Червеногушата гъска не зимува у нас тази година

На Шабленското и Дуранкулашкото езеро не е открита нито една
13 яну 2020 22:24, Анисия Иванова
13
Червеногушата гъска не зимува у нас тази година
Снимка: БДЗП

Среднозимното преброяване на водолюбивите птици установи исторически минимум на световно застрашената червеногуша гъска в Шабленско-Дуранкулашкия езерен комплекс, съобщи екологът в Българското дружество за защита на птиците /БДЗП/ Михаил Илиев.

По думите му във влажната зона в дните на кампанията са преброени под 200 гъски, но нито една от редкия вид, което не се е случвало в последните 25 години.

Шабленското и Дуранкулашкото езеро се смятат за зимен дом на красивата птица, която долита в Приморска Добруджа от далечна Арктика. В последните години най-голяма численост от вида е установена през 2018-а - след среднозимното преброяване през март, когато в защитената зона кацат около 30 000 екземпляра, според данни на БДЗП.

Ключов фактор за отсъствието на червеногушата гъска на Шабленското и Дуранкулашкото езеро тази зима е топлото време и вероятно птиците са на север - в Румъния и Украйна, коментира Михаил Илиев, който е и част от екипа на проекта на БДЗП "Сигурен прелетен път за червеногушата гъска".

При преброяването във влажната зона са установени патици, потапници, гмурци, корморани, лебеди. По северния Черноморски бряг - около нос Калиакра, са регистрирани средиземноморски буревестници, които са необичайни за зимата, добави екологът пред БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
8
 
! Отговори
.... .. преди 4 години
Вече и животни и птици бягат от България! Властелина на зеленчуците прогони всичко читаво!
10
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
У нас зимуват само червеногушите пеликани (и червеноджоби).
9
1
 
2
 
! Отговори
ined преди 4 години
Нашите "зелени" много се нагушиха и не остана място и за гъски
8
1
 
9
 
! Отговори
х преди 4 години
А Банкянският прилеп?
7
1
 
1
 
! Отговори
Гегата преди 4 години
В един изкуствен гьол в центъра на Лондон ги има 2 броя ,но са много огуени и не летят докарали ги за украса на парка преди години ,но не се размножават щото трябвало да е студено иначе спермата на гъсога не узрявала и са се отдали на хапка и пивка...
6
0
 
13
 
! Отговори
Коджабашев преди 4 години
Този застрашен вид зимува в България само при сурови зими.При меки зими като тази не идва до тук спира в Румъния иначе гнезди в руската тундра близо до полярния крък и обича студа ,но обичаи да пасе.Полезна е за нивите защото спомага за братенето на житото.Останали са само около 60 хиляди бройки в Света.
5
0
 
13
 
! Отговори
мишо бирочето преди 4 години
ми то не остана вода. а до колкото помня и некакви кретенчовци от организираната престъпна група на властелина на тиквите точат блатата в ония край.
4
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отлитането на юг е най безсмисленото нещо за птиците тази зима.
3
1
 
6
 
! Отговори
минувач преди 4 години
Мисия Лондон? Да не зимуват Швеци наблизо?
2
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това не е вярно! Нинова си е тук.
1
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЗНАЧИ ЛИ ТОВА че и животните не искат България вече.