Хотелиерите и ресторантьорите готвят протести, искат 9% ДДС

Искат и регламентиране на бакшиша
20 яну 2020 09:30, Красимир Ангелов
161
Хотелиерите и ресторантьорите готвят протести, искат 9% ДДС
Снимка: Булфото

Хотелиери и ресторантьори обмислят протести с искане ДДС в сектора да бъде намалено на 9%.

Управителният съвет на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация и областните ръководства се събират във Велико Търново, за да приемат обща петиция и да обявят намеренията си за бъдещи стачни действия, съобщава БНР.

Още по темата
Целта на срещата е да се приеме стратегията за протестни действия на заетите в бранша, съобщи Петър Стефанов - председател на БХРА във Велико Търново. Хотелиерите и ресторантьорите искат ДДС да бъде намален на 9%.

Настояват и за намаляване на административния произвол над малкия и средния бизнес. От БХРА искат и законови промени за регламентиране на бакшиша.

Недоволството се очаква да започне с поставяне на надписи "Протест" на заведенията. След това е възможно и да се стигне до затваряне на заведения за един ден, поясни Петър Стефанов.

Ако и това не даде резултат, от БХРА предвиждат представителите на бранша да се организират в масов протест в София, като може да има и дългосрочно затваряне на обектите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
2
 
9
 
! Отговори
Найден преди 4 години
От името на целия български народ моля държавата да спре да пречи на хората да работят и да изкарват прилични пари. В противен случай всички ще избягат и няма да остане население на тази територия което да спазва "гениалните" закони и да търпи "перфектната" държавна машина.
126
1
 
21
 
! Отговори
Жеко преди 4 години
Петър Стефанов е прав че тези контролни органи са безмислени. Ако храната и обслужването не е на ниво клиентите ще спрат да ходят в заведението, затова тези инспектори и други тутманици могат спокойно да бъдат уволнени. Доста е раздута държавната администрация.
125
1
 
16
 
! Отговори
Стойчев преди 4 години
Рибата се вмирисва откъм главата. Пишат се *** закони. След това едни глупави и алчни проверители почват да се гаврят с ресторантите за да изкарат някое подкупче, че с 400 лв заплата как се живее? Болен здрав носи = измъчения частен сектор носи на гърба си охранени и подкупни контролни "органи".
124
0
 
16
 
! Отговори
Пешо преди 4 години
Истинският проблем е бюрократичната и административна тежест. Качествените кадри бягат заради мизерното заплащане. Иначе 'бизнеса' и държавата са много доволни от заплащането на 'белите роби' в България.
123
1
 
9
 
! Отговори
факт преди 4 години
Това с бакшишите е заради касовата наличност. Сега , ако някой даде бакшиш и дойде проверка ще излезе разлика м/у наличността по касовия апарат и реалните пари , което е нарушение по смисъла на сегашните разпоредби на закона за ДДС .
122
0
 
17
 
! Отговори
А още нещо преди 4 години
Искат и регламентиране на бакшишите !?Това звучи като задължително да им даваме 10лв. (примерно) отгоре върху сметката.???
121
0
 
15
 
! Отговори
Нищо лично преди 4 години
То и аз искам да ми намалят данъците върху заплатата, но никой не ме чува.
120
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да затварят дългосрочно! Тия са големи наглеци...
119
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цитат: "25% - Дания и Швеция; 22% - Финландия"Те да приемат още няколко милиона африканци и азиатци които да живеят на помощи, и ще трябва ДДС-то да го направят 90%.
118
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вместо различни ДДС-та или по-ниски ДДС-та аз пък съм за премахване на всички останали данъци и осигуровки и оставяне само на ДДС. И глоби пропорционални на оборота за неиздаване на касови бележки. При систимни нарушения затвор. Защо? Защото по-ниско ДДС означава да се вземат по-малко данъци на британското или руското пиянде дошло да се забавлява. А премахване на останалите данъци означава по-малко бюрокрация, по-малко администрация, по-малко разходи за счетоводители, адвокати и т.н.
117
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някои маймуни от туристическия клон трябва да затворя завинаги, за да дадат работа на техните конкуренти в туризма. Нека затварят, много са.
116
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Туризмът е сектор от икономиката който НЯМА ПЕРСПЕКТИВА да носи високи доходи за служителите. Конкуренцията на България са държави като Турция, Египет, Дубай, Тайланд и т.н.В Египет и в Дубай се използва полуфеодален полуробски труд. А в Тайланд БВП на глава е 7000 долара на година. КАК да ги надцакаме тези държави? Няма как. Те винаги ще предлагат по-евтина работна ръка. Затова е глупаво за държавата да се занимава с тази тема. На България и трябва икономика с висока добавена стойност.
115
3
 
