След 8 г. тъмнина: Бедно семейство с ток и топлина

Сред дарителите - дете, бежанец от Сирия
19 дек 2019 19:24, Петя Славова
30
 След 8 г. тъмнина: Бедно семейство с ток и топлина
Снимка: "Монитор"

След 8 години тъмнина токът светна в дома на бедно семейство от благоевградското село Гълъбово, община Белица, съобщава "Монитор".

Освен с електричество, бедстващото семейство на 70-годишния многодетен баща Мустафа Шайгов имат нова дограма, ремонтиран покрив и укрепен вход към къщата в планинското селце Гълъбово, което се намира високо в Западните Родопи.

Мустафа и четирите му деца ще спят вече на топло. Коледната приказка за Шайгови се случва благодарение на местния дарител Муса Гагъм, неговия дядо и близки приятели, които се включиха в благородната инициатива.

Мустафа Шайгов е болен от години, а жена му го е напуснала отдавна, оставяйки на грижите му всички деца. Големите вече работят понякога, а малкият син е в 8-и клас. Училището е в съседното село Бабяк, но дотам тийнейджърът се придвижва пеш, или когато има пари с автобус. Преди месеци покривът на къщата им протекъл, много от прозорците били без стъкла, нямат вода, а ток нямали от 8 години.

Хора от селото решили да помогнат, а Муса Гагъм е сред организаторите на кампанията по набиране на средства за семейството. Анонимен дарител платил 1000 лева за помощта.

"Събраха се пари от дарители от цяла България. От общината се дари дървеният материал и мушамата за покрива, а приятели на кмета Радослав Ревански пратиха техника, лаптопи, телефони. Благодаря на всички за оказаното съдействие", разказа секретарят на община Белица Иляз Дагонов.

Малкият сирийски бежанец Фирас, който с родителите си живее в близко село от няколко години, дари на бедното семейство паричките, които е спестявал в касичка, които родителите са му давали всяка сутрин за закуски в училище. "От нашата религия е на бедните да помагам. Дадох на Муса. И пак ще събирам", казва малкият Фирас.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
Хан Тервел преди 4 години
Лептата на това дете тежи повече от всичко, защото е дало не от излишъка, а от недоимъка си!
18
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хубаво е, че са им помогнали но.............................Защо здрави,прави и корави хора не се хванат да работят и са изоставили така къщата си ?Трябва да ги хванат за ушите и да ги замъкнат да бачкат,иначе до месец два ще е същото.
17
1
 
12
 
! Отговори
ДАЛЕЧНАТА ЗАСТАВА преди 4 години
""След 8 г. тъмнина: Бедно семейство с ток и топлина""Това повод за гордост ли е?Или при неолибералната демокрация е така,едни се къпят в лукс и богатство ,а други тънат в тъмна мизерия.
16
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пожелавам и на останлите бедни семейства да им се случи щастие и късмет!
15
4
 
9
 
! Отговори
ти да видиш преди 4 години
е как бе, нали дпс _то се грижат за свойте хора?!
14
0
 
11
 
! Отговори
преди 4 години
Този е идеален за онези от закрила на детето. Ще му лапнат децата като стой да гледай.
13
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз пък от 20 години си светя с газена лампа. Топля се на дърва. Къпя се с вода подгрята в железен леген. Вода наливам от изворче. Храната ми е това което си посадя. Върнах се във времената на прадядовците. В цивилизацията вече нее за нормални хора тя е за такива които мразят себе си и околните.
12
8
 
10
 
! Отговори
УМЕН преди 4 години
Никога не бих помогнал на същества които мразят родината си!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
11
10
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Още два мандата тиквокрация и всички ще сте така.
10
5
 
22
 
! Отговори
Teo преди 4 години
Нека по-често да има подобни новини.Погледнете хората на снимката.Щастливи са ... Нека бъдем хора ... лесно е, въпреки неприятните новини, които ни заливат от мейнстрийма. Добре са възпитали и малкото сирийско момче ... там е разковничето - възпитание и обучение.Човек,прочел Клетниците или Четиримата танкисти и кучето няма да иска да тръгне на война,човек прочел Малкият Принц няма как да посегне на друг.Но ако цял ден си биеш главата в стената, и слушайки какво говорят ходжите без знание ... не!
9
4
 
61
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Затова питам КЪДЕ Е ДЪРЖАВАТА в този случай ?Защо тези хора са оставени да бедстват в момент, когато голяма част от *** у нас взимат всевъзмъжни помощи без дори да имат нужда от тях ?
8
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Злобари никога няма да се оправите,ама това е единствено по ваша вина.
7
2
 
27
 
! Отговори
До филанкиши преди 4 години
Хората се обединяват по някакъв принцип и общи интереси. Момчето е намерило оправдание за действията си, а на българската държава не ѝ е запукало 8 години за това семейство и все още не ѝ пука.
6
29
 
10
 
! Отговори
филанкиши преди 4 години
От нашата религия е на бедните да помагам. Дадох на Муса. И пак ще събирам", казва малкият Фирас. АКО БЕШЕ ОТ ДРУГА - ДА ГО ДУХА!
5
3
 
57
 
! Отговори
панчо преди 4 години
по този край в тези изолирани села избора на хората какво колко и къде да работят не е особенно голям принудени са да живеят скромно за разлика от други места с далеч по големи възможностичестито на семейството
4
5
 
50
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
евалла на малкия Фирасдетето знае какво е да се живее в нищета човещината на детето не е свързано с религия има много от същата религия които карат лъскави возила позират със скъпи вещи но човещината им е в огромна липса
3
14
 
39
 
! Отговори
бай Спиро преди 4 години
Горкото семейство живее в немотия. Но, за това не е виновен Тодор Живков...Иван Костов...или Бойко Борисов. Даваха репортаж по ТВ. Двора на нещото наречено тяхна къща прилича на бунище. Да не си чистиш собствените отпадъци е признак на патологичен мързел. Бас хващам, че няма да мине много време от иначе благородната акция и те пак ще затънат в мизерия. И не защото съдбата ги е орисала с лош късмет, а защото не желаят да се трудят под каквато и да е форма.
2
3
 
25
 
! Отговори
ИСТИНАТА ! преди 4 години
БЕДНА СТРАНА-- - - БЕДЕН НАРОД!
1
3
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За ромите има, но за турците няма безплатно. ДПС/ГЕРБ са на власт, затова е така.