Архитекти предлагат спасение за Перник със софийска вода

Проблемът става международен, смята Димитър Димитров
58

Граждански организации и архитекти излязоха с план за спасение от водната криза в Перник. Предложението им е за изграждане на водопровдна тръба от "Княжево" до Даскалово.

По думите на един от архитектите - Димитър Димитров, само на 50 метра от "Княжево" към центъра на София преминава огромен водопровод, а при чешмата в Горна Баня минава 900 милиметрова тръба с вода от витошкия водосбор, който слиза през "Бояна" и отива в Банкя, която е с 12 хиляди жители.

Още по темата
"Резорвоарите на Банкя са с 10-20 пъти повече вода отколкото е необходима. В Банкя имат вода за половин София, а Перник, който е 100 хил., всъщност се мъчи - това е издевателство върху гражданите на града", заяви Димитров в "България сутрин".

Според архитекта отмяната на фестивала "Сурва" означава, че проблемът с водата става международен, а не балкански. "Самият факт, че събитието е отменено говори достатъчно", каза още той.

Съюзът на архитектите ще се срещне с кмета на Перник и главния архитект на града на 15 януари, а тепърва покани ще получат кметът на София и главният архитект на столицата, както и представители на ГЕРБ.

Арх. Димитров отбеляза пред Bulgaria ON AIR, че София разполага с повече от 13 кубика вода в секунда.

"В София има вода, при това пречистена по всички стандарти, а в Перник, само на няколко километра от столицата - няма", допълни той.

Димитров е категоричен, че предложението може да се реализира преди края на този месец и да не се отменя "Сурва". "С наше съдействие да се направи график за включване на Перник към водопроводната система на София", предложи архитектът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Точно така мисли тиквин.Да вземат от Банкя и да дадът на Перник.Биби оставка ще си даде ,но една капка вода няма да отпусне от роден край.Архитекта мисли. Архитекта не е социална единица, та да се навират между шамарите.Стига глупости.
55
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кукерството е езически ритуал, с който се призовават бесовете. Затова говори и вида на кукерите. Поинтересувайте се и прочете. Този фестивал сурва е чисто Богохулство и в резултат на това земетресенията, безводието и пр. бедствия и аварии наистина ли още някой смята, че са случайни. Спрете този фестивал. Нека се обърнем към Бога и чистата ни Православна вяра на нашите отци и тогава всичко добро ще дойде.
54
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз предлагам да включиме Перник и към турски поток !
53
6
 
4
 
! Отговори
Хан Тервел преди 4 години
Неразумнико, точно заради Сурва нямат вода!Този проблем НЕ Е инженерен, нито архитектурен!И слепите( атеистите) проумяха, че Господ ги наказа заради езическите им простотии.Ти искаш това да се стовари сега и над София!!! Замълчи!
52
3
 
10
 
! Отговори
Ссс преди 4 години
Първо на този архитект Перник е леко по - високо , трасето е сложно за копаене , прокарване на тръби тази луда идея кой ще я финансира отделно от това водата в София е на частно дружество то ще бъде ли съгласно тя да отиде до Перник и на каква цена ще се калкулира ? Дори да се прекара този виртуален водопровод трябва да има помпи , те ще качват налягането към Перник! Този май не е ходил никога в Перник . Може до Трамвай номер 5 да е ходил само .
51
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Toз архитект май не си е пил хапчетата.
50
3
 
2
 
! Отговори
До Специалист преди 4 години
Макар и невероятно в идеята за изпомпване на водата от пещерите наоколо има резон, тъй като зоната на доломите и варовиците в района предхожда и не засяга чашата на язовира. От тектонична гледна точка, карстът между селата Боснек и Чуйпетльово има сложен блоково-гънков строеж и представлява кливаж. Тази напуканост и насеченост на скалата е предпоставка за образуването на кухини в дълбочина, които река Струма е запълнила при преминаването си. Затова и в сондирането с цел изпомпване има смисъл
49
2
 
