"Напоителни системи": В язовирите има достатъчно вода

Не може да се говори за критична ситуация в община Ботевград
7 яну 2020 12:46, Ния Христова
18
"Напоителни системи": В язовирите има достатъчно вода
Снимка: БГНЕС

"Всички язовири, които доставят вода за питейно-битово водоснабдяване и се стопанисват от "Напоителни системи", разполагат с 30% и над 30% воден ресурс от общия си обем. Няма констатирани нарушения по техническото състояние на тези водни басейни", коментира Снежина Динева, директор на държавното дружество, предаде БГНЕС.

"Язовир "Бебреш", който захранва с вода Ботевград, разполага с 30% ресурс от общия си обем. За критична ситуация на територията на общината не може да се говори. Ресурсът на всички значими водни басейни, които стопанисваме, се следи ежедневно. Ботевградсо има алтернативни водоизточници и ние ги включихме за някои населени места, за да намалим налягането от "Бебреш". В момента язовирът е със застопорено ниво. Ще има вода към април, но се очаква и снеготопенето. Това е един от най- бързо пълнещите се язовири", допълни още Динева.

Динева потвърди, че няма да има поскъпване на водата за напояване.

„Имаме достатъчно резерв за провеждане на напоителен сезон 2020… Очакваме да станем бенефициент по европрограмите, за да можем да направим дългоочакваната рехабилитация на по-голямата част от хидромелиоративната инфраструктура на главните и напоителни канали. Това ще ни доведе до икономия на вода над 50%“, добави тя.


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
2
 
! Отговори
Африканеца преди 2 години
Някой спомня ли си каква фирма регистрираха заедно Доган и Гайтански
15
0
 
1
 
! Отговори
Партиен член преди 2 години
Знали кажат ли че няма проблем да знаете, проблем има.
14
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да бе, то една капка дъжд не е паднала от 3 месеца, снежинките се броиха на пръсти, само тук таме високо в планините има някаква сняг. Но иначе язовирите са пълни. Абе добро е управлението на язовирите, няма спор. Има 30% в тях, но това не е проблем, защото като намалиш потреблението с 1/3 (демек 8 часа на ден), става почти 90% водата и всичко е точно.
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма страшно бушоне има като се покачи напрежението ще гръмна няколко и всичко е точно
12
0
 
11
 
! Отговори
Варналиев преди 2 години
Само допреди 3 седмица шефът на Басейнова дирекция - Варна не знаеше, че Цоневския язовир яко се източва. А това е резервния питеен язовир на Варна. А това е шеф, който не знае за какво е там и за какво получава заплата!
11
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То и в Перник имаше ... въпроса е как се стигна до кризата и кой ще влезе в затвора?
10
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ккъде са 500- те милиона от Консолидационната компания за поддържане на язовирите? Тази компания беше асоциирана от министерството на икономиката . А това министерство защо го отделиха от министерството на енергетиката и кономиката?
9
1
 
11
 
! Отговори
В ЯЗОВИРИТЕ преди 2 години
вода има, ама в ТИКВИТЕ акъл няма
8
1
 
16
 
! Отговори
aa преди 2 години
като почне режима в софията , тогава ще има едно квичене. Ще търсите Путин пак да е виновен за всичко. Ама карай то прогресивни идитои да искаш в тая държава
7
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нямма проблем,докато не стане проблем. То и в Перник нямаше проблем.........
6
1
 
26
 
! Отговори
сойка-присмехулка преди 2 години
"Ресурсът на всички значими водни басейни, които стопанисваме се следи ежедневно "Е как тогава изтървахте ресурсът на язовир Студена ?!Или на кучето-следотърсач му замириса на пари и изтърва следата ?
5
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще видим!
4
1
 
26
 
! Отговори
Хм преди 2 години
Проклети да са всички тия "демократи",дето от страна с 50-60% поливно земеделие я превърнаха в безводна пустиня!
3
14
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 2 години
Алооооуууууу, позитанцитеееее...
2
3
 
21
 
! Отговори
Един преди 2 години
Точно когато правителствените институции обясняват, че няма нищо страшно, точно тогава има от какво да се страхуваме. Повтарянето на мантрата "Не сме се нaaкaли! Не сме се нaaкaли!" няма магически да заличи кафявото от гaщитe.
1
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
хахахаха не е истина