Вандализъм с моста на Колю Фичето в Дряново, бетонираха го!

Опазването на културното наследство у нас става все по-трудна мисия
9 яну 2020 10:58,
94
Вандализъм с моста на Колю Фичето в Дряново, бетонираха го!
Снимка: NOVA

В навечерието на коледните празници в основите на моста на Колю Фичето - един от символите на Дряново, са излети близо 20 кубика бетон. Това е грубо посегателство над културното наследство, твърдят общински съветници, съобщава Нова тв.

Още по темата

Според общинарите това компрометирало паметника на културата и сериозно увреждало конструкцията му.

"Мостът на Колю Фичето – тук е извършен един вандализъм. Той е паметник на културата. Без никакво разрешение, без никаква разгласа е извършен ремонт, който аз бих определил като вандализъм. Не може по такъв начин да се извършва ремонтът на паметник от местно, бих казал дори от национално значение. Научих за ремонта от социалните мрежи. Нямам информация за извършителите към този момент, но предполагам кои са. За това сезирах компетентните органи.  На общинска сесия попитахме кмета, но той отговори, че не знае за извършителя на ремонта", заяви председателят на ОбС - Дряново Галин Герганов .

"Мостът беше тръгнал да се събаря. Дойде фирма от Трявна. Това нещо е дарение от някакъв човек от Дряново. По негова инициатива се прави. Всичко това се прави, за да не може мостът да се събори. Имаше опасност. Камъните са извадени, едвам се държеше”, каза Евтим Костулиев, жител на Дряново.

"Аз бих го нарекъл политически абсурд поради следната фактология. Юни месец е получен официален сигнал до общината от гражданин, който е снимал как мостът се държи на един камък. Буквално ако придойде по-голяма река, мостът ще изчезне. През юли предишният кмет е отговорил писмено, че в най-скоро време, когато реката падне, ще започне незабавен ремонт. В общината няма нито договор, нито обществена поръчка. Питах главен архитект, питах и инженера. Най-вероятно фирмата, която е извършила ремонта, го е направила на своя глава в желанието си да запази моста. Въпросът е, че не знаем кога се е случило това”, обясни кметът на Дряново Трифон Панчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
0
 
5
 
! Отговори
МЪРЛЯЧИ преди 4 години
Значи моста се руши и нито общината, нито министерството на културата вземат отношение (типично по български, както и с водата в Перник). Някой лично се заема с укрепване на основите. Като гледам колко бетон излят и как, имало е подготовка, кофраж.. и никой не е реагирал. И чак след като е свършена рабоата и махнали кофража и минали месеци - някой се е сетил да реве!НАЦИЯ, КОЯТО НЕ МОЖЕ ДА СИ ОПАЗИ ДЕЦАТА, ИСТОРИЯТА, КУЛТУРАТА.. - ЩЕ ГИ ИЗГУБИ!
73
0
 
2
 
! Отговори
FF преди 4 години
Каквото са могли на местно ниво с подръчни материали са направили/запазили са го/. От тук нататък, министерството на културата да се вземе в ръце и да га реставрира. В противен случай ще загубим един паметник на културата и пак няма да има виновни или поне един Колю Фичето /не е познавал бетона/.
72
0
 
10
 
! Отговори
Пурко преди 4 години
Всичко опира до парите. Лешоядите са "чакали" Министерство на културата да отпусне пари за рехабилитация, да обяви обществена поръчка и да я "спечели" една от правилните фирми, а другите да са подизпълнители. Примерно...2-3 милиона лева. А този човек е дарил бетон и труд за 5 000 лева и край! Оставил е без подаръци децата на плитиците...
71
2
 
33
 
! Отговори
ТУРЧИН преди 4 години
ПРОСТО И КРАДЛИВО ПЛЕМЕ.....ВМЕСТО ДА МУ БЛАГОДАРИТЕ ГО ХУЛИТЕ ЧОВЕКА,КОЙТО Е ИЗКАРАЛ ПАРИ ОТ ДЖОБА СИ И СВЪРШИЛ ТОВА,КОЕТО ДЪРЖАВАТА НЕ Е НАПРАВИЛА
70
5
 