11
 
! Отговори
до СССР2 преди 4 години
Защо се вторачили в тия курорти , само там ли има заведения . В цял свят заведенията по курортите са в ръцете на мафиоти и разни съмнителни офшорки , да не би само у нас да е така . Има си и обяснение за курортите у нас , късия сезон кара собствениците да измекярстват , че да изкарат нещо . Какао , Макао и прочее мутренски дискотеки не може да са показател за цял един бранш .Ходя редовно в един хотел във Влас , собствиниците се утрепват денонощно да работят за да изкарат нещо от сезона .
114
0
 
4
 
! Отговори
факт преди 4 години
Ако става въпрос само за ол-инклузив храната и услугите и се приеме 9% това ще удари по останалите заведения на свободна продажба . Това обаче не става ясно от статията , но логично се иска да се изравни спането с другите услуги в един хотел . Ако се намалява ДДС то трябва да важи за всички в хранителния бранш .
113
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 116 Къде, другарю, съм казал нещо за 600 лв.?Или нещо се жегна, че случайно си явно в този бранш и аз видиш ли ти подценявам труда и те обиждам по някакъв начин с предположението си, че твоите шефове (или пък ти самия се вживяваш за такъв) са най-големите мизерници що се отнася до това да заплащат справедливо на работниците си? По курортите масово виждам оядените чорбаджии с техните лимузини пред заведенията, карат се и хвърлят табли и менюта по персонала дето го виждаш как едвам крета...
112
7
 
7
 
! Отговори
до СССР2 преди 4 години
Абе защо се изказваш неподготвен бе , заплатите в ресторантьорството са доста по високи от тези на лекарите , да не говорим за сестрите . Една миячка под 30-35лв. на ден не можеш да намериш ,и най- смотан готвач под 60 лв. няма , добър готвач 150+лв. ! Какви 600лв. са ти в главата , като не си в тоя бизнес не драскай измишльотини . Осигуряват се най-малко на колкото е осигурителния праг за длъжността , а той не е минималната раб. заплата , ясно !
111
2
 
11
 
! Отговори
СССР2 преди 4 години
Тоест да разбираме, че шефовете, които сега плащат най-ниските заплати в тази държава искат също така и да плащат и най-ниските данъци?
110
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди това обаче ДДС-то на лекарствата и храните трябва да се намали - неща от първа необходимост, после да се мисли за хотели и ресторанти!
109
0
 
5
 
! Отговори
Дани Кирилов Мр.Бийн преди 4 години
ЗА 2019 Г. -- ЯПОНИЯ ИМА 12 И ПОЛОВИНА ТРИЛИОНА ДОЛАРА ДЪРЖАВЕН ДЪЛГ...ТОВА Е 233 ПРОЦЕНТА ОТ БВП-ТО И ЗА ЕДНА ГОДИНА !!ЯПОНИЯ ИМА 5 ПРОЦЕНТА ДДС ВВЪРХУ ВСЯКАКВА ХРАНА = РИБА, ХЛЯД, ПЛОД, ЗЕЛЕНЧУК..И 5 ПРОЦЕНТА ЗА КНИГИ И !!!!!!!! ВСИЧКИ МЕДИЦИНСКИ ЛЕКАРСТВА !!ААААААААААААААААААААААААА , ПОЛУДЯВААААММММ .
108
1
 
1
 
! Отговори
Шаран БГ преди 4 години
Може да не знаеш да четеш и смяташ, може да не си признаваш, че ти си написал "Под игото", НО .....трябва да ядеш ! Те затова требе така ! А при наличието на такава огромна тълпа от непроизводители и забележете - те са най-добре платени -къде отиваме без данъци, налози, мита, акцизи, такси, винетки и прочие. Финансовия корифей / г-жа Миндова/ рече от парламентарната трибуна : " Българинът трябва да се научи да плаща !" Нямате пари ?! Ама учете се да плащате бе .......