19
 
! Отговори
Специалист преди 4 години
Аз се занимавам цял живот с водоснабдяване като проектант и последно време си умирам от смях да слушам от нелепи до абсурдни предложения. То пещера източната, сондажи правеха за да пълнят язовира, дори един луд каза, че ще оптимизира водосбора /е това не ми е ясно как става, освен ако не си Господ/. Стигнах до извода, че лудницата са я оставили отключена и всички юруш да дават съвети. Истината е, че язовира беше умишлено източен. А виновните харчат милиони за глупости сега!
48
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 47Пич ( ...ке) когато на власт са крадци..те от герп язовирът може да се източи не за 5 години, а за 5 месеца както е станало, ти си защитавай крад..ците колкото искаш, но и от гешефту..рата естествено нищо няма да излезе, този е назаначен да пази к..радците да к..радат на спокойствие всичко каквото могат
47
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този "архитект" е гледал тръбите от трамвая и със сигурност не схваща, че е важно не колко е голяма (да разперим пак ръце, за да си го представим), а колко е пълна тръбата. И в Перник има тръби, но са празни. Моля ви, търсете мнението на специалисти, не на архитекти.
46
11
 
3
 
! Отговори
Гуфу преди 4 години
До 38Пич жестоко си се объркал. Провери кави са били кметовете на Перник сегашния е поредния от БСП. Само един кмет е бил от ГЕРБ. Не е лесно да оправиш за 5 години бъркотия от 30. Но сегашния май разбра, че без правителството няма как да се справи и от свири Нинова. Пак казвам на инат политика не става. Кой разбрал разбрал. Останалите играйте си на теория на конспирацията.
45
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези се въртят в кръг от безпомощност и некадърност. Истината е, че Перник няма да има вода. А защо няма оставки и разследване на Нено Димов и регионалната министърка??? Все едно е в реда на нещата подобно безобразно безхаберие и некомпетентност!
44
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Квартал Перник ще получава вода от Софийска Голяма община.
43
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До картоф 2 - София може би не, ама Банкя? Е, знаем за някои допълнителни проблеми с това градче...
42
0
 
2
 
! Отговори
картоф компиров преди 4 години
знаейки в какъв район живее,самоковецът от по-старото поколение ревностно пазеше и съхраняваше даровете на майката природа.затова и дворовете на къщите в самоков (с малки изключения)са потънали в зеленина.без никой да ги кара всяка пролет самоковци засаждат хиляди фиданки с дръвчета за собствена сметка.без медии и излишна показност.и нека кметът да извади касетата с песните на самоковския хор за планинарски песни и да си припомни тяхното завещание.
41
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Архитектите пенкилери да се вземат в ръце и да ни спасят от собствените им творения. Има специалисти за решаване на проблема, и не са архитекти.
40
1
 
19
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
Ако трябва да сме откровени ,многобройните правителства на Борисов могат да решават само предварително решени проблеми.Ако някой обърне внимание на министрите и зам.министрите в кабинета,те до един са политически номади,скачат в различните борисови кабинети от едно министерско кресло в друго.В единият кабинет е министър на екологията в другият на външните работи.Като цяло може да се каже,че борисовите кабинети осигуряват комфорт на фирмите свързани с тях ,при усвояване/крадене/ на евросредствата
39
4
 
9
 
! Отговори
картоф 2 преди 4 години
Да, горе долу знам и затова не съм съгласен.Няма достатъчно вода и за София та камо ли за подпомагане на други градове и села.
38
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Гуфу - да не си 'златна рибка' - те помнели по 3 минути само? Перник има БСП кмет от 3 месеца - а преди това 10 години от ГЕРБ. Той що не поиска 'европейските средства'? Защо Дебелото Лиле взе 32 милиона Заем (не 'европейски средства') за ремонт на язовира? Къде са тези милиони, а?
37
2
 
11
 
! Отговори
Добро предложение, преди 4 години
но има някои технически подробности, които не позволяват почти мигновената й реализация. Моите уважения към авторите/вносителите на идеята, но това с 1-та тръба в другата става само в скечовете на Каналин Цонев. Една пречка са котите на пътя през баирите над Владая, които при гарата са около 860 м нмв, докато всички съоръжения от софийската водоснабдителна система (без ВЕЦ Бояна) са на доста по-ниско. Това неизбежно означава поне изграждането на помпена станция/тласкател и ел.захранване