Най-ниска безработица за последните 11 години

Най-търсените професии този месец - продавачи, строители, хотелиери
20 дек 2019 17:07, Петя Славова
31
Най-ниска  безработица за последните 11 години
Снимка: Reuters

Равнище на регистрираната безработица в страната от 5.8 на сто отчита през ноември Агенцията по заетостта. Това е най-нискaта стойност на показателя за този месец през последните 11 години. Спрямо същия период на 2018 г. се наблюдава спад от 0.2 на сто, съобщават от пресцентъра на Агенцията по заетостта.

Постъпилите на работа безработни от началото на годината са 207 932. Само през ноември техният брой е 15 341, като 94.8 на сто са устроени в реалната икономика. 387 са били търсещите работа от групата на пенсионерите, учещите и заетите, които също чрез съдействието на бюрата по труда са намерили ново работно място.

В края на предпоследния месец от годината регистрираните безработни в бюрата по труда са общо 189 474, като спрямо същия период през 2018 г. са с 8309 по-малко (4,3 на сто). Новорегистрираните безработни са 30 385. 1633 от тях са били неактивни, т.е. не са били нито заети, нито учещи, и не са търсели работа.

Активирането на такива хора остава приоритетна дейност на бюрата по труда. Информационните събития, трудовите борси, срещите на трудовите посредници с младежи, на които предстои завършване на средно или висше образование, мобилните бюра по труда са част от изпълняваните нови инициативи и услуги на Агенцията по заетостта. Средно за месец активираните лица са над 2000.

В различни форми на обучения за възрастни (за професионална квалификация и ключови компетентности), финансирани от държавния бюджет и Европейския социален фонд, са обхванати нови 242 безработни. Завършилите обучения през ноември са общо 347. От началото на годината Агенцията по заетостта е помогнала на 21 630 души да повишат квалификацията си или да придобият нови умения. На субсидирани работни места през месеца са устроени още 796 души от рисковите групи - 148 по програми и мерки за обучение и заетост и 648 - по схеми на ОП "Развитие на човешките ресурси".

Заявените работни места на първичния пазар на труда през ноември са 11 331, като 78.8 на сто от тях са в частния сектор. Най-голям дял свободни работни места са заявени в преработващата промишленост (29.8 на сто), търговията, ремонта на автомобили и мотоциклети (15 на сто), административните и спомагателните дейности (8.7 на сто), хотелиерството и ресторантьорството (7.8 на сто), строителството (7.7 процента).

Най-търсените професии през този месец са: оператори на стационарни машини и съоръжения; продавачи; работници в добивната и преработващата промишленост, строителството и транспорта; квалифицирани работници по производството на храни, облекло, дървени изделия и сродни; персонал, полагащ грижи за хората; персонал, зает в сферата на персоналните услуги (бармани, сервитьори, готвачи, камериери и др.); работници по събиране на отпадъци; преподаватели и др.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
3
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 4 години
Няма безработица, защото няма кой да работи. Гарантирано от ГЕРБ - ци.ганизиране на държавата - техните най-верни гласоподаватели за 50 лева парчето!
27
1
 
21
 
! Отговори
Тъпотия преди 4 години
Престанете с тъпите хвалби! В страната не останаха хора, още малко и умрели ще внасяме!
26
0
 
19
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
500 000 метачки и 100 000 нощни пазачи
25
1
 
8
 
! Отговори
Стамат преди 4 години
Ашколсун!"Икономиката" ликува.
24
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ами всички които бяха безработни излязоха от бг и сега безработицата се намали .радвайте се господа депутати че ще плащата помалко ще има и за вас повече пари
23
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А колко е НЕрегистрираната безработица колко е?
22
0
 
12
 
! Отговори
Гурбетчия преди 4 години
Ми то и в Австрия няма безработица. А заплатите как са.....?
21
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българите не виждат бсп като алтернатива на ГЕРБ Показаха за пореден път на миналите избори На червените отпадъци им остана само това - да лаят като бесни по форумите
20
2
 
