Най-много сигнали към омбудсмана заради качеството на водата

Тя е препоръчала да бъде разгледана наредбата за ВиК
4 яну 2020 12:30, Нели Христова
19
Най-много сигнали към омбудсмана заради качеството на водата
Снимка: БГНЕС

През изминалата година най-много жалби до омбудсмана бяха подаде във връзка с нарушени права на потребители, а сред тях най-честите бяха тези срещу ВиК услугите. Жалби имаше от цялата страна. Една немалка част от тях е свързана с качеството на водата, която тече от чешмите. Това каза омбудсманът Диана Ковачева в интервю за телевизия "Европа".

"Във връзка с констатирания проблем, изпратих препоръка до министъра на регионалното развитие и благоустройството, в която препоръчах настойчиво да бъде разгледана наредбата за ВиК. Все още не сме получили отговор, въпреки че аз разговарях няколко пъти по телефона с министъра. Надявам се и на среща в най-скоро време за промяна на тази наредба, защото в момента липсва механизъм, по който да бъде определена ситуацията, при която тече вода с лошо качество на водата, а хората плащат като за чиста питейна вода", посочи Ковачева.

По думите ѝ, за да бъде намалена цената на водата в случаите, когато течащата от чешмата вода не става за пиене и за битови нужди, трябва да бъде измислен нов механизъм. "Този механизъм би могъл да бъде например РЗИ да констатира в спешен порядък при сигнал от граждани, че действително водата не отговаря на изискваното качество и да им бъде официално определена цена, която да плащат", обясни омбудсманът.

Във връзка с още по-строгия режим на водата в Перник от днес, Ковачева коментира, че е логично цената на водата там да не бъде увеличавана. "Ние изпратихме настояване до КЕВР, когато беше заседанието през месец декември. За съжаление обаче институцията може само да утвърди едни цени, които вече са определени предварително. Радвам се, че премиерът Бойко Борисов съобщи, че е поискал да бъде направена проверка в цялата страна по този въпрос, за да се види къде има проблеми", допълни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
tsiganin преди 4 години
piem mrisna voda nema kontrol tsala bilgariya osobeno v selata-sramota.zadiljenie na obstinite no ne se pravi nisto-prestiplenie e.oblasnite upraviteli da kontrolirat.v evr.obstnost sme....
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 15По пустословие, вресливост и излишна PR-ска врява е същата като предишното ялово кречетало.
14
0
 
5
 
! Отговори
Боцман преди 4 години
Те Боцмани да си намерат рАбота и да затварят та длъжност хранилка само смешници и излишни длъжности. 75 години на хранилка цели фамилии
13
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма тежестта на Манолова.
12
8
 
5
 
! Отговори
тръмп преди 4 години
Новия червен кмет на Перник е бати крадливия комунист. За 1 месец им източи водата на тия. А какво ги чака цял мандат не ми се мисли.
11
2
 
2
 
! Отговори
икейски батерии, преди 4 години
със ситни мрежички. От 2 месеца насам се задръстват през ден с пясък и камъчета и струята намалява наполовина. Преди не беше така. (София)
10
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ненов само като го слуша човек и му става ясно, че е една пунта-марс, лаладжия, нищо конкретно, само общи приказки и благопожелания. Абсолютен апаратчик без практика в никоя област, на всичко отгоре и с перука.
9
2
 
7
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 4 години
КЕВР каква Роля Играе в България ?Нотариус на Държавна Издръжка ?Със 2 000 човека Персонал , всеки с по 5 000 лева месечна заплата ?А Мерси , да се махат веднага .Аз няма да Работя за тези хитреци .
8
3
 
6
 
! Отговори
Ша триете а? преди 4 години
Депутат, софра, запой.Преход, пасмина, застой.Болни, доктори, рушвет.Кмет, корупция, разцвет.Безпорядък, рев, искри.Алкохол, жени, псувни.Цици, интернет, Айфони. Бизнес, спонсор, милиони.Обир, банка, далавера.Ред, полиция, химера.Път, поръчка, магистралаКатастрофа, вой, раздяла.Улици, ремонт, павета. Кражби, сеч, екодървета.Фирми, призраци, офшорки. Евро, сметки, уговорки.Избори, елит, управа.Шок, пародия, държава.Изход, бягство, терминал.Народ, история, финал
7
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
НАЗНАЧАВАНЕТО НА СВОИ ХОРА КОРУМПИРА ДЪРЖАВАТА
6
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
еми дай да бутнем язовира че да стане 5торна цената ! дали си ***, а? :):)--Ами като продължават да си мият голфовете и да си поливат доматите с питейна вода ще стане да. Ако им е висока цената ще пестят вода и ще има винаги за всеки. Ама не, нали маркуча и лъскане на новия голф пред къщи. Е, не става така. Само високата цена ще ги лиши от режима на водата, ще започнат сами да я пестят и да им стига.
5
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вкарваш пари за да докараш вода от на майната си и настояваш после цената да е същата. Ами няма как да стане. Искат по-добро качество на по-ниска цена - няма как. Само с искане не става. И аз искам Порше на цената на Дачия, ама няма.
4
5
 
4
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
Омбудсуоманката
3
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонименеми дай да бутнем язовира че да стане 5торна цената ! дали си ***, а? :):)
2
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Горката омбудсманица - още по креслива и ялова от предишната.Аман от безполезни вресльовци в стил Грипена: "Абе не е така, не че аз знам как трябва да е, нали все чакам инструкции!"
1
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Едно нещо като го няма и се търси цената му се вдига. За това на тия от Перник цената на водата трябва да стане поне двойна. Стига вече с тоя комунизъм.