Хотелиерите и ресторантьорите готвят протести, искат 9% ДДС

Искат и регламентиране на бакшиша
20 яну 2020 09:30, Красимир Ангелов
161
Хотелиерите и ресторантьорите готвят протести, искат 9% ДДС
Снимка: Булфото

Хотелиери и ресторантьори обмислят протести с искане ДДС в сектора да бъде намалено на 9%.

Управителният съвет на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация и областните ръководства се събират във Велико Търново, за да приемат обща петиция и да обявят намеренията си за бъдещи стачни действия, съобщава БНР.

Още по темата
Целта на срещата е да се приеме стратегията за протестни действия на заетите в бранша, съобщи Петър Стефанов - председател на БХРА във Велико Търново. Хотелиерите и ресторантьорите искат ДДС да бъде намален на 9%.

Настояват и за намаляване на административния произвол над малкия и средния бизнес. От БХРА искат и законови промени за регламентиране на бакшиша.

Недоволството се очаква да започне с поставяне на надписи "Протест" на заведенията. След това е възможно и да се стигне до затваряне на заведения за един ден, поясни Петър Стефанов.

Ако и това не даде резултат, от БХРА предвиждат представителите на бранша да се организират в масов протест в София, като може да има и дългосрочно затваряне на обектите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
20
 
3
 
! Отговори
Влайко преди 4 години
Ухууу, всичките големи разбирачи са извъдихте. Заповядайте, напръйте вий ресторант. Разправия, няма кадърен персонал секи иск на хляба мекото, идват ти некви *** кат тука писачите и разгръщат менюто кат евангелие и избират най ефтиното и заемат место. Да са научи българина кат няма пари няма заведение, ама секи иск да го видят че е излязъл на заведение било то и с покопателн а способност за един таратор. Мишоци
86
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
тоест сега обществото да им плаща за това че бетонираха България?
85
0
 
10
 
! Отговори
Варна преди 4 години
До ИнженерАми няма как да са доволни служителите, като им плащат минимална заплата, е има и такива които получават повече, но те са или близачи или близки на шефа на съответното заведение или хотел.
84
1
 
10
 
! Отговори
Те и сега преди 4 години
И сега укриват даннъци, тия печелбари и крадци. В съседна Гърция 99.9% има събираемост на данъците
83
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На скапаното им обслужване ???...мерси , наглеци!
82
5
 
11
 
! Отговори
бай Спиро преди 4 години
Тежката сянка на "Балкантурист", когато всичко беше лъжи-мажи. Когато всеки готвач "щипеше" от порциите, когато всеки барман си продаваше негов алкохол, когато всеки сервитьор лъжеше в сметките...Когато в този сектор взимаха символични заплати, но неофициално бяха фъкани с кинти, Тази сянка и до сега тегне над сектора. До ден днешен не могат да се научат да работят честно и коректно. И сега ДДС-то им било голямо...кажи честно ?!?
81
1
 
8
 
! Отговори
Astarot преди 4 години
@77И ти не си съвсем прав. Всички хотелски услуги, които са включени в пакети са с 9% ДДС. 20% ДДС е само на свободната консумация: по меню в ресторант, минибар и т.н.Но като цяло, повечето, а особено олинклузивните, прекарват всичко на 9%Така че, в статията най-ясното нещо е, че авторът е крайно незапознат с бранша.А ако и свободната консумация в ресторанти искат да е на 9%, не знам, дали ще им се получи :)
80
1
 
11
 
! Отговори
Дo 63 преди 4 години
"Впрочем в целия свят да отидеш на заведение е скъпо удоволствие" - тоест според теб ако за вечеря на тричленното ми семейство плащаме 100лв или 100евро в една Хърватска примерно, там е скъпо при средна заплата 1500евро??? Скъпо е ако го мерите с тукашния аршин. Бирата в германия е 4-5 евро тук е 4-5лв. Да съпоставим и заплатите с които единия и другия си позволяват този лукс - чаша бира?
79
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тикво цялата държава стачкува ,махай се с добро
78
1
 
19
 
! Отговори
Инженер преди 4 години
Унуфри,Проблемът е, че в момента не е 20-30 лв, а е по-скоро 200-300. А да почиваш в България е доста по-скъпо, отколкото в чужбина, дори и с пътя. И даже и при тези цени получаваш точно както го каза: "яденето намирисва, алкохола е разреден, сервитьора неучтив и чаршафите в хотела непрани..." Така че, ако искат да затварят и за постоянно, все тая... Ако така им е по-удобно, вместо да си подобрят цените и обслужването...
77
1
 
14
 
! Отговори
ист преди 4 години
Статията е неточна.Хотелите искат държавата да им плаща 9 % ДДС.
76
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Статията е неточна и подвеждаща. И в момента ДДС на хотелските услуги си е 9%, спора е за т.нар олинклузив, където офертата включва и храна, евентуално и други услуги - примерно ползване на СПА и подобни, тогава вече е 20% за всичко. Естествено, че ако им се приеме искането, ще са ощетени другите ресторанти, които нямат хотел, защото ясно е че при възможност, всичко ще минава за туристически пакети ще е с по-ниското ДДС.
75
2
 
16
 
! Отговори
Ша ва плющя преди 4 години
Тези са много насгли. Качество за тях е чуждица, за персонал не плащат, продават алкохол без бандерола, крият масово доходи и за капак искат и по малко ДДС.
74
19
 
6
 
! Отговори
Унуфри преди 4 години
Нашенеца иска за 20 - 30 лева да иде на кръчма да се наплюска и да се опие до повръщане, да нощува в хотел за 20 лева. Ами братя няма как ! За толкова пари в къщи с кисело зеле и домашна ракия ! Който иска качествени хотелски и ресторантьорски услуги да бъде така добър да си приготви по-солидни суми...за да не оплаква после, че яденето намирисва, алкохола е разреден, сервитьора неучтив и чаршафите в хотела непрани...
73
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
това за да намалят цените или да си увеличат печалбата??
72
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На калпав хотелиер/ресторантьор, ол инклузив му е виновен
71
2
 
16
 
! Отговори
морски преди 4 години
На калпав хотелиер/ресторантьор, ол инклузив му е виновен.
70
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички реват,че нямат пари а заведенията пълни. Отделно вички екскурзии и почевки заети. Евтина почивка в чужбина /не визирам каравана и бунгали и щайга с домати/ излиза по около 100 лв. на човек на ден. И защо се реве ? И то реват предимно тея дето могат да си ходят навсякъде. Бедния не реве.
69
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не ходя по ресторанти и хотели.
68
1
 
13
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Българина тук, не става за капиталист.Затова плачете за работници.Пишман-ресторантьори => нагол тумбак, чифте пищови.