Пулмолог за въздуха в Перник: Маските не помагат

Повишението на нивата на серен диоксид било двойно
16 яну 2020 10:06, Ния Христова
31
Пулмолог за въздуха в Перник: Маските не помагат

Втори ден на повишени нива на серeн диоксид във въздуха на Перник. В полунощ превишението е било двойно, което се равнява на 700 микрограма на кубичен метър, съобщи Bulgaria ON AIR.

Жана Григорова, експерт от РИОСВ, обясни, че в момента нивата на серен диоксид във въздуха са в норма. Въпреки това, тя съветва чувствителните хора да бъдат по-предпазливи.

Изпълнителният директор на "Топлофикация- Перник" каза, че вчера от тяхна страна са предприети мерки за намаляването на серния диоксид във въздуха.

"Най-важното в тази ситуация е да се дава информация по начин, по който хората да разберат, за да не изпадаме в паника. Така да бъде представено и обяснено на хората, за да не създава допълнителна психоза. Знаете, че нервите на всички перничани са опънати", заяви Станислав Владимиров, кмет на Перник.

Ивайло Велинов от "Дишай, Перник" смята, че станцията в града се намира на едно от най-чистите места и е странно, че е успяла да отчете подобно превишение. От организацията настояват станцията да се премести и да се правят по-адекватни измервания.

Още по темата
Пулмологът д-р Александър Симидчиев обясни, че серният диоксид преминава през обикновените маски и те не предпазват от замърсяванията.

"Единственото нещо, което могат да направят хората, е да дишат през носа, да стоят в затворени помещения и да не правят сериозни физически упражнения", допълни той.

Експертът смята, че е необходима повече съвместна работа с НИМХ, тъй като безветрието може да се предвиди в по-дългосрочен план, а когато го има ще има струпвания на газовия състав.

"При замърсяването на въздуха има две важни неща - нивото и продължителността на излагане. При много високи нива и кратки излагания могат да доведат до оплаквания, при по-ниски - продължителността има значение", обясни пулмологът.

Симидчиев е категоричен, че хората трябва да бъдат по-добре информирани - както за нивата на замърсяване, така и за последиците и какво можем да направим, за да се предпазим.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
2
 
1
 
! Отговори
Гост преди 4 години
Откъде идва замърсяването и какво се предприема за да се намали?Парадокса е,че човек е важно да работи и да има пари,а не да се съобразява с природата от която вижда какво получава в резултат на тези си действия и да робува,дори това да коства здравето и живота му.Доста институции отчитат само дейност за да оправдаят заплатите си,но без съществени резултати.
23
2
 
0
 
! Отговори
възмутен преди 4 години
На хората трябва да се казва истината. Тец Перник няма лиценз,няма и филтри,няма и да има.Серният диоксид, е отровен ,отделя се при горенето на евробоклуци Много серен диосид има и в Гълъбаво ,снимки от дронове показват купища евробоколуци.Вместо правителството да забрани тия тецове ,които горят *** ,то им разрешава. за хората не им пука.Що за човек трябва да си да внасяш *** на света и да тровиш народа.На това трябва да се сложи край.
22
2
 
3
 
! Отговори
Я па я..! преди 4 години
Този е за пребиване. Как може да отнеме вярата на хората в маските ?
21
2
 
3
 
! Отговори
до 10 години преди 4 години
Перник първи ще падне, после и един по един и другите градове и то под гордото ръководство на Борисов. После ми кажете, че ГЕРБ не е Вашингтоски-Брюкселски проект и защо някои от нас нарича тази партия гробари. Каква е крайната цел - тотална смяна на етническото население на България с преобладаваща смеска от чужденци! И това не е пресилено твърдение
20
3
 
4
 
! Отговори
снимки преди 4 години
Някой влизал ли е в тоя Тец да направи снимки на хранилищата за суровини.Бокл,уци май горят-бързат.
19
2
 
5
 
! Отговори
тоя преди 4 години
Тец провери ли го някой за отпадъци от италия
18
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами крайно време е, прокуратурата и там да се самосезира,имаше едно усвояване на евросредства,за парогенератори,филтри,стари котли!!!
17
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пернишкият ТЕЦ е на въглища и още каквото му подадат.
16
2
 
