Спешни мерки в Търговище за предотвратяване на Африканската чума

Ловците да се придържат към установените правила
17 дек 2019 21:38, Петя Славова
1
Спешни мерки в Търговище за предотвратяване на Африканската чума
Снимка: архив, Булфото

Предприемат се спешни мерки за предотвратяване и ограничаване разпространението на болестта Африканска чума по свинете, заради случаи в три на общини на област Търговище.

Те са при диви свине и касаят землищата на селата Миладиновци, Голямо Ново, Славяново, Водица и на град Опака, съобщиха след заседание на Областната епизоотична комисия, с ръководено от зам.-областния управител Панайот Димитров.

Още по темата

Предстои директорът на "Регионална дирекция по горите" в Шумен със заповеди да определи инфектираните зони, в които се забранява достъпът на хора, нямащи отношение към претърсването и прилагането на мерки за ликвидиране на болестта при спазване на изискванията за биосигурност, предаде БТА.

ТП "ДЛС Черни Лом" - Попово, в чийто териториален обхват попадат всички обявени огнища, следва да предприемат незабавно всички необходими мерки за биосигурност, опазване и защита на горските територии и дивеча, както и опазване здравето на населението. В изпълнение на решенията на Областната епизоотична комисия в тридневен срок от обособяването на зоните, "ДЛС Черни Лом" - Попово е необходимо да обозначат границите на подзони "А". Изисква се осигуряване на дежурства на лесничеи за недопускане на външни лица в подзони "А".

В подзони "Б" и "В" на определените инфектирани зони могат да се извършват горскостопански и селскостопански дейности, събиране на гъби, билки, трюфели, туризъм и други дейности само след осигуряване и прилагане на съответните минимални мерки за биосигурност.

За предотвратяване и ограничаване разпространението на заболяването и безопасността на населението, от комисията апелират към всички ловци да се придържат към установените правила и да не навлизат в инфектираните зони.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Д-р Дамян Илиев преди 4 години
Еее аман вече от този герберастки фейк нюз! Да си приемат закончето с което криминализират прасетата тип "заден двор" и свинефермите на тия дето не искат да дават суждуци и да се свърши най сетне!