. Навремето много хора се почувстваха прецакани".

Сара Стейли казва, че през последните години нещата са се стабилизирали. Днес повечето хора решават да закупят имот в България, защото харесват страната и виждат нейния потенциал. "Хубавите апартаменти и къщи могат да бъдат продадени за часове", казва тя. Но изтъква, че все още има и множество жилища, които стоят празни или пък недовършени.

Един австралиец и една британка в Мала църква

Авторът на статията в "Ню Йорк Таймс" ни среща и със семейство на австралиец и британка, избрали да живеят в село Мала църква, на 10 километра от Самоков. Сара Томпсън работи от вкъщи за британска компания. От време на време лети до Острова. Двойката не смята да остане дълго в България, но казва, че засега не могат да си позволят никъде другаде такъв стандарт на живот, какъвто имат там. Децата им учат в държавно училище. През зимата често ходят да карат ски с баща си на пистите в Боровец директно след училище.

Според проучването на Британските пощи само за една година разходите за ски туризъм в Боровец са нараснали с 11,8%. Това повишение нарежда зимния курорт на трето място по ръст на цените сред десетте локации, попаднали в топ 10 на най-евтините ски курорти в Европа.

*В изчисляването на седмичните разходи за храна и напитки в ски курортите Британските пощи са включили 6 чаши кафе, 6 чаши кола, 6 чаши вино, 6 чаши бира, 6 обяда в близост до пистите. Закуската и вечерята не са взети предвид

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
0
 
! Отговори
Doggnap преди 4 години
Terrible customer service, still no price for lift passes!!!
24
0
 
3
 
! Отговори
скиор преди 4 години
преди 2 дни си запазих ски екскурзия във френските алпи. Малко курортче, километри на пистите, колкото Боровеж и Банско взети заедно, хотел на пистата. От 14.03 до 21.03 цената е 189 евро на човек, в които са включени 6 нощувки и карта за 6 дни. Та се чудя, как тук при нас е по-евтино !?!?!?!?
23
2
 
2
 
! Отговори
Чужденец преди 4 години
До Анонимен 20:"Онзи ден се върнах от Виена, цените у кръчмите у нас ги настигат и дори задминават" -- посмали бе, мaнro, Виена не е на Луната, мнозина ходиме често там.
22
3
 
2
 
! Отговори
Чужденец преди 4 години
Най-евтин, ама и най -смотан..
21
3
 
4
 
! Отговори
Георги преди 4 години
България има природа , за която повечето страни в Западна Европа могат само да мечтаят ... обаче хората в БГ не знаят знаят как да печелят от този потенциал ... цялата ни икономика се управлява от Мутри с по няколко грама мозък в главата ...Толкова съм зарочарован от Алпите ... като Пирин , Рила , Родопите , никъде няма такива планини ...
20
3
 
5
 
! Отговори
Фо мухахаха-та преди 4 години
Ходил си ти, зад Виена, оръфлек... Плащат ти *** да тролиш. Хич не е по евтино нито във Виена. Нито зад нея. Затова местните масово ръбат дюнери по улиците, щото за 5 Евро нищо друго не могат да си вземат. А тук за 10 лева ще ядеш първо, второ, трето. Ясен ли съм *** фтасал!!!
19
5
 
6
 
! Отговори
Ko4o преди 4 години
Поздрави от Мерибел, Франция. 600км писти в радиус 20км. всичко останало е без значение. Вие си пишете за Боровец,Банско, Пампорово колкото си щете. Който един път е опитал да кара в нормалните страни и през ум няма да му мине да отдели седмица за ски в България било и на 10% от цената!
18
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мухаха,Затова всички мои приятели скиори ходят по Словиния, Хърватско и Австрия. Щото е много евтино...тукОнзи ден се върнах от Виена, цените у кръчмите у нас ги настигат и дори задминават
17
2
 
3
 
! Отговори
Скиор преди 4 години
До От летището,При тази, вече изградена инфраструктура, всеки гражданин на ЕС, може да дойде с полет от държавата си. Да кара ски, в рамките на деня, и да се прибеле обратно в държавата, от която е дошъл.Това наистина е уникална ски дестинация. Това го няма никъдеРекламата ни куца...
16
3
 
7
 
! Отговори
Летяща метла преди 4 години
Фалшива новина. България ще стане Атрактивна когато се узакони производството и търговията с Марихуана и естествено Проституцията. До тогава си оставаме руска "Задунайская губерния"
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя на снимката след малко ще се разчепати.
14
0
 
4
 
! Отговори
Не си стар скиор преди 4 години
До ъ?Ходи на "Тенекиите" срещу бившата станция на МС. Сега е почивна станция на Прокуратурата. Това е историята на "Боровец". Човекът, който я държеше почина. Но жена му и роднините му продължават традицията. Там нещата са битови, но монументални.Отиди и в "Последен грош" в с. Мала Църква. Там няма недоволни клиенти. Скарата няма аналог в Софийска област. Включително в София.
13
3
 
9
 
! Отговори
От летището, преди 4 години
до лифта в Симеоново - 10 минути...Оттам до пистите - 10 минути...Няма такава столица в света. Заради това й се погрижиха Витоша да е царство на еколозите и да не се развива.
12
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Интересно - защо швабите пишат повече за зимните ни курорти като Боровец, Пампорово и Витоша, отколкото самите ние? Медиите у нас само едно си знаят, едно си баят - ЖК Банско, та ЖК Банско, като че ли нямаме други курорти. Нормално - Банско се държи от ДС *** Юлен и компания /Циеко Мийниев/ и има нареждане зависимата журналистика /друга в Бг няма/ да *** само по тази тема.
11
3
 
11
 
! Отговори
Тези които я държат преди 4 години
До Най-евтин ски курортдържат й Банско. И блокират Витоша, за да се пълни Банско. Иначе Банско ще го повейва. Да не кажем, че ще му прави вятър. Ако на Виташа има три-четири хотела и читави влекове и лифтове - Банско отива на кино.Вярно е, че Софроний Врачански е от Банско, ама в София си имаме планина като слънце. Защо ни е да ходим до Банско и да ви пълним гушите?Принудени сме.
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
..но не за българи.
9
5
 
14
 
! Отговори
Най-евтин ски курорт преди 4 години
в Европа винаги е била и ще бъде - Витоша!Няма друга столица в Европа, а май и в света, която да предлага такива отлични условия за ски, с опция за всички градски удобства.И именно заради това някои хора я блокираха. Екологизираха я, така...Защо? За да се ходи на Банско, Боровец и Алпите.
8
3
 
13
 
! Отговори
ъ? преди 4 години
От къде ги намериха тези цени в Боровец? Ето малко цени:Супа: 15лвКартофки: 18лвЧай: 8лвФилийка хляб: 1лвДвойка кебапчета: 12лв
7
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И най скапаният едновременно.А бе който има пари да се изнася от тая дупка.
6
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
само спането за седмица излиза повече от споменатото, ако сложим ядене х2, ски уроци... вероятно ще влезем в 1500 паунда но надали. а иначе си лъжете още, те туристите са глупави аха