Лебеди, жерави и фламинго зимуват у нас

Зимното преброяване установи по-малко птици заради топлото време
3
Лебеди, жерави и фламинго зимуват у нас
Снимка: Ирина Матеева

Най-много зимуващи водолюбиви птици у нас са регистрирани по Черноморско крайбрежие и река Дунав. Данните са от 44-то преброяване на зимуващите водолюбиви птици в България.

Поради по-топлото време е установена значително по-ниска численост в сравнение с миналата година. Към момента са обработени около 80 на сто от данните, а те показват, че общата численост на установените видове птици е 247 908, като през миналогодишното преброяване техният брой е бил 361 933, а през 2018 г. значително по-малко или едва 130 000.

Трите най-многочислени вида птици във водоемите в страната са зеленоглавата патица (31 902.), обикновената лиска (29 921) и световно застрашената кафявоглава потапница (19 180).

Екипите успяха да наблюдават и преброят едва 3300 големи белочели и 322 от световно застрашените червеногуши гъски, като за сравнение през миналата година техният брой е бил съответно 120 000 големи белочели и 3500 червеногуши гъски.

От световно застрашените водолюбиви видове птици, освен червеногушите гъски и кафявоглавите потапници, са установени - 18 ушати гмуреца, 4 кадифени и 427 тръноопашати потапници. Сред интересните наблюдения са 5 сиви жерава в района на рибарници Хаджи Димитрово, обикновена гага и над 4000 средиземноморски буревестници в района на нос Емине, рекорден брой белооки потапници (около 40 инд.) в района на язовир Розов Кладенец, 3 кадифени потапници в Софийско, 741 къдроглави пеликана, 341 розови фламинги и 40 големи черноглави чайки в района на Бургаските езера.

Специално внимание бе обърнато и на зимуващите пойни и тундрови лебеди, тъй като събитието съвпадна с Международното преброяване на двата вида. Установени са 1216 пойни и 157 тундрови лебеда.

В преброяването са участвали 41 екипа от експерти и доброволци на Българско дружество за защита на птиците (БДЗП), Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС), Регионалните инспекции по околна среда и водите (РИОСВ), Ловни сдружения и представители на други неправителствени организации, които успяха да обходят и съберат данни за зимуващите птици в над 200 влажни зони у нас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: птициВодолюбиви птици
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари