Фандъкова: При най-малък проблем София спира да дава вода на Перник!

Кметът подкрепя предложението, но при 100% гаранции
18 яну 2020 15:00, Петя Славова
365
Фандъкова: При най-малък проблем София спира да дава вода на Перник!
Снимка: БГНЕС

Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че ще подкрепи предложението за подаването на вода за Перник само при 100% гаранции за водоснабдяването на София. При най-малък дисбаланс във водоснабдяването на София подаването към Перник ще бъде спряно, допълни още тя.

В изявлението пише:  Водоснабдяването на София се осъществя от язовир "Искър" (75%) и язовир "Бели Искър" (25%). Един от източниците на захранване на язовир "Бели Искър" е яз. "Белмекен". Предложението е за пренасочване на допълнителни 600 хил. кубика месечно от водосбора на яз. "Белмекен", които да бъдат отведени през софийски магистрален водопровод до резервоар "Мало Бучино - нов" и от там по 13-километрово ново трасе до водопроводната система на Перник.

Още по темата

Това предложение може да стане факт единствено след решение на Столичния общински съвет (СОС). За тази цел поисках от правителството и кмета на Перник още в понеделник да представят цялата налична информация по предложението на разширено заседание на комисията по инженерна инфраструктура на СОС.

Моята категорична позиция, която защитих пред правителството, кмета и областния управител на Перник е, че това предложение ще бъде внесено за обсъждане в Столичния общински съвет единствено при 100% гаранции за водоснабдяването на София.

Към днешна дата водоснабдяването на София е осигурено напълно за години напред от съществуващите водни количества в яз. „Искър“ и яз. "Бели Искър" към момента. За водоснабдяването на София годишно са необходими около 140 млн. кубика вода (12 млн. кубика на месец). В яз. "Искър" са налични 465 млн. кубика вода, а в яз. „Бели Искър“ - 9 млн. кубика вода.

Поискала съм в предложението на държавата, което официално ще бъде изпратено до мен и до общинския съвет, да бъдат включени гаранции за възмездно осигуряване на допълнителните количества от водосбора на яз. „Белмекен“ и монтиране на спирателен механизъм преди изхода на резервоар "Мало Бучино – нов", така че и при най-малък дисбаланс във водоснабдяването на София подаването към Перник ще бъде спряно. Финансирането на всички допълнителни дейности може да бъде единствено от държавния бюджет.

Без което и да е от тези условия аз лично няма да подкрепя разглеждане на предложението от Столичния общински съвет. Без пълни гаранции за водния баланс на София и осигуряване на водоснабдяването на софиянци такова предложение няма да бъде подкрепено.

Допълнително съм възложила на дружеството "Софийска вода" да предостави пълен анализ на техническите параметри на магистралния водопровод, по който се обсъжда да бъдат доставяни допълнителните количества вода от водосбора на яз. "Белмекен" до Перник. Цялата информация за техническите възможности и актуалното състояние на водните запаси на София ще бъде предоставена публично и на Столичния общински съвет, който единствено може да одобри предложението в помощ на разрешаване на водната криза в Перник.

Настоях пред правителството с това решение да поеме ангажименти и за още два важни обекта за София. Първият - ремонт на стената на яз. "Бели Искър" да започне още тази година. Вторият - изграждане на ново трасе от яз. „Огняново“ до водопреносната система на София като резервен водоизточник за питейна вода за столицата в дългосрочен план с оглед на климатичните промени.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


365
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
290
0
 
1
 
! Отговори
ами да сложат помпи преди 4 години
До az Не е в помпите братче - в ДАЛАВЕРАТА е! От Пчелина идва на 2лева, а от Студена на 13 С'ТИНКИ!!!! Чаткаш ли? Ама било питейна вода, ама ще останели без вода - на кой му пука ве?! спряха подаването към жилищните райони а към теца и стомана не спират!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
289
0
 
3
 
! Отговори
Гаранти Коза преди 4 години
Той и досега водоподаването към Перник е било с "ПЪЛНИ ГАРАНЦИИ" от същите ***. СЕГА ЩЕ ИЗТОЧАТ ИСКЪРА И БЕЛИ ИСКЪР И ТО НЕ ЗА ХОРАТА ОТ ПЕРНИК, А ЗА СТОМАНА И ТЕЦ-А!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! После ще смесят питейната вода с ОТРОВНАТА вода от Огняново(теьки метали) и ще унищожат окончателно това ТЪПО НАСЕЛЕНИЕ !
288
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фъндъкова,не се напиняй,като от тебе нищо не зависи.Нито решаваш,нито разрешаваш.По-добре си трай,че ставаш за смях.
287
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тая,освен да се хили,за друго не става.Но пък не пропуска да дава мнения и "компетентни" оценки.
286
0
 
