Умряла риба в р. Струма: Отровна ли е водата?

Екокатастрофа и в навечерието на Бъдни вечер
27 дек 2019 10:26, Петя Славова
5

Докато Перник бори водната криза, жител на града публикува снимки в социалната мрежа, според които кучето му е получило рани, след като се изкъпало в река Струма.

Собственикът на кучето разказа пред репортер на Bulgaria ON AIR, че на 24 декември е излязъл да разходи домашния си любимец край реката.

"Видях, че има умряла риба и слязох да разгледам какво става. Кучето обикновено не влиза във водата, но имаше трева. То реши, че продължава брегът, а тревата е закривала водата. Влезе случайно вътре, но бързо излезе", каза Росен Виденов.

След като са се прибрали кучето е станало неспокойно, започнало е да трепери, да хапе лапите си и Виденов го завел на ветеринар. Собственикът забелязал по лапите обриви като от изгаряния.

От Централната рибно-опазваща организация вече информираха, че реката е замърсена и в нея плуват мъртви риби.

"Това е поредното измиране. Първата екокатастрофа беше на 18 декември. Това измиране се случи в навечерието на Бъдни вечер", каза Марио Антонов от Централна рибно-опазваща организация.

"Ние подадохме сигнал до РИОСВ в момента, в който видяхме умрялата риба. Представители дойдоха на място и след едноминутен оглед установиха, че причината за замърсяването са битово-фекални води", допълни Антонов.

Според него не са взимани проби, които да установят каква е причината за замърсяването.

"Екокатастрофата е тотална. Измирането на рибата е в огромни количества. За жалост мерки не се взимат. Крайно време е РИОСВ да започне да си върши работата", възмутен е Марио Антонов.

Той разкри за зрителите на "България сутрин", че водата от реката може да стигне до хората, защото се просмуква и стига до подпочвените води. Антонов отрече обаче да има връзка между хората, приети с инфекции в болница и водата от р. Струма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
2
 
! Отговори
Д-р. Гигълс преди 4 години
В тая стана ако някой взриви атомна бомба ще кажат че е природен феномен . Държавата на територията България е в кома , управлението е от мутри , олигарси и мутроолигарси . Затова никой не ни зачита и уважава НИКЪДЕ
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Рибата умира от срам заради режима на водата през 21-ви век.
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не бе много е вкусна.