17
 
! Отговори
bai brus преди 4 години
Никой от коментиращите тук не е наясно със ситуацията. А тя е: общинските съветници от гроб и зелените правят сечено на кмета от БСП защото в предизборната кампания той показа незаконно стълбище построено от предишния кмет. Тези съветници бяха на хранилка при предния - два мандата - и мислеха че ще има и трети мандат. За тяхно съжаление спечели с 90 гласа кандидата на БСП. Жълто-зелено-говняните обаче имат болшинство в ОбС и правят контра на всички предложения на кмета. Поредните алчни селянчета
69
0
 
17
 
! Отговори
Хм преди 4 години
Българска дилема-да го оставим да се разруши докато чака ремонт съответстващ на статута или да бъде спасен по доста спорен начин...Милиони(че и милиарди) се изсипват за съмнителни неща,обаче за опазване на българското национално богатство и гордост пари няма!Вижте в какво се е превърнало Велико Търново(примерно)-една руина,изглеждаща добре отдалеч!Всъщност това може и да е съвсем умишлено...
68
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименАшколсун!!!!Златна идея!И без обществени поръчки.Кой е номера на банковата сметка за събиране на дарения?Парички за бетона исках да кажа!!
67
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре че са го оправили преди да се срути, ама българския административен лайнарист може само да цъка с химикалката.
66
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
нправи добро, изяж...критика от общински съветник, който е ядосан, че негоават фирма не успяла да окраде едни пари :)
65
8
 
1
 
! Отговори
Smurf преди 4 години
Ей изключително просто същество е българина. Добре моста се руши. Ами съберете се и го направете като хората викнете тия които разбират и го направете така щото да не поправяте Мастора. да ама Не дайте да дадем да покажем колко сме майстори да му врътнем едно кофражче да му сложим малко араматурка че така прави вуйчо като си би плоча на *** в двора и да ливнем четири пет миксера бетонец да види уста Кольо фичето че и ние можем като него че и подобре
64
1
 
27
 
! Отговори
Кочо преди 4 години
Добре че са го укрепили да не се разруши.На тези които не им харесва да махнат и асфалта на пътя върху моста и сложат кирпич и пръст! Неблагодарни хора има!
63
0
 
25
 
! Отговори
Алекс преди 4 години
На фирмата и човекът, който е платил това да се дадат без търг и подобни измами всички обществени поръчки за следващите 100 години.
62
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
НИ ЧУЛ, НИ ВИДЯЛ.
61
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И откога се руши моста? От вчера,от месец, от година?Тихо мълчание и бездействие от десетилетия,а сега всеки бие тъпана,колко сме загрижени...
60
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Укрепването на паметник на културата струва милиони ! - някой просто ги е гушнал и готово
59
3
 
7
 
! Отговори
не виждам проблем преди 4 години
да
58
1
 
8
 
! Отговори
общарка преди 4 години
Гипскартон иска,и итонг!
57
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Може пък наистина правилно да е бетониран моста, защото иначе е щял да падне. Къде е било министерството на културата, къде е била общината, когато един по един камъните, които са го крепели са падали? Може би са пеели "Камъните падат".
56
4
 
41
 
! Отговори
Крас преди 4 години
В общината да не би да има документи от Колю Фичето за строителството - чертежи ,подписи от архитект.Законен ли е моста.Тогава ако е имало цимент със сигурност е щял да го изпозлзва. Айде стига с тия врели некипели.Общината не го е подържала, министъра трябвало да питат ,национален паметник ......дрън дрън.Добре са се намерили майстори та са го стегнали .
55
2
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега да се намери и кой да бетонира входа на Парламента, барабар със всичките маймуни вътре...