18
 
! Отговори
ГНЕВЕН преди 4 години
Писна ми от такива "данни".Само лъжи.Опашати герберски лъжи.И нито ред за това ,колко души са напуснали работа ,колко са напуснали страната ни ,колко са починали и т.н.ИСТИНАТА Е:Всяка година намаляваме с 50 000 по официални данни , и затова няма безработица.До края на мандата на кабинета "Тиква-3" ще намалеем с още над 100 хиляди.Един град като СТ.Загора ще изчезне!
19
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Taя манджа я претопляте през 2-3 седмици. И все казвате, че е ниска и все, че е рекордна. А по пътя на логиката следва да имаме стабилен дългосрочен спад на безработицата, като начертаем една графика. Реалността обаче показва друго. Извод? Изводът е, че това са поръчкови слухове, поръчкови статии, поръчкова фейк информация. Всичко в името на запазване на властта. Да се лъжат хората. Всеки ден им обясняват все едно, че вече са задминали развитите страни.
18
0
 
19
 
! Отговори
уточнение преди 4 години
Очаквам догодина да имаме отрицателна безработица ,т.е. кратуните на Боку да докажат че всеки втори герберунгел работи на две и повече места.В тази държава лъжата и подлизурството са издигнати в култ.Вожда ни ББ е пример в това отношение-строи 7 магистрали едновременно ,повишава нивото на живота ни всяка година, а инвеститорите се бият за нас.Да , ама вече никой не остана в страната за да ...блаженства.Всичко живо се изнася и не ще и да чуе за "възхода" ни.
17
0
 
16
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
ама естествено!..Де що имаше работоспособно същество се изнесе навън!..Сега тук е царството на "ай-ти специалистите"..2-3000 лв зарплата..Останалите-ДГД.....М/у другото,забелязвам една тенденция:-От ден на ден виждам все повече ..наши /човеко/ подобни,но шлевещи на някакви езици от Африка и Близкия Изток,които упорито се обучават в наши учебни "заведения"..Явно ги подготвят да сменят местните,но така и не разбрах на какъв език и какви "специалисти" им преподават..
16
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Населението се изнесе извън България! Нашата статистика е турбо неадекватна!
15
0
 
24
 
! Отговори
Гражданин преди 4 години
Най-малко население от 50години и най-много емигранти през цялото съществуване на Българската Държава - правописа е верен ;)
14
3
 
34
 
! Отговори
Няма такава държава преди 4 години
Платените клакьори ,анализатори и подобни слуги на Боко Тиквата вече са втръснали на всички с лъжите си. В момента работещите са около 2 200 хил. , а преди 3 години са били 2 400 хил. Просто хората избягаха от тази прокълната от тиквите на Боко страна.Всичко младо ,кадърно и умно бяга от режима на невежите мутри и откровени измамници.Страната се управлява от "тези които ни крадяха колите и ни караха да лепим стикери по стъклата" ,както казва А.Бабикян.
13
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Работници за събиране на отпадъци и чистене няма защото ЕС ни изсмуква ресурсите...и мозъците муххаахааа :))))
12
1
 
28
 
! Отговори
баба мара преди 4 години
каква безработица ами то няма вече хора които да работят всичко живо сеизнесе по света
11
0
 
24
 
! Отговори
Ханс преди 4 години
Скоро и 0 ва ще е смешна държава
10
0
 
34
 
! Отговори
Вяра преди 4 години
След 5 години безработицата ще бъде 0 процента в България
9
0
 
31
 
! Отговори
Тъпи преди 4 години
Хахахаха ама че *** и хитреци са от медиите и политиците .Много е ясно че всички са избягали от България и сега се хвалят че има ниска безработица .Щом безработицата е ниско и има много работещи .Защо пенсиите не се вдигат ?Пенсиите се определят от пазара на труда .Ама че сме в същото положение както и през комунизма с измислени медиини информации.