Заради липса на достъп с количка: Пенсионер осъди банка

Съдът в Благоевград уважи частично иска му
15
Заради липса на достъп с количка: Пенсионер осъди банка
Снимка: Dnes.bg

84-годишен мъж от благоевградското село Селище осъди банка за дискриминация. Той е завел граждански иск заради неосигурен достъп на хора с увреждания.

През 2017 г. мъжът, който се придвижва с инвалидна количка, два пъти се опитал да влезе в банковия клон. Множеството стълби и липсата на изградена естакада обаче му попречили.

Мъжът е завел иск срещу банката за 4800 лева. Окръжният съд в Благоевград присъди да му бъде заплатена сумата от 2000 лв., предаде bTV.

Банката трябва да изгради и поддържа архитектурна среда, която да не затруднява достъпа на лица с увреждания до клона й в Благоевград, както и да се въздържа в бъдеще от по-нататъшни нарушения, се казва в решението на магистратите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До RДа, така е. Ако си строен млад човек, няма проблем дори да подтичваш в това тясно пространство между двете релси за количка. Това правя тогава, когато има калабалък по стълбите, особено в час пик на централните метростанции.Но имаше един период, когато повече не можеше да си стоя у дома след тежко навяхване на единия ми крак. Трябваше да ходя на работа още преди окончателното възстановяване. И тогава разбрах как патят възрастните хора и тези, които имат някакъв проблем с долните крайници.
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само една банка ли има в Благоевград?
13
3
 
0
 
! Отговори
R преди 4 години
До АнонименГлупости, какво им е недостъпното на перилата. Спокойно се движиш между релсите за количките. Освен това, като не можеш да вървиш по-стълбите, ползвай асансьора :)
12
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За всичките тези години демокрация, политиците направиха така че инвалиди и пенсионери да нямат работа в магазините, така че какъв е проблема че няма рампи?
11
1
 
7
 
! Отговори
hmn преди 4 години
това ми звучи така, че дедито е имал някой син или дъщеря в чужбина, които не приемат тея неща за даденост като бг уфсете и се е натоварил и ги е осъдил. Аз така осъдих самозабравил се бг работодател за мой родител.
10
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо в много подлези и от двете страни на стълбищата има релси за колички и това прави парапетите недостъпни. Възрастен човек или такъв, който има някакъв проблем с краката, не може да се хване за парапета и това прави подлеза недостъпен за него.Това важи и за стълбищата, които водят към метростанциите.Асансьор или ескалатор има само в няколко метростанции.И какво излиза? За десетки хиляди жители на София повечето подлези и метростанции са НЕДОСТЪПНИ !!!
9
1
 
9
 
! Отговори
По бул. Христо Ботев преди 4 години
в столицата има още по-скандални офиси и магазини. Сигурно по-рано са били обикновени партерни апартаменти, но после са пригодени за офиси и търговски обекти. За да влезеш там, трябва да се качиш по стълбички, състоящи се от по няколко стъпала, всяко от които е с височина около 30 см. Трудно преодолими са дори и там, където има парапет.Кой безумец е дал документ за въвод в експлоатация на подобни обекти? Първо него трябва да одрусат с голяма глоба, да е за акъл на другите като него!
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Офисът на "Еконт" на ул. "Кузман Шапкарев", зад Централната поща в София - не стига, че до вратата се стига само чрез едно, ненормално високо стъпало, ами и за да могат да вкарват вътре хамалски колички, са направили такъв полегат наклон от бетон, че дори и здрав млад човек се качва трудно. Парапет за хващане няма. Инвалидна количка няма как да се качи там.Има възможност за направа на помощно, допълнително по-ниско стъпало, но не е направено.
7
0
 
5
 
! Отговори
Някой защитник преди 4 години
на човешките права да се разходи по търговските улици и да отбележи в колко от магазините се влиза чрез преодоляване на едно стъпало, което е непосилно високо за хора с двигателни проблеми, за по-възрастни граждани и дори за лица с временно навехнат крак. Няма и парапет, за който човек да може да се хване.Защо някои собственици са се задоволили с този най-евтин начин, а други са се постарали в единия край на високото стъпало да направят още едно, два пъти по-ниско?
6
1
 
1
 
! Отговори
до 4 преди 4 години
това за адвоката и келепира ми мина през ума, но тогава вече нещата са си далаверка и съвсем друга става темата
5
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво всеки трябва да съди когато има нередности.
4
7
 
7
 
! Отговори
До 3 преди 4 години
Кво не е ясно?Адвокат му е предложил да изкара едни пари(примерно 1000лв), а останалите да ги прибере той,адвоката, за разноски и хонорар...
3
6
 
3
 
! Отговори
х преди 4 години
Можело е да го обслужат и извън банката. Правили сме ги тези работи с колегите. Хора сме, все пак той се легитимира съгласно процедурите и превдид неосигурения достъп, е можело да се направи компромис. Не знам на какви екземпляри е попаднал въпросния клиент. Не става ясна цялата картинка от статията.
2
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Елате в Добрич да видите къде се помещава здравната каса . Тия също плачат за съд, защото си е голям зор да изкачиш четири етажа стръмни стълбища при положение,че те държат краката.Ако нещо си по-болнав ,ти е спукана работата.А навсякъде се изисква нормален достъп уж.
1
2
 
45
 
! Отговори
123 преди 4 години
Браво на човека!