9
 
! Отговори
Пижо преди 4 години
Слушам само данни за мръсния въздух и разни експерти, които обясняват какво да парвят или не правят хората! Един не чух да каже какво прави държавата и общината! И под какво прави имам предвид да локализира източника. Колко трудно може да бъде да се установи откъде идва този серен диоксид и веднага да се затвори съответния завод или предприятие!
15
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Точно психоза се създава и това се прави целенасочено от едни човечета. Серен диоксид в Перник за първи път има, завивайте се през глава.
14
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 5, не се чуди, точно от там са. Примерно социалният антрополог направо му го пишеХаралан Александров е член на Института за взаимоотношения между хората и на настоятелството на Институт "Отворено общество" - София.
13
2
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
БОРИСОВ КАЗА, ЧЕ ЗА НЕ ПОВЕЧЕ ОТ 1800 ДНИ ЩЕ СЕ ПРОКАРА ВОДА ОТ ЯЗОВИР ПЧЕЛИНА ДО ПЕРНИК И ОКОЛНИТЕ СЕЛА!!ТЪЙ, ЧЕ ДО 5 ГОДИНИ ПОЛОЖЕНИЕТО МОЖЕ И ДА СЕ ОПРАВИ!
12
2
 
2
 
! Отговори
Тоя е за лудницата преди 4 години
А ето какво е казал другаде:Има неща, които са малко като кръпка - частично, недългосрочно, тактическо решение. Не ми харесват много, но работят. Например може да се сложи филтрираща маска", обяснява д-р Симидчиев. Разказва за негов приятел, който носи противогаз,
11
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Начи, аз съм с белодробно заболяване. В София, в тежките дни на замърсяване кашлям и ми става зле. Смятайте какво е в Перик, където замърсяването е много по-сериозно. Тия неща дето ги говорят са пълна измислица. Замърсяването веднага се отразява на хронично болни и деца, просто защото техните тела имат да компенсират за твърде много и всяко отклонение от нормата ги удря жестоко. Само че отново никой няма да понесе отговорност за нищо.
10
4
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ПЪРВОТО ПРИШЕСТВИЕ СЕ ИЗПЪЛНИ!!! ВОДАТА СТАНА ЧЕРВЕНАВТОРОТО ПИШЕСТВИЕ СЕ ИЗПЪЛНИ!!! СКАКАЛЦИТЕ В ТОЗИ СЛУЧАЙ ПОД ФОРМАТА НА ЗАДУШЛИВ СМОГ!ОСТАНА ТРЕТОТО ПРИШЕСТВИЕ! МИСЛЯ, ЧЕ ТО БЕШЕ ЕПИДЕМИЯТРЯБВА ДА ИЗГЛЕДАМ ФИЛМА ЗА МОИСЕЙ ДА ВИДЯ ЧУМАТА ЛИ БЕШЕ 3-ТОТО ПРИШЕСТВИЕ ПРЕДИ ФАРАОНА ДА ГИ ПУСНЕ!
9
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нали Кримиковци не работи от де това замърсяване от колите и печките ли хахаха
8
2
 
3
 
! Отговори
трогнат до сълзи преди 4 години
Тоа пулмолог затова ли си е пуснал мустак тип "на зло куче " , та да може да филтрира серния диоксид ?
7
2
 
4
 
! Отговори
И.Б. преди 4 години
Да ме прости водещата, която си е красива по рождение, но този грим на очите я зомбира мъничко. Поздрави.
6
3
 
9
 
! Отговори
ЕРП преди 4 години
---Време е да им се спре и тока!!-- ако оцелеят -ще са първите без конкурс за заселване на Марс
5
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
През соца нямаше станции, да мерят ФПЧ. Въздухът е бил х10 по-отровен, но смееше ли някой да се оплаче? Девня беше "Долината на бавната смърт", всички се топлеха на въглища, ТЕЦ-овете не бяха на газ, Бургас миришеше на нафта, в Куклен и Бухово се раждаха уродчета, за Перник и околностите да не говорим! Комин до комина, мила моя майнольо...