4
 
! Отговори
един преди 4 години
янчулев = фандъкова ?!?(Изписването на собствени имена НЕ е поради неграмотност или поради грешка)
285
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Останели столицата без вода, това ще е начало на сериозни вълнения и промени! Но ако е писано така да стане, то ще стане!
284
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фандъкова,сигурна ли си че си толкова безчовечна? Тас там им повече бебета ,от колкото в София.Ти си антихуманитарен индивид!
283
3
 
1
 
! Отговори
Край преди 4 години
Звучи малко като -Ще ти дам да пиеш, ама след като си измия краката.
282
1
 
0
 
! Отговори
New преди 4 години
И при най малкия проблем връща водата обратно:)))
281
1
 
7
 
! Отговори
? преди 4 години
Може ли Перник да ни даде малко ВЪЗДУХ в замяна. От както ТЕЦовете горят не природен газ а софийския и европейски *** не се диша в този град. Мирише ми на парфюм Фандъкова всяка есен и зима и аромата се усилва. Но явно това не е проблем
280
0
 
15
 
! Отговори
прави сте хора преди 4 години
Всички които пишат са прави в една или друга степен, но...Идват избори и пак ще чуем---ми.....то няма за кои друг да гласувам...... На тези, а те са поне половин милион, които нямат за кой друг да гласуват, освен за Боко Тиквата, все ми се иска да задам въпрос? Защо изобщо да има избори...да харчим пари...след като за Вас, Тиквата е единствен и непостижим ? Матрял, *** и прости управленци....Всички ние си ГО заслужаваме.....Или пък нямали време да гласуват,а да ги крадат всекидневно имат!
279
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не вервам, не. И София ще се пропука, щом и за пернишкия си квартал ще отпуска вода.
278
0
 
28
 
! Отговори
ха-ха преди 4 години
Данчеее, що се пънеш бе мила? Ами нали на всички е кристално,даже прозрачно ясно, че в тая територия се случва това , което реши вашият вожд! Та нали вчера в национален ефир един ваш общински съветни си го каза, че се изпълнява прищявка на премиера Борисов, без да се поискат дори каквито и да било гаранции, че столицата няма да пострада.
277
1
 
19
 
! Отговори
123 преди 4 години
Замазване на проблема, ето това се прави. Кърпене на положението. А като се спука балона, палиме джапанките - оправяйте се сами. Тогава ще се виновни атмосферните условия, популацията на голите червеи и международното положение...Ето това е! Просто не е честно спрямо софиянци, Данче! Не знам за теб, но аз милея за моя роден град! И помня простотиите на Янчулев!
276
14
 
9
 
! Отговори
Жалка рая сте ! преди 4 години
Ако Турски град остане без вода - цяла Турция в менци вода ще носи но ще напълни язовира !!!ако в Турция се намерят такива презрени ббоклуци че да оставят цял град без вода - Турците щяха да ги пребият с камъни барабар със семействата им !!!видяхте ли се сега какво представлявате и колко струвате бе рая жалка българска !?
275
2
 
18
 
! Отговори
аз преди 4 години
Казват ви, *** на Ковачки не е от опасните (канала за дрога не трябва да спира).Казват ви, ще пуснем вода от Белмен.Само обещания и лъжи, белким СПАДНЕ напрежението.Кво стана със ТОЛЛ таксите бре ? Приехте ли ги ?
274
2
 
9
 
! Отговори
az преди 4 години
Пчелина няма помпи и канали, все е откраднато.К.Костадинов (Костя Ватенката) как така си купи след изборите вила за 225 000 лв от БСП съветника за Варна.Било заем от банката.Ама той не работи никъде на договор.
273
0
 
18
 
! Отговори
на бунт преди 4 години
Стената на яз. Бели Искър и тръбопроводите от него са отдавна пропукани и за ремонт , как си представят да ги натоварят с допълнителен дебит , това означава неминуема катастрофа , ама много голяма . София беше под режим много по -жесток при Янчулев , Перник ще изтраят още 2 месеца , а парите за "байпаса " да отидат за подмяна на гевгира там и да докарат от яз. Пчелина вода за мафиотските фирми на Ковачки и Стоманата .
272
0
 
7
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 години
Проблемите са в НС, МС, и кметството.
271
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не, на